HARDT RAMMET: Flaggene vaiet på halv stang under 17. mai-feiringen i Mosjøen. Barnetoget, og alle andre, bar tydelig preg av tragedien i nærliggende Jamtfjelltindene natt til 17.mai. Her foran jernbanestasjonen i Mosjøen.
Foto: Håvard Eide / SCANPIX
HARDT RAMMET: Flaggene vaiet på halv stang under 17. mai-feiringen i Mosjøen. Barnetoget, og alle andre, bar tydelig preg av tragedien i nærliggende Jamtfjelltindene natt til 17.mai. Her foran jernbanestasjonen i Mosjøen. Foto: Håvard Eide / SCANPIXVis mer

Disse omkom i rastragedien

Berit Rugeldal og Tove Peggy Åkerøy er funnet omkommet. Bjørg Heidi Åkerøy og Therese Mari Åkerøy er antatt omkommet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Helgeland politidistrikt har nå gått ut med navn på de fire kvinnene som omkom i rastragedien. De omkomne er:

• Berit Rugeldal, født 1963, Vefsn kommune
• Tove Peggy Åkerøy, født 1964, Vefsn kommune

Antatt omkomne:

• Bjørg Heidi Åkerøy, født 1966, Vefsn kommune
• Therese Mari Åkerøy, født 1980, Brønnøy kommune

«Leting etter antatt omkomne vil bli tatt opp igjen så snart forholdene gjør dette mulig. Politiet vil fortløpende vurdere forholdene i fjellet i samarbeid med snøskredeksperter. Politiet har i samarbeid med kriseteamet i Vefsn kommune benyttet dagen i dag til å møte pårørende, familien og andre involverte», heter det i pressemeldingen fra politiet.

- Tre av dem som ble tatt av raset er søstre. Vi har i dag prøvd å gjøre vårt beste for å være til hjelp for pårørende og etterlatte med omsorgsgruppa vår. Det ble ikke den 17. mai vi hadde ventet oss, med vanskelige og tunge stunder. sier ordfører Jann-Arve Løvdahl til Dagbladet.

Livsfarlige forholdTidligere i dag ble videre redningsarbeid innstilt. Det er livsfarlig for letemannskaper å bevege seg i området der fire mennesker ble tatt av dødsraset i går ettermiddag. Derfor kommer ikke letingen til å bli gjenopptatt i dag. To av de omkomne ble gravd fram av turkameratene.

Politiet antar at de to som ikke er funnet, også har omkommet under jord- og snømassene.

I Mosjøen ble borgertoget og festen på torget avlyst etter barnetoget. Rastragedien ble tatt opp i Dolstad kirke i formiddag etter den ordinære gudstjenesten.

Et turvant følge på fem kvinner og tre menn, mellom 30 og 50 år og de fleste fra Mosjøen, tok i går formiddag fatt på den tre-fire timer lange turen opp til Jamtfjelltinden, der de skulle plassere en ny signeringsbok for sesongen i trimposten til Brurskanken Turlag i 1189 meters høyde.

Den voldsomme snøsmeltingen utløste et 50-60 meters bredt og flere hundre meter langt ras med snø og jord da de var kommet opp i 700 meters høyde. Ulykken skjedde ved 15-tiden i går, men ble ikke oppdaget før i natt. Pårørende slo alarm til politiet like før midnatt.

Arbeidsplass hardt rammet En arbeidsplass i Mosjøen er spesielt hardt rammet av rastragedien. En fjellvant og turglad gjeng ved bedriften hadde påtatt seg å gjøre klar trimposten på Jamtfjelltinden for turlaget.

FAREFULLT: Det blir ikke aktuelt å sende letemannskaper inn i området før tidligst tirsdag. Mandag morgen ble det lagt ned fullstendig ferdsels- og oppholdsforbud i fjellområdene i Vefsn kommune på grunn av ekstrem rasfare. 
Foto: Luftforsvarets redningstjeneste / SCANPIX
FAREFULLT: Det blir ikke aktuelt å sende letemannskaper inn i området før tidligst tirsdag. Mandag morgen ble det lagt ned fullstendig ferdsels- og oppholdsforbud i fjellområdene i Vefsn kommune på grunn av ekstrem rasfare. Foto: Luftforsvarets redningstjeneste / SCANPIX Vis mer

- Det var to ansatte her og en tidligere ansatt som tok med seg nær familie og venner på turen. To av dem er på sykehus og har ikke fått livstruende skader. Ingen av de ansatte er blant de omkomne, men det er nære relasjoner, sier sjefen på arbeidsplassen til Dagbladet.

De to skadde turgåerne ble plukket opp av et ambulansehelikopter like for klokka 04 i natt.

Ikke mobilTo av de åtte er uskadd. Det ble funnet av helikopter en halvtime seinere - til fots for å hente hjelp i det arsfarlige terrenget.
Det er ikke mobildekning i området.

Fram til for noen dager siden var det nattefrost og snøvær i området. I går kom sommertemperaturer over 20 grader med et brak.
Dermed økte også snøsmeltingen og rasfaren i de snøtunge fjellsidene.

Rasfaren har økt utover dagen. Flere småveier er sperret av ras, og hele bygda Varntresk inn mot svenskegrensen er her avstengt fra omverdenen.

500 meter bred rasskavl Allerede på morgenkvisten advarte en pilot på et Sea King-helikopter mot stor rasfare. Han observerte en 500 meter bred skavl som kunne rase ut nårsomhelst.

Da bestemte politiet seg for å trekke tilbake redningsmannskapene.

BARNETOG: Feiringet i Mosjøen i dag var preget av rastragedien.
Foto: Håvard Eide / SCANPIX
BARNETOG: Feiringet i Mosjøen i dag var preget av rastragedien. Foto: Håvard Eide / SCANPIX Vis mer