Disse landene vraker Nobelseremonien

Fem land gjør som Kina.

FEIRET I RÅDHUSET: Her feirer Torbjørn Jagland og Barack Obama utdelingen av Nobels fredspris i Oslo rådhus i fjor. Seks land uteblir fra feiringen i år.   Foto:  Eirik Helland Urke / Daglbadet
FEIRET I RÅDHUSET: Her feirer Torbjørn Jagland og Barack Obama utdelingen av Nobels fredspris i Oslo rådhus i fjor. Seks land uteblir fra feiringen i år. Foto: Eirik Helland Urke / DaglbadetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foruten Kina har fem land meldt avbud til Nobelseremonien i Oslo Rådhus 11. desember.

Fristen for å svare på invitasjonen til å være til stede under årets fredsprisseremoni gikk ut på mandag denne uken. Kina gikk tidlig ut og advarte land mot å delta i feiringen av den fengslede aktivisten og demokratiforkjemperen Liu Xiaobo.

Nobelkomiteens sekretær, Geir Lundestad, sier til ABC Nyheter at 36 land så langt har sagt at de kommer, mens 16 ennå ikke har svart. Seks land har sagt nei: Kina, Russland, Kasakhstan, Cuba, Marokko og Irak.

- Det blir fullt i Rådhuset i år også, sier Lundestad.

Lundestad betegner det som normalt at flere land ikke har svart innen fristen, men bedt om mer tid. Han påpeker at det ikke behøver å være noen spesiell grunn til at et land melder avbud. I 2008, da finske Martti Ahtisaari vant, en tildeling som ikke var spesielt kontroversiell, meldte ti land avbud.

Kina har advart alle land med ambassader i Oslo om å la være å delta på seremonien med at en tilstedeværelse kunne gi konsekvenser.

Selv om det ikke er offentliggjort hvilke land som kommer er noen av dem kjent. Alle land fra EU vil være representert og det samme vil USA som åpent har støttet året prisvinner. Japan kommer ikke bare med ambassadøren, men med en egen delegasjon for å delta på markeringen.

(NTB)