Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Disse nordmennene feller dom over Putin

Putins parti går mot seier i parlamentsvalget. Mange advarsler om valgfusk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Alt tyder på at president Vladimir Putin og hans Enhetlig Russland vinner en brakseier med over 60 prosent av stemmene. Men vil valget være åpent, fritt og rettferdig?

Les alt om valget i Russland.

Manipulering

Stortingsrepresentantene Vidar Bjørnstad (AP) og Øyvind Vaksdal (FrP) er to av rundt 100 valgobservatører fra europeiske parlamenter som observerer valget. De skal dømme om valget til slutt blir «fritt og rettferdig», og er i overensstemmelse med vestlige standarder for frie valg.

Les: 400 valgobservatører fordelt på 95 000 valglokaler

– Det vi vil se etter er om det har foregått organisert manipulering på valgdagen. En av de tingene vi har blitt gjort oppmerksomme på er at det kan komme busslaster med velgere, det vil være en indikasjon på at noen har mobilisert akkurat disse velgerne til å stemme på et bestemt parti, sier Bjørnstad.

– En annen ting vi vil se på er om velgere som har fått tillatelse til å stemme et annet sted enn hjemstedet vil stemme flere ganger. Det er gitt flere tillatelser til velgere som vil stemme andre steder enn hjemstedet enn ved tidligere valg, sier Bjørnstad.

Styrte medier

FRA NORGE: Vidar Bjørnstad (t.v.) fra Ap og Øyvind Vaksdal fra Frp er valgobservatører i Russland. De to sitter i Stortinget og skal avsløre eventuelt valgjuks. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet / DMITRY ASTAKHOV/AFP
FRA NORGE: Vidar Bjørnstad (t.v.) fra Ap og Øyvind Vaksdal fra Frp er valgobservatører i Russland. De to sitter i Stortinget og skal avsløre eventuelt valgjuks. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet / DMITRY ASTAKHOV/AFP Vis mer

– Mediedekningen har vært et problem i denne valgkampen. De nasjonale tv-stasjonene er styrt av regjeringen. Hvor stort problem er dette?

– Det er et problem som både opposisjonen og de Kreml-lojale partiene er opptatt av. Opposisjonen mener de har fått altfor lite oppmerksomhet. Partiene som støtter Kreml sier at dette skyldes at opposisjonspartiene er små, og ikke fortjener mer oppmerksomhet, sier Vaksdal.

Det dominerende partiet Enhetlig Russland har ikke deltatt i debattprogrammer under valgkampen. Partiet har hevet seg over det politiske ordskiftet, og mener at det er nok å styre landet, og henvise til «Putins plan», en ikke-definert strategi som skal trekke velgere som vil ha stabilitet, og ingen forandring.

Mye styr

– Det er klart at det er litt spesielt å ikke delta i debatten før et valg. Jeg registrerer at det er sånn, men kan ikke kommentere det før etter valget, sier Vaksdal.

Det har vært mye styr rundt valgobservatører i dette russiske valget, som opposisjonen allerede mener er udemokratisk. Det profesjonelle observatørkorpset fra OSSE, Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, kommer ikke. De fikk invitasjoner veldig seint, og i utgangspunktet begrenset sitt observatørkorps til 70 deltakere, mens de for fire år siden sendte 465.

OSSEs parlamentarikere sender imidlertid rundt 50 observatører, og Europarådets parlamentarikere omtrent det samme antallet.

Disse nordmennene feller dom over Putin
STOR I DISRIKTENE: President Vladimir Putin er ventet å gjøre det spesielt stort i distriktene.
TIL URNENE: Valget er i gang i Russlands østlige regioner. Landet strekker seg over 11 tidssoner. Her stemmer soldater.
GJØR PUTIN SOM SINE FORGJENGERE? Stadig flere mener at Vladimir Putins regime antar de samme autoritære og totalitære trekkene som hans forgjengere Lenin og Stalin gjorde seg beryktet for.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling