- Disse legene bør ikke få ha kontakt med pasienter i det hele tatt

Funksjonshemmedes fellesorganisasjon ut mot skrekklegene.

<strong>REAGERER:</strong> Lise Connelly, fylkesleder Sør-Trøndelag i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) reagerer på at leger som enten er dømt for overgrep eller som er blitt fratatt autorisasjonen får komme tilbake i jobb som lege. Foto: Endre Vellene
REAGERER: Lise Connelly, fylkesleder Sør-Trøndelag i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) reagerer på at leger som enten er dømt for overgrep eller som er blitt fratatt autorisasjonen får komme tilbake i jobb som lege. Foto: Endre Vellene Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Leger som er domfelt for overgrep eller har mistet autorisasjonen bør ikke komme tilbake i pasientbehandling.

Det mener både Funksjonshemmedes fellesorganisasjons (FFO) generalsekretær Liv Arum, og trebarnsmor og fylkesleder for Sør-Trøndelag FFO Lise Connelly - som både selv har en kronisk muskelsykdom, og har en sønn (4) med samme sykdom og en datter med dysleksi.

- Jeg mener at disse legene ikke skal få lov å ha kontakt med pasienter i det hele tatt, sier Connelly til Dagbladet.

Arum mener det skal veldig mye til å miste autorisasjonen som lege.

<strong>HAR FORSØKT:</strong> Generalsekretær Liv Arum i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) sier at FFO har har hatt kontakt med Helsetilsynet om dette tidligere.

- Vi mener at det skal for mye til før leger og sykepleiere mister autorisasjonen. Jeg mener at én situasjon skal være nok, men slik er det ikke. Det skal veldig mye til, sier hun. Foto: Endre Vellene
HAR FORSØKT: Generalsekretær Liv Arum i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) sier at FFO har har hatt kontakt med Helsetilsynet om dette tidligere. - Vi mener at det skal for mye til før leger og sykepleiere mister autorisasjonen. Jeg mener at én situasjon skal være nok, men slik er det ikke. Det skal veldig mye til, sier hun. Foto: Endre Vellene Vis mer

- Våre brukergrupper, der mange er personer som ikke selv klarer å si fra — mange har ikke språk, stiller svakt i en pasientsituasjon. Da tenker jeg at hvis en lege først er dømt eller har saker som går på overgrep og seksuell utnytting vil det riktige være at legene ikke skal ha pasientbehandling, sier generalsekretær Arum.

Med 72 medlemsorganisasjoner og 335 000 medlemmer er FFO Norges største paraplyorganisasjon for organisasjoner av funksjonshemmede og kronisk syke i Norge.

I Dagbladets helgeavis forteller vi historien om en norskiransk lege som ble fratatt autorisasjonen etter at Helsetilsynet mente han hadde utnyttet pasienter seksuelt - før han så fikk autorisasjonen tilbake og jobber som lege igjen.

I dommen der han frifinnes gjøres det flere ganger et poeng ut at av forskjellene på Iran og Norge. I samtaler med pskyiater har etiske forskjeller på legeyrket i Iran og Norge stått sentralt, i tillegg til samtaler om kulturforskjeller.

- Skal for mye til - Vi mener at det skal for mye til før leger og sykepleiere mister autorisasjonen. Jeg mener at én situasjon skal være nok, men slik er det ikke. Det skal veldig mye til, sier Liv Arum, som opplyser at FFO har hatt kontakt med Helsetilsynet om dette tidligere.

- Vi vet at det er dårlige rutiner når leger søker nye jobber, blant annet er ikke arbeidsgivere flinke nok til å innhente referanser. Derfor bør disse legene fratas retten til pasientbehandling. Målet må være at det er trygt for pasienten å gå til legen. Dette er personer du stoler på — og det må du kunne gjøre 250 prosent, sier Arum.

- Enhver pasient som får vite at en lege har en slik forhistorie ville aldri gått til den legen. En måte å kontrollere det på er å si at pasienten skal underrettes — og dermed vil legen defineres ut av pasientbehandling, siden det ikke er noen som ville gått til den legen-

Lojalitetsspørsmål Connelly sier hun ser på lege-pasientforholdet som et lojalitetsspørsmål.

- Som storbruker av helsevesenet er du nødt til å ha tillit til den personen som skal behandle deg. Du kan ikke begynne å tvile på at du får rett behandling. Du kan ikke begynne å tvile på at det vedkommende gjør er rett. Da havner du i en situasjon der du avstår fra å oppsøke helsevesenet, sier trebarnsmoren Connelly.

Begge påpeker at lege-pasientforholdet er et helt spesielt maktforhold, der pasienten er i en svært sårbar situasjon.

TIPS OSS

- Hvem blir trodd hvis en kognitiv syk kommer hjem og sier at legen «har gjort dette og dette med meg»? Det er legen som er i en maktposisjon, sier Connelly.

- Da bør man forvente at lover og regler er på pasienten sin side, sier Liv Arum.

Overgripere i hvitt

En gjennomgang av dokumenter Dagbladet har hentet inn fra Helsetilsynet og domstolene viser at:

• Mer enn 15 leger og psykiatere har mistet autorisasjonen sin de siste fem åra, for overgrep mot over 25 pasienter. Mer enn 35 klager er nevnt i tilsynets vedtak.

• Fire av dem er tilbake i jobb som leger igjen, tre av dem med tillatelse fra norske helsemyndigheter. En lege fikk betalt et års lønn av NAV for å begynne ved et behandlingssenter for MS-syke pasienter.

• I vedtakene mot dem lister Helsetilsynet opp mer enn 35 klager som omhandler legenes seksuelle overgrep, eller forsøk på å innlede seksuelle forhold med pasienten.

• Mange av de avskiltede legene sier til Dagbladet at de vil tilbake i jobb, og at deres største ønsker er å jobbe med pasienter igjen. Ingen av dem vil stille opp i et intervju under fullt navn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer