BLOMSTER: Søndag er det fylt med blomster utenfor Tree of Life-synagogen i Pittsburgh etter at elleve personer ble skutt og drept. Foto: Brendan Smialowski/AFP / NTB Scanpix
BLOMSTER: Søndag er det fylt med blomster utenfor Tree of Life-synagogen i Pittsburgh etter at elleve personer ble skutt og drept. Foto: Brendan Smialowski/AFP / NTB ScanpixVis mer

Frigir navn på de drepte:

Disse mistet livet i synagoge-massakren

Amerikanske myndigheter går ut med navn på offer etter massakre i Pittsburgh.

Amerikanske myndigheter har gått ut med navnene på samtlige av de elleve som mistet livet under lørdagens massakre ved synagogen i Pittsburgh. De elleve var i alderen 50 til 97 år. Blant dem var to brødre og et ektepar. Det opplyser New York Post.

Dette er de elleve:

 • David Rosenthal (54)
 • Richard Gottfried (65)
 • Daniel Stein (71)
 • Melvin Wax (88)
 • Rose Mallinger (97)
 • Cecil Rosenthal (59)
 • Sylvan Simon (86)
 • Bernice Simon (84)
 • Joyce Feinberg (75)
 • Erwin Yougner (66)
 • Jerry Rabinowich (66)
 • Daniel Stein (71)

Robert Bowers (46) er av politiet pekt ut som gjerningsmannen som gikk inn i synagogen Tree of Life og skjøt og drepte de elleve. Han skal like før ha publisert et antisemittisk innlegg på det sosiale mediet Gab, hvor han skrev at han «ikke kan sitte stille og se mitt folk bli slaktet. Til helvete med hva dere mener, 'I'm going in' (jeg rykker inn)», ifølge CNN.

I samme innlegg skal Bowers ha skrevet om HIAS, en jødisk-amerikansk organisasjon som bistår flyktninger, at organisasjonen «liker å hente inntrengere som dreper vårt folk».

SYNAGOGE: Styrelederen av synagogen i Pittsburgh, der flere personer ble skutt og drept, fikk vite om hendelsen like etter at det begynte. Video: CNN Vis mer

«Alle jøder må dø»

En anonym politikilde forteller til nyhetskanalen at dette og andre antisemittiske innlegg Bowers har publisert på sosiale medier, nå undersøkes av etterforskere.

Da det myndighetene mener var Bowers gikk inn i synagogen, skal han ha ropt «alle jøder må dø» før han åpnet ild, ifølge politiet.

Da angrepet skjedde, pågikk det en navnseremoni for en baby, ifølge myndighetene i delstaten Pennsylvania.

Flere personer ringte politiet fra innsida av synagogen for å be om hjelp, etter at de hadde forsøkt å gjemme seg.

Brukte biler som skjold

Da politiet ankom stedet, havnet de i skuddveksling med mannen de seinere pågrep på stedet.

Politiet brukte sine egne kjøretøy som skjold, men fire polititjenestepersoner ble skadd, ifølge politiet.

Da de første meldingene om hendelsen kom lørdag ettermiddag norsk tid, gikk de ut på at det var en aktiv skytter i området rundt synagogen.

I forbindelse med skytingen ble folk i området bedt om å holde seg innendørs. Også et universitet i nærheten stengte dørene, og studentene fikk tekstmeldinger om at de burde holde seg inne.

Seint lørdag kveld bekreftet myndighetene i Pittsburgh at elleve personer var drept. I tillegg var seks skadd, deriblant de fire polititjenestepersonene.

Wendell Hissrich, sjef for det lokale direktoratet for samfunnsikkerhet, beskriver åstedet som «forferdelig».

- Det er ett av de verste jeg har sett, og jeg har jobbet med noen flystyrter, sier han, ifølge NPR.

MOR: Jennifers datter var inne i synagogen mens skytingen pågikk. Video: CNN Vis mer

Trump ut mot angriperen

På bakgrunn av det antisemittiske ropet under skytingen, og den mistenktes tidligere innlegg på sosiale medier, etterforskes masseskytingen som hatkriminalitet.

USAs president Donald Trump sa under en tale i Indianapolis i går kveld norsk tid at angrepet var «antisemittisk».

- Man skulle ikke trodd at dette var mulig i dag. Men det ser ikke ut til at vi lærer av fortida, sa Trump, ifølge CNN, og fortsatte:

- Antisemittisme og den utbredte forfølgelsen av jøder representerer en av de styggeste og mørkeste kapitlene i menneskets historie.

Den amerikanske borgerrettsorganisasjonen ADL mener gårsdagens masseskyting etter alt å dømme representerer «det mest dødelige angrepet mot det jødiske samfunnet i USA noensinne».