Coronaviruset

Disse opplysningene gir du fra deg

I løpet av fem timer lagret appen «Smittestopp» over 1000 registreringer av hvor telefonen befant seg. Personvernekspert stempler appen som skremmende.

OVERVÅKING: Folkehelseinstituttet har nå lansert appen Smittestopp, appen skal være et hjelpemiddel for å begrense spredningen av coronasmitten. Video: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mer enn en million har allerede lastet den ned, og tallet stiger raskt. FHIs smittesporingsapp har de siste dagene vært et sentralt tema for debatt. Til tross for bekymring og kritikk kom lanseringa torsdag. Reaksjonene lot ikke vente på seg.

Særlig er det innsamling og oppbevaring av personlige opplysninger som har fått en rekke eksperter til å rope varsku om «Smittestopp». Reaksjonene har vært så store at selv statsminister Erna Solberg tok opp temaet på torsdagens pressekonferanse.

- Jeg vet at mange lurer på hvilke opplysninger som blir lagret og hva det skal brukes til. Appen vil ikke bli brukt til å sjekke om folk overholder regler om isolasjoner og karantene. Og dataene slettes etter 30 dager, forsikret Solberg.

Dette lagres

Men hvilke data er det egentlig som lagres i 30 dager, og hvor mye informasjon samles inn om dem som har lastet ned appen? Dagbladet undersøkte hva som lagres og hvor ofte de som har «Smittestopp» blir registrert.

Dette viste at omfattende mengder informasjon samles.

  • I løpet av fem timer ble det lagret over 1000 registreringer av hvor telefonen befinner seg.
  • Telefonnummeret ditt lagres.
  • En ID som genereres for din telefon blir registrert.
  • Geo-lokasjon - hvor du er i form av lengdegrad, breddegrad, høyde over havet.
  • Når du forflytter deg - det registreres hvor du er mellom hvert tiende og tjuende sekund.
  • Andre enheter med bluetooth som befinner seg i nærheten av deg blir registrert, såframt enheten har appen installert og bluetooth aktivert. Informasjonen lagres, i motsetning til hyppige GPS-registreringer, med flere minutters mellomrom og er trolig ment som supplement til geo-registreringen. Informasjonen vil særlig være nyttig i bygg med dårlig GPS-nøyaktighet.
  • Hvilken type telefon du har, med detaljert informasjon om blant annet operativsystem - trolig først og fremst for å kunne undersøke om enkelte modeller opplever særlige problemer.

Slik fungerer appen

«Smittestopp» skal hjelpe myndighetene med smittesporingen gjennom å kartlegge folks bevegelser. I sin fullt utviklede versjon skal appen også sende en melding til personer som har oppholdt seg for lenge innenfor en radius på to meter fra en smittet person.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer