Lån og kreditt: Raske lån og kredittkort kan koste deg dyrt. Disse mennene har til sammen tjent milliardbeløp på andres gjeld. F.v. Stein Erik Hagen, Bjørn Kjos, Arne Fredly, Erik Bøhler og Christen Sveaas. Foto: Jacques Hvistendahl / Øistein Norum Monsen / Marius Gulliksrud / Jon Eeg / Kyrre Lien
Lån og kreditt: Raske lån og kredittkort kan koste deg dyrt. Disse mennene har til sammen tjent milliardbeløp på andres gjeld. F.v. Stein Erik Hagen, Bjørn Kjos, Arne Fredly, Erik Bøhler og Christen Sveaas. Foto: Jacques Hvistendahl / Øistein Norum Monsen / Marius Gulliksrud / Jon Eeg / Kyrre LienVis mer

Forbrukslån

Disse mennene tjener seg søkkrike på gjelda di

Noen av Norges rikeste har til sammen tjent milliarder på forbrukslån. Nå står flere i kø for å høste gevinsten av nordmenns gjeldsvekst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

- Å låne til investering og forbruk er den nye måten vi har blitt rike på. Vi sparer ikke først, men lånefinansierer det. Det er en veldig viktig drivkraft i norsk økonomi, sier Christian Poppe, forsker ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

I en fersk rapport skriver han at mellom 500 og 1000 milliarder av husholdningenes bruttogjeld på 3 170 milliarder kroner kan ha gått til forbruk – altså langt mer enn de cirka 90 milliardene i usikrede forbrukslån, inkludert kredittkortgjeld med rente opp til 24 prosent.

«Urovekkende»

Grunnen er blant annet at lån som er sikret med pant i bolig, også går til ferier og forbruk. En annen mekanisme er at kredittkortgjeld refinansieres til usikrede forbrukslån, og gjøres til slutt om til boliglån – til lavere rente men mot pant i folks bolig.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn