ALKOHOL:

Disse menneskene bestemte seg for å slutte med alkohol.
Se de utrolige forvandlingene 

- Ser ut som om jeg har gått ned femten kilo. 

EKSTREME ENDRINGER: En rekke mennesker har tatt før- og etter bilder av seg selv fra da de drakk store mengder alkohol, og en tid etter at de sluttet. Forvandlingene er utrolige. Video: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg elsker livet og er fylt med takknemlighet.

Det forteller Liz Russo til Dagbladet. Russo la vekk alkoholen for fem år siden, og har erfart en rekke endringer, både fysisk og psykisk.

- Fysiske endringer er så lette å se, som vekttap, finere hud, klarere øyne, og en grunn til å smile! Men for meg, er det jeg verdsetter mest å takle livets opp- og nedturer, uten å bruke slike midler. Det får meg til å kunne leve et lykkeligere liv. Jeg smiler og ler mye mer nå.

Se videoen av de utrolige forvandlingene øverst i saken.

En mann som vil bli navngitt etter brukernavnet sitt på nettstedet «Reddit», «ghostbackwards», forteller Dagbladet at han er veldig klar over hva som har gjort mest inntrykk, etter at han sluttet å drikke alkohol for nesten ett år siden:

- Nå har jeg ambisjoner igjen. Jeg har lysten til å faktisk bli bedre.

Både positive og negative ettervirkninger

Eva Skudal er sjefslege ved Hjellestadklinikken i Bergen. Hun forteller om flere negative og positive endringer som skjer i ulike tidsrom etter at mennesker som har brukt mye alkohol over lengre tid, slutter.

- Først kommer abstinensen. Det kan være fra lett uvelhet, til kramper og forvirringstilstander.

Abstinensplagene er normalt over innen en uke, ifølge Skudal. Søvnvansker, depresjon, angst og indre uro kan forekomme, og konsentrasjonsvansker og hukommelsesproblemer kan vedvare over flere måneder.

Skudal påpeker at tankene også kan være problematiske når man skal ut av en rusavhengighet.

- Ikke sjelden har rusinntaket virket negativt inn på relasjonen til familie og venner, arbeidsevne, boforhold, og så videre. Slikt er krevende for en person å erkjenne.

Inspirerende mestringsfølelse

Hun vil likevel legge vekt på de positive sidene ved det å holde seg rusfri.

- Mestringsfølelsen er viktig og inspirerende. Man kan også oppleve en gjenvinning av psykisk og fysisk balanse og velvære, slik man gjerne følte seg før alkoholen overtok kontrollen i livet.

Shane Watson har vært edru i over ett år. Han forteller Dagbladet at han merker flere store endringer.

- Det som skiller seg mest ut, er freden jeg har nå. Da jeg var fanget i avhengigheten til narkotika og alkohol, hadde jeg ingen indre fred. Jeg var konstant bekymra. Jeg fortalte en rekke løgner, og jeg var redd for at noen skulle finne ut av sannheten. Jeg levde ikke på riktig måte, og jeg visste at det kom til å slå tilbake på meg. Nå har sinnet mitt fått en klarhet. Jeg lever med integritet, og jeg frykter ikke lenger for sannheten.

Skudal forteller om normalisering av sanseinntrykk, og at den fysiske formen bedres. Også naturlige funksjoner som appetitt og søvn kommer på plass.

- Det man trodde var angst kan bli helt borte fordi det slett ikke var angst, men indre uro på grunn av alkoholinntaket. Normalisering av kroppsvekten gjelder for noen. Ettersom de kognitive funksjonene kommer på plass gjennom de første månedene, kan man glede seg over bedret hukommelse og økt evne til å konsentrere seg.

- Ser ut som om jeg har gått ned femten kilo

Britt Suzanne har holdt seg unna alkohol i over åtte år. Hun har også erfart merkbare fysiske og psykiske endringer etter å ha lagt vekk alkoholen.

- Jeg er ikke lenger hoven i ansiktet. På bildene [før- og etter, som du kan se i videoen over], ser det ut som om jeg har gått ned mer enn femten kilo. Men sannheten var at ansiktet og kroppen min var så oppsvulmet på grunn av væskeansamling.

I likhet med Shane Watson, merket hun at tankene ble klarere.

- De sier at det tar atten måneder for at hjernefunksjonen skal bli gjenopprettet fullstendig, og det er utrolig hvordan jeg nå husker bedre.