TWITTER-STØTTE: Et raskt søk på Twitter gir mange treff på støttespillerne til den såkalte Islamske stat. Foto: NTB Scanpix / Reuters
TWITTER-STØTTE: Et raskt søk på Twitter gir mange treff på støttespillerne til den såkalte Islamske stat. Foto: NTB Scanpix / ReutersVis mer

Disse landene twitrer IS-tilhengerne fra

USA og Storbritannia på topp ti listen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sosiale medier som Twitter, Youtube og Facebook, og ikke minst hackingen av disse, har blitt flittig brukt av både motstandere og støttespillere av den såkalte Islamske stat det siste året. 

Tenketanken Brooklyn Institute har nå kartlagt Twitteraktiviteten til flere tusen IS-tilhengere og blant annet kommet frem til hvilke land terrorgruppens støttespillere hovedsakelig kvitrer fra. 

Av de 20.000 Twitter-kontoer forfatterne har fulgt i løpet av tre måneder før årskifte, har flere av brukerne hatt lokasjonsmetadata påslått slik at man kan se den geografiske plasseringen på stedet Twitter-meldingen ble publisert. 

Saudi Arabia på topp På førsteplass kommer det sunnimuslimske kongeriket Saudi Arabia, hvor minst 866 personer har hatt på lokasjonssporing på, mens de twitret en form for støtteerklæring til den såkalte Islamske stat (IS).

Landet er en del av den amerikanskledede koalisjonen som gjennomfører luftangrep mot den ytterliggående islamistgruppa i Syria og Irak. Sheikh Abdul Aziz al-Sheikh, kongerikets høyeste mufti - en islamsk lærd - har tidligere uttalt at IS er Saudi-Arabias fiende nummer én. Likevel har de sammen med gulflandene Qatar og Kuwait en høy andel mennesker som støtter opp under IS' ideologi og ønske om et shariastyrt kalifat.

Både Qatar og Saudi-Arabia har allerede et lovsystem basert på sharia (religiøs lov), mens i Kuwait er det kun familielovgivningen som er basert på sharia.

Irak og Syria På andre og tredjeplass kommer Syria med 507 - og Irak med 453 twitrere. Siden den ekstreme islamistgruppen erklærte sitt kalifat i slutten av juni i fjor har de tatt kontroll over store deler av begge landene, og etablert en slags hovedstad i Raqqa i Syria og et hovedkvarter i Mosul i Irak.

Forfatterne av rapporten jobbet fra september til desember 2014 og anslo at minst 46.000 Twitter-kontoer ble brukt av IS-tilhengere i denne perioden, selv om ikke alle av dem var aktive på samme tid.

Det ble også anslått at kontoene hadde en gjennomsnittlig følgergruppe på 1000 personer - betydelig høyere enn en vanlig Twitter-bruker. De var også betydelig mer aktive enn den gjennomsnittelige Twitter-kontoen.

Vestlige land Av de ti landene som ligger på topp ti finner vi også USA på en fjerdeplass med henholdsvis 404 twitrende IS-tilhengere og Storbritannia på tiende med 139.

I februar i år anslo USA at så mange som 20.000 fremmedkrigere befinner seg i Syria, noe som vitner om at IS favner langt utenfor de landegrensene de opererer militært innenfor. PST har anslått at rundt 70 personer har reist bare fra Norge. 

De andre plassene på listen fylles av Egypt på femte, Kuwait på sjette, Tyrkia på syvende, Palestina på åttende og Libanon på niende.

Twiterer sitt budskap Nesten én av fem ISIS støttespillere valgte engelsk som hovedspråk på Twitterkontoen, mens tre fjerdedeler valgt arabisk. 

Selv om forfatterne understreker at rekruttering hovedsakelig skjer i mer lukkede foraer, påpeker de at Twitter gir IS en arena hvor ekstremistgruppen kan spre både sin ideologi og sitt budskap til mange hundre tusen, om ikke millioner. De mener at en konsekvent stenging av slike kontoer vil gjøre det vanskeligere for IS å nå ut og anbefaler derfor at den amerikanske regjeringen i større grad bør samarbeide med sosiale medier for å fatte riktige tiltak mot ekstremisme også på disse frontene.