Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronavirus:

Disse landene nekter for smitte

Coronaviruset har spredd seg over hele verden, men et lite knippe land hevder at pandemien ikke har nådd innenfor landegrensene deres.

NEKTER FOR SMITTE: Nord-Korea har så langt ikke rapportert om coronasmitte, til tross for at nabolandet er hardt rammet. Foto. NTB scanpix
NEKTER FOR SMITTE: Nord-Korea har så langt ikke rapportert om coronasmitte, til tross for at nabolandet er hardt rammet. Foto. NTB scanpix Vis mer

Coronapandemien strekker seg over hele kloden, og en rekke land er hardt rammet av viruset.

Men noen få er tilsynelatende tilsynelatende fortsatt er smittefrie. Noen av disse landene mistenkes for å hemmeligholde smittetilfeller. I andre kan det skyldes mangel på testustyr.

Dette er de «smittefrie» landene:

Nord-Korea

Nord-Koreas diktator Kim Jong-un har tviholdt på påstanden om at ingen i landet er smittet av coronaviruset. Det til tross for at nabolandet, Sør-Korea, tidlig var et av landene som utpekte seg med utbredt smitte.

Nå er det i underkant av 10 000 smittede hos Nord-Koreas naboer i sør. 135 har dødd.

Nord-Korea har innført strenge restriksjoner i landet, blant annet karantene og innreisenekt.

MOSKVA: Denne uka besøkte Russlands president Vladmir Putin coronapasienter i Moskva. Der ble han advart av sjefslegen. Reporter: Emilie Rydning. Video: KameraOne Vis mer

Vladimir Tikhonov, professor i Øst-Asia- og Korea-studier ved Universitetet i Oslo, gikk i forrige ut i Dagbladet og sa at det ikke var noen grunn til å tro at ingen er smittet av coronaviruset i Nord-Korea.

- Det høres merkelig ut. De sier to selvmotsigende ting: At ingen er infiserte, men samtidig er det kjent at mange er satt i karantene. Hvis man legger sammen tall fra offentlige kilder og Nord-Koreas ledende avis Rodong Sinmun, har rundt 10 000 mennesker sittet i karantene, fortalte han.

Han er ikke den eneste eksperten som reagerer, flere har gått ut i mediene og proklamert at det er nærmest umulig at den diktatorstyrte staten ikke har noen smittetilfeller.

FN-ekspert Tomás Ojea Quintana har i en rapport advart om at mangelen på åpenhet gjør Nord-Korea spesielt utsatt for pandemien, i tillegg til et underernært folk og mangel på rent vann.

Jemen

Heller ikke krigsrammede Jemen har meldt om smittetilfeller. Verdens helseorganisasjon (WHO) har sendt mengder av medisinsk utstyr til landet, som også har innført restriksjoner på innreise.

Til tross for at ingen smittetilfeller er registrer, har det sirkulert en rekke rykter om at pandemien også har nådd Jemen, sier WHO-representant i landet, Altaf Musani, til Arab News.

STERKE BILDER: Underernærte barn på sykehus i Jemen. Det er bildene som nå går verden over, som et skremmende resultat av de pågående konfliktene i borgerkrigen. Foto: NTB. Klipp: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

På grunn av den fem år lange borgerkrigen, som av FN beskriver som verdens største humanitære krise, er helsesystemet i landet svært skjørt. De frykter at hele systemet skal kollapse dersom viruset får fotfeste i landet.

- Helsesystemet fungerer på rundt 50 prosent av kapasiteten sin i Jemen. Hvis innbyggerne ikke forstår hva covid-19 er, og hvordan de skal beskytte seg selv, vil en introduksjon av sykdommen her overmanne sykehusene og helseinstitusjonene og dra helsepersonell vekk fra folk som er alvorlig syke og trenger behandling, sier Musani.

Turkmenistan

Det sentralasiatiske landet Turkmenistan grenser til land som har alle har registrerte smittetilfeller, slik som Iran, hvor over 2000 mennesker er døde etter å ha blitt smittet.

Likevel nekter myndighetene for at smitten har nådd landet. Den russiske avisa Azatlyk siterer anonymt helsepersonell på at det er minst to smittetilfeller ved et sykehus i landet, men myndighetene benekter dette.

Det samme melder Radio Liberty, som forteller at smittetilfellene ble oppdaget allerede 5. mars, og dermed ville være de første påviste smittede i Sentral-Asia. De skriver også at det er innført en rekke tiltak, som stenging av treningssentre og avlysning av offentlige arrangementer, men myndighetene har til gode å uttale seg offentlig om pandemien.

AFRIKA: Synger om håndvask og smitevern for å spre informasjon om Covid-19. Video: Bobi Wine / DJ Sporting / Y en a Mare Officiel Bilder: Scanpix Vis mer

Tiltakene som er innført uten forklaring har skapt bekymring blant befolkningen, ifølge en korrespondent for Radio Liberty.

- Folk vet om viruset, så de er redde for å bli isolert slik at de må behandle seg selv når de er syke, og folk er redde for å dra til legen, sier vedkommende.

Tadsjikistan

I Tadsjikistan har heller ikke meldt om smittetilfeller, til tross for at det grenser til blant annet Kina.

Roman Vakulchuk, seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt, forteller til Dagbladet at det kan være flere faktorer som bidrar til at det ikke er meldt om smittetilfeller i de sentralasiatiske landene Turkmenistan og Tadsjikistan.

- For det første vet vi ikke sikkert om det er tilfeller, noe jeg tror delvis skyldes kapasitet til å gjennomføre testing, sier han.

Han utelukker ikke at myndighetene holder smittetilfeller skjult, men tror det bare er tilfelle dersom det foreløpig bare er påvist et par tilfeller.

- Smitten vil få store politiske og økonomiske konsekvenser, noe de forstår, noe som kan være grunnen til at de ikke har meldt om tilfeller. Hvis det virkelig utbrer seg og passerer 100 tilfeller er de nødt til å melde fra. Da viser de at de har kontroll og kan samtidig be om internasjonal hjelp, sier han.

Samtidig peker han på at landene er lite globalisert, og ikke har hyppig turisme fra land som har mange tilfeller av corona, noe som kan være en årsak til at det er færre tilfeller.

KREVENDE: Må beskytte seg i fullt smittevernsutstyr. Video: Redningsselskapet Vis mer

Sør-Sudan og Sierra Leone

Også den nyetablerte staten Sør-Sudan, som i 2011 løsrev seg fra resten av Sudan, er rammet av borgerkrig. Tidligere denne uka ble det innført innreiseforbud i landet, men myndighetene har ikke gått ut med at noen er smittet av coronaviruset.

Tidligere er det innført forbud mot sosiale arrangementer.

Sør-Sudan er ikke det eneste afrikanske landet som foreløpig ikke har meldt om smittetilfeller. Heller ikke Sierra Leone, Botswana, eller Malawi har rapportert om coronasmitte.

Overlege ved St. Olavs Hospital og forsker ved NTNU, med særlig ekspertise på Sierra Leone og ebola, Håkon Angell Bolkan, forteller at det er sannsynlig at det er uoppdaget coronatilfeller i disse landene.

- Sierra Leona sier at de tester og at de ikke har oppdaget corona. På den andre siden har de erklært nasjonal krise i landet, forteller han, og nevner strenge karantenetiltak.

Han forteller at han ikke ser noen grunn til at landet skal holde smittetilfeller skjult, men utelukker ikke at det kan skje i andre afrikanske land.

- I andre land som har mye turisme, som Botswana, kan man spekulere på om det er annerledes, men det blir som sagt bare spekulering, forteller han.

INDIA: I verdens nest mest folkerike land har politiet innført nye type straffer for å hindre folk i å gå ut døren. Video: AP/CNN/KAMERONE / Dagbladet TV 26. mars 2020 Vis mer

Angell Bolkan legger også til grunn at det i Vest-Afrika er kapasitet til å gjennomføre testing, ettersom landene har god erfaring fra ebolautbruddet.

- De reaktiverer nå strategier og planer som ble innført for 3-4 år siden under ebolaepidemien, og de har god erfaring med portforbud og smittesporing. I hvor stor grad tiltak fra ebolaepidemien har overføringseffekt til coronautbruddet er derimot usikkert, sier han.

Hele Norges coronakart