Disse pakkene med røyk og snus kan være ulovlige

Bent Høies drøm om nøytrale sigarett- og snuspakker kan stride mot norsk lov.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I februar 2015 lanserte Bent Høie sin visjon for nye sigarett- og snuspakninger

Helseminister Høie ønsker at all snus og tobakk skal ha mørkegrønn innpakning, for å se «mest mulig kjedelig ut». Studier skal nemlig vise at mørkegrønn er den fargen som gjør tobakk minst spennende for potensielle kjøpere. I tillegg skal alle logoer bort fra pakkene. 

Men dette kan være ulovlig. Jurister Dagbladet har vært i kontakt med sier at forslaget om nøytrale sigarett- og snuspakninger kan være i strid med norsk lov.

- Dette er helt klart noe Bent Høie må kikke på. Og det er to temaer som gjør nøytrale pakker potensielt problematisk. Det første er spørsmål om nøytrale innpakninger er et inngrep i ytringsfriheten, det andre er om det er et inngrep i privat eiendomsrett, sier advokat Anine Kierulf, som selv ikke har tatt stilling til saken.

Svensk nei Norge er forpliktet til internasjonale lover på varemerkebruk, frihandel og privat eiendomsrett, og det er her Bent Høies forslag kan møte veggen. En svensk offentlig utredning mener et merkevareforbud bryter med deres grunnlovsfestede trykkefrihet og utredningen anbefaler å si nei til forslaget.

I Norge sier advokat Jon Wessel-Aas at nøytrale sigarett- og snuspakker kan være i strid med flere internasjonale regler som gjelder for Norge. Bent Høies forslag kan blant annet bryte Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK), ettersom den beskytter varemerker som en del av eiendomsretten. 

- Ja, det kan være brudd på norsk lov, fordi de internasjonale reglene vi har forpliktet oss til må håndheves i Norge også. I realiteten vil nøytrale pakninger innebære at du ikke får bruke varemerkene dine, og det kan være brudd på EMKs vern mot uforholdsmessige inngrep i privat eiendomsrett, sier Wessel-Aas. 

EU har bestemt at sigarettpakker skal ha en varselplakat som dekker 2/3 av pakningen. Den resterende tredjedelen står produsenten fritt til å trykke sin logo på. Nettopp dét mener Wessel-Aas kan bety at EU også mener internasjonale lover ikke tillater full anonymisering av tobakk, og at Høies forslag strider mot EU-direktiver på feltet. 

Til domstolene Wessel-Aas, som har bistått tobakksindustrien i Norge juridisk i denne saken, viser også til at Verdens handels organisasjon (WTO) fort kan finne brudd på frihandelsavtalene dersom Høie innfører nøytral tobakkpakning. 

- Det er tvilsomt om det er adgang til å fullstendig nekte noen å bruke varemerket sitt i handelen av en ellers lovlig vare. Staten vil i så fall ekspropriere retten til en del av privat eiendom som varemerket er, hevder han. 

Lovligheten av innføring av nøytrale pakker er også tema i saker for klageorganer i WTO-systemet. 

- Hva kan Høie gjøre dersom nøytrale pakker er ulovlige?

- Dette er spørsmål som kan prøves i retten, eventuelt i internasjonale domstoler. 

- Sosialisme fra Høie Atle Simonsen, leder i FpU, håper juristene har rett og at loven stanser Bent Høies nøytrale snus- og sigarettpakker. Han var tidlig ute med å gå mot forslaget.

- Et merkevareforbud er et grovt inngrep i den intellektuelle eiendomsretten og kan være i strid med våre internasjonale avtaler. Dette reiser prinsipielle spørsmål utover tobakksmarkedet. Skal staten kunne bestemme tilsvarende for andre lovlige, men usunne/helseskadelige varer, som alkohol, brus eller godteri?  Høies partifelle Michael Tetzchner har definert forslaget inn under begrepet «barnehagementalitet». Jeg vil gjerne legge til at forslaget er sosialistisk, sier Simonsen.

Simonsen går også langt i å kalle Høyre-statsrådens forslag for reinspikka sosialisme.

- I denne sammenheng er det interessant at sosialistene i Frankrike har gått i bresjen for å stanse forslaget. Det medfører liten ære for Høie dersom han fører en mer sosialistisk politikk enn sosialistene i Frankrike er villige til å være med på. Derfor håper jeg han innser at forslaget bør legges i skuffen, Raskt, avslutter Frp-politikeren.

Departementet: - Ikke lovbrudd Fremskrittspartiets landsstyre gikk søndag enstemmig mot Bent Høies forslag.

- Dette bør ikke komme som noen overraskelse på Bent Høie, for vi i Frp har vært helt klare på at vi ikke mener dette er noen god idé. Vi har mindre tiltro til pisk og forbud enn andre har, sa Morten Wold i Frp til Dagbladet.

Bent Høie var ikke tilgjengelig for kommentar, men Helse- og omsorgsdepartementet sier de har undersøkt saken på egenhånd og at deres jurister mener pakkene ikke bryter loven. 

«Departementet har vurdert dette og mener at standardiserte tobakkspakninger ikke er i strid med norsk lov», skriver departementet i en tekstmelding til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer