Disse matvarene kan være farlige

Dårlig kjøkkenhygiene, husdyrhold, reising og dårlige matvarer er de hyppigste årsakene til at vi pådrar oss farlige bakterier via mat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statens næringsmiddeltilsyn understreker at kvaliteten på matvarer som befinner seg i de norske butikker, stort sett holder mål. Noen produkter kan det likevel lønne seg å være ekstra forsiktig med.

Rakfisk:

Den absolutt verste matvaren i butikkene, ifølge Næringsmiddeltilsynet.

Bakterierisiko: Botulismebakterien, listeriabakterien m.fl. Da Frankrike opplevde listeriaepedimi i 1992, døde 63 mennesker og 22 kvinner aborterte. Tre spedbarn ble ifjor smittet av honning med botulisme-bakterier. Spedbarna fikk lammet åndedrettet av bakterien, etter at foreldrene hadde hatt honningen på smukken.

SYMPTOMER: Lammer muskulaturen og kan føre til at åndedrettet lammes. Fører til magesmerter, kvalme, oppkast og brekninger.

Bløte oster:

Listeriabakterien, som kan overleve i kjøleskap, har blitt funnet i bløte oster. I Norge ble det funnet 19 tilfeller ifjor, og tre personer døde. Opptil 30 prosent av alle som rammes dør. Bakterien kan også finnes i pateer og posteier.

Bakterierisiko: hamburgerbakterien, listeriabakterien, salmonella m.fl. SYMPTOMER: Kan gi hjerne og hjernehinnebetennelse. Rammer særlig personer med svekket immunforsvar.

Kylling og fjørfe:

Personer smittet av bakterien campylobacter økte fra 1671 i 1998 til 2030 i 1999. I nesten alle tilfeller har smitten kommet via kyllingkjøtt.

Bakterierisiko: campylobacter, salmonella m.fl.

SYMPTOMER: Gir magesmerter, vekttap, diare, kvalme, oppkast og brekninger.

Skalldyr importert fra Østen:

Bakterierisiko: salmonella m.fl.

SYMPTOMER: Salmonella finnes i en hel rekke varianter som gir mage/tarminfeksjon, diare, kvalme, magesmerter og vekttap. Det har vært flere store utbrudd i Norge, og det finnes en spesiell norsk variant. Salmonella Hvittingfoss.

Storfekjøtt, Frukt og grønnsaker: Bakterier i frukt og grønnsaker har det siste året ført til flere alvorlige matforgiftninger. Blant annet ble det i fjor oppdaget giftige poteter i butikkene, som kunne gi magesmerter, fosterskader og nerveskader dersom man fikk i seg tilstrekkelige mengder.

Bakterierisiko: hamburgerbakterien, salmonella m.fl.

SYMPTOMER: Kan gi infeksjoner i en rekke organer når bakterien går fra tarmen til blodet. Gir diare, magesmerter, oppkast, feber. Høy dødelighet.

Grisekjøtt: Bakterien Yersinia Enterocolipica finnes naturlig i halsen hos gris, og gir diare. Færre tilfeller i Norge etter at slakterutinene her i landet ble lagt om. Bakterien omformerer seg i kjøleskapstemperatur, og er funnet i norske kjøledisker.

SYMPTOMER: Gir diare og magesmerter.

vibeke.madsen@dagbladet.no