RUTEKUTT: Norwegian har besluttet å kutte en rekke ruter og seks baser for å øke lønnsomheten. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
RUTEKUTT: Norwegian har besluttet å kutte en rekke ruter og seks baser for å øke lønnsomheten. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Disse Norwegian-rutene forsvinner

Flyselskapet varslet om å ta grep for å øke lønnsomheten. Nå legger de ned flere av sommerrutene sine.

Norwegians endring i basestruktur ble offentliggjort onsdag kveld. For å øke lønnsomheten vil flyselskapet kutte en rekke ruter, samt avvikle seks mannskapsbaser i Spania, Italia og USA.

Norwegians kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen presiserte at ruter det selges billetter til, ikke ville rammes.

- Endringene som gjøres, handler primært om at det blir færre avganger på høyfrekvente ruter mellom Spania og Nord-Europa, opplyste han til NTB.

Kutter sommerruter

I en pressemelding torsdag formiddag la flyselskapet fram listen over de gjeldende rutekuttene.

Fra og med sommersesongen 2019 vil fire ruter bli innstilt: Roma-Göteborg, Roma-Tenerife, Roma-Reykjavík og Roma-Tel Aviv.

I tillegg til disse kuttene, reduseres frekvensen på ruten Roma-Helsinki fra seks til fire ukentlige avganger.

Fra basen på Tenerife Nord kuttes frekvensen på ruten til Madrid fra ni til sju ukentlige, og fra basen på Palma kutter selskapet frekvensen på rutene til København (fra 14 til 13 ukentlige), til Oslo (fra 9 til 8), til Düsseldorf (fra 9 til 7) og til Helsinki (fra 7 til 6).

Ifølge pressemeldingen, understreker imidlertid Norwegian at endringene vil ha liten eller ingen innvirkning på kunders reiseplaner.

- Norwegian vil fortsette å fly til populære feriedestinasjoner som Las Palmas, Mallorca, Roma, USA og Thailand. Kunder som blir påvirket av endringene vil få tilbud om andre reisetider, heter det i meldingen.

- Nødvendige justeringer

Beslutningen om kuttene kommer i kjølvannet av at Norwegian i oktober varslet at de hadde igangsatt et kostnadsprogram som skulle kutte minst to milliarder kroner i kostnadsnivået fra 2019, melder E24.

- Selskapet har kommet til et punkt der det må gjøre nødvendige justeringer i ruteporteføljen for å bedre bærekraften og de finansielle resultatene i et veldig konkurransepreget marked, sier kommersiell direktør og HR-ansvarlig Helga Bollmann Leknes i Norwegian.

Bollmann Leknes sier at deres mål er å sikre at så få kolleger som mulig blir påvirket, men opplyser til E24 at det er for tidlig å si hvor mange ansatte som eventuelt kan bli sagt opp. Alt avhenger av hvor mange selskapet klarer å flytte og finne andre arbeidsoppgaver eller baser til.

De som rammes, vil få tilbud om å bytte til basene i Oslo, Stockholm og Madrid, eller til Norwegians langdistansenettverk som driftes med Dreamliner-flyene.