Disse menneskene hadde dødd om ikke Italia tok ansvar

Hjelpeorganisasjonene fortviler. Over tusen mennesker har mistet livet i Middelhavet siste uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CATANIA på Sicilia (Dagbladet): Klokka 08.20 i morges la den italienske marinebåten Denaro til kai i Catania. Skipet er lastet med 226 afrikanske flyktninger, deriblant fire gravide kvinner. Kyniske menneskesmuglere hadde plassert de over to hundre menneskene i to gummibåter og sendt dem til sjøs mot Europa fra Tripoli i Libya.

64 kilometer utenfor den libyske kysten tok gummibåtene inn vann. Det var bare et spørsmål om tid før flyktningene hadde mistet livet.

Heldigvis for flyktningene tok Italia ansvar: De sendte en marinebåt for å redde menneskene, som ellers ville ha druknet. Akkurat som de minst 1750 personene som hittil har dødd i Middelhavet hittil i år.

Flere skip. Nå - Inntil i fjor var det den italienske kystvakten som tok ansvaret for å hente opp flyktningene. Etter at EU startet sitt Triton-prosjekt, er situasjonen en annen. EUs båter patruljerer bare utenfor Italias kyst. Menneskene som er reddet av Italia i dag, ville ha druknet, sier Flavio De Giacome, talsperson for IOM (International Organization for Migration), til Dagbladet.

- Gummibåtene disse flyktningene var i tok inn vann. De ville ha sunket og folk dødd om ikke italienerne hadde kommet, sier også Sarah Tyler i Redd Barna.

I EUROPA:  Båtflyktningene blir tatt imot i Catania i morges. På bildet er et par av de gravide kvinnene som har vært flere dager uten mat og vann. Nå får de tilgang til vann, mat og en etterlengtet dusj. Så starter prosessen med å søke om asyl. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
I EUROPA: Båtflyktningene blir tatt imot i Catania i morges. På bildet er et par av de gravide kvinnene som har vært flere dager uten mat og vann. Nå får de tilgang til vann, mat og en etterlengtet dusj. Så starter prosessen med å søke om asyl. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

IOM, Redd Barna, Røde Kors og FN-organisasjoner fortviler fordi EU ikke ønsker å sende båtene sine langs Libya og den nordafrikanske kysten der menneskesmuglerne sender ut desperate mennesker i elendige farkoster. Men en rekke europeiske politikere, med britene i spissen, mener at slike redningsoperasjoner vil føre til at flere mennesker vil forsøke å flykte over Middelhavet til Europa. De ønsker derfor å fastholde dagens system, med patruljering utenfor Italias kyst.

- Vår beskjed til politikerne som i dag møtes i Brussel er at de må komme med båter nå. Vi kan ikke leve med at tusenvis av barn og voksne drukner i Middelhavet. Hvert minutt teller og skip må sendes umiddelbart, og de må redde folk der de er. Ikke bare like utenfor Italias kyst, sier Tyler.

Gravide uten mat og vann Blant de 226 menneskene som ankom Sicilia i dag, var seks kvinner. Fire av dem var gravide. De fikk gå først ut av båten, og var tydelig slitne. Flere av kvinnene måtte holde seg fast i rekkverket da de ble geleidet på land.

I EUROPA:  Båtflyktningene blir tatt imot i Catania i morges. Nå får de tilgang til vann, mat og en etterlengtet dusj. Så starter prosessen med å søke om asyl. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
I EUROPA: Båtflyktningene blir tatt imot i Catania i morges. Nå får de tilgang til vann, mat og en etterlengtet dusj. Så starter prosessen med å søke om asyl. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Du kan bare forestille deg hvilken stressende situasjon de gravide var i. De hadde verken vann eller mat, og så begynte de to gummibåtene å ta inn vann midt ute på havet, sier Tyler.

- Bør få asyl Båtflyktningene som i dag ble reddet er fra Ghana, Nigeria, Elfenbenskysten, Gambia, Mali, Senegal og Guinea-Bissau. De vil nå få sine søknader om asyl behandlet i Italia, men sjansen for at en rekke av dem blir sendt tilbake til hjemlandene er store. Mange av dem vil bli sett på som økonomiske flyktninger, får Dagbladet bekreftet fra Di Giacomo i IOM.

- Men disse menneskene har opplevd grusomme ting på veien. Mange av dem har blitt voldtatt eller utsatt for vold. Flyktningene som drar gjennom Libya gjennomlever et helvete, og burde ha hatt rett til asyl. Og forholdene blir bare verre, sier Di Giacomo.

Usikker framtid Båtflyktningene får nå etterlengtet vann og mat, i tillegg til å få dusje og slappe av etter den strabasiøse ferden. Så blir de intervjuet om turen, før de søker om asyl. Mange av personene var tydelig slitne. Da de fikk utdelt en vannflaske ved ankomst, stoppet flere av dem. Drakk og drakk.

MÅ HJELPE:  - Hvis ikke Europas ledere bestemmer seg for å sende flere båter til Middelhavet med en eneste gang, vil enda flere mennesker dø i Middelhavet. 2500 av dem vil være barn, sier Redd Barnas Sarah Tyler. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MÅ HJELPE: - Hvis ikke Europas ledere bestemmer seg for å sende flere båter til Middelhavet med en eneste gang, vil enda flere mennesker dø i Middelhavet. 2500 av dem vil være barn, sier Redd Barnas Sarah Tyler. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Samtidig kommer en av hjelpearbeiderne, iført hvit drakt, bort til de oppmøtte journalistene. Han prater på fransk, og har mye på hjertet.

- Jeg jobber og bor i Italia og har vært her i mer enn ti år. Jeg er heldig. Dere må skjønne at det som pågår nå er et problem for hele verden. Afrikanere flykter fra hjemlandene sine fordi det er krig, sult og elendighet der. De klarer ikke å overleve og prøver å komme seg til Europa. Men ingen synes å ville hjelpe, roper han mens han fekter i lufta.

I EUROPA:  Båtflyktningene blir tatt imot i Catania i morges. Nå får de tilgang til vann, mat og en etterlengtet dusj. Så starter prosessen med å søke om asyl. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
I EUROPA: Båtflyktningene blir tatt imot i Catania i morges. Nå får de tilgang til vann, mat og en etterlengtet dusj. Så starter prosessen med å søke om asyl. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Afrikanere dør i Middelhavet hver eneste dag. Dere kan ikke la dem dø i havet. Her er mindreårige og gravide. Her er krigsskadde som er tvunget på flukt. Dere kan ikke ignorere det som skjer i verden nå. Europa må hjelpe. Italia gjør alt de kan og mer enn det. Nå må andre europeiske land også ta ansvar, sier han.

Går tilbake for å hjelpe de slitne flyktningene. De er heldige som overlevde, men går likevel en uviss framtid i møte.

FORFERDELIGE KÅR:  Flyktningene som i dag kom til land på Sicilia har opplevd grusmme ting. Menneskesmuglerne blir mer og mer kyniske. Voldtekt og vold er vanlig, ifølge Flavio Di Giacomo fra IOM (International Organization of Migrants). Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FORFERDELIGE KÅR: Flyktningene som i dag kom til land på Sicilia har opplevd grusmme ting. Menneskesmuglerne blir mer og mer kyniske. Voldtekt og vold er vanlig, ifølge Flavio Di Giacomo fra IOM (International Organization of Migrants). Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer