OVERVÅKING: Folkehelseinstituttet har nå lansert appen Smittestopp, appen skal være et hjelpemiddel for å begrense spredningen av coronasmitten. Video: Per Ervland Vis mer

Coronaviruset

Disse opplysningene gir du fra deg

I løpet av fem timer lagret appen «Smittestopp» over 1000 registreringer av hvor telefonen befant seg. Personvernekspert stempler appen som skremmende.

Publisert
Sist oppdatert

Mer enn en million har allerede lastet den ned, og tallet stiger raskt. FHIs smittesporingsapp har de siste dagene vært et sentralt tema for debatt. Til tross for bekymring og kritikk kom lanseringa torsdag. Reaksjonene lot ikke vente på seg.

Særlig er det innsamling og oppbevaring av personlige opplysninger som har fått en rekke eksperter til å rope varsku om «Smittestopp». Reaksjonene har vært så store at selv statsminister Erna Solberg tok opp temaet på torsdagens pressekonferanse.

- Jeg vet at mange lurer på hvilke opplysninger som blir lagret og hva det skal brukes til. Appen vil ikke bli brukt til å sjekke om folk overholder regler om isolasjoner og karantene. Og dataene slettes etter 30 dager, forsikret Solberg.

Dette lagres

Men hvilke data er det egentlig som lagres i 30 dager, og hvor mye informasjon samles inn om dem som har lastet ned appen? Dagbladet undersøkte hva som lagres og hvor ofte de som har «Smittestopp» blir registrert.

Dette viste at omfattende mengder informasjon samles.

  • I løpet av fem timer ble det lagret over 1000 registreringer av hvor telefonen befinner seg.
  • Telefonnummeret ditt lagres.
  • En ID som genereres for din telefon blir registrert.
  • Geo-lokasjon - hvor du er i form av lengdegrad, breddegrad, høyde over havet.
  • Når du forflytter deg - det registreres hvor du er mellom hvert tiende og tjuende sekund.
  • Andre enheter med bluetooth som befinner seg i nærheten av deg blir registrert, såframt enheten har appen installert og bluetooth aktivert. Informasjonen lagres, i motsetning til hyppige GPS-registreringer, med flere minutters mellomrom og er trolig ment som supplement til geo-registreringen. Informasjonen vil særlig være nyttig i bygg med dårlig GPS-nøyaktighet.
  • Hvilken type telefon du har, med detaljert informasjon om blant annet operativsystem - trolig først og fremst for å kunne undersøke om enkelte modeller opplever særlige problemer.
<strong>KOORDINATER:</strong> Appen registrerer flere ganger i minuttet hvor du er. Skjermdump: Dagbladet
KOORDINATER: Appen registrerer flere ganger i minuttet hvor du er. Skjermdump: Dagbladet Vis mer

Slik fungerer appen

«Smittestopp» skal hjelpe myndighetene med smittesporingen gjennom å kartlegge folks bevegelser. I sin fullt utviklede versjon skal appen også sende en melding til personer som har oppholdt seg for lenge innenfor en radius på to meter fra en smittet person.

I tillegg vil de innsamlede dataene gjøre det lettere for FHI å spore hvem en smittet person har vært i kontakt med.

Helseminister Bent Høie forsikret under lanseringen torsdag at personvernet er tatt vare på. Det beroliger ikke personvern-ekspert, CTO i selskapet Bouvet og grunnleggeren av «Lær Kidsa Koding», Simen Sommerfeldt.

- Jeg er bekymret, og har flere i IT-bransjen med meg på det. Det er ingen debatt, men utelukkende bekymring både i det tekniske miljøet og personvernmiljøet. Jeg har aldri før opplevd en så unison bekymring i begge fagmiljøene, sier Sommerfeldt til Dagbladet.

FULL PANIKK: Flere passasjerer på en ferge i Indonesia fikk panikk da de ikke fikk legge til kai av coronafrykt blant mannskapet. Video: Newsflare. 7. april 2020 Vis mer

- Skremmende

Han har selv lastet ned appen, men er sterkt kritisk til det som nå samles inn og måten det blir gjort på. Han mener «Smittestopp» er et svært attraktivt mål for dem som ønsker å utnytte personopplysninger til kriminalitet.

- Det skremmende er at man ved å registrere hvor 700.000-800.000 personer er og hvem de møter, har skaffet seg et svært attraktivt mål for etterretning. Det er heller ingen tvil om at disse dataene er et attraktivt mål for hackere, og kan bidra til for eksempel utpressing, slår personvern-eksperten fast.

BEKYMREDE INNBYGGERE: I Sverige får innbyggerne i Stockholm leve tilnærmet som normalt under coronakrisen, det bekymrer enkelte. Video; AP. 14. april 2020 Vis mer

Ber om debatt

Sommerfeldt er særlig overrasket over at mens andre land har tenkt på hvordan de kan løse dette uten å sette sikkerheten i fare, så har Norge valgt å lansere det han mener er en farlig og personvernfiendtlig løsning.

- En løsning som i tillegg går imot EU-kommisjonens anbefaling. Jeg tror det er blant annet grunnet vår kultur - vi er litt naive, sier Sommerfeldt, som etterlyser nødvendigheten av appen, særlig på nåværende tidspunkt.

- Det finnes alternativer og ekspertgruppa frarådet i tillegg lansering så raskt. Jeg ønsker meg derfor en ny vurdering og at man bør vurdere å utsette innsamlingen av posisjonsdata til Apple og Googles oppdateringer kommer, anonymisering er på plass, og sikkerheten rundt appen er bedret, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer