Disse passes av studenter

Sommerkrise ved Ila fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Fangene på Ila fengsel er regnet blant Norges farligste menn. Her sitter drapsmenn som Viggo Kristiansen  (21 års forvaring) og Yasin Jabr (21 års forvaring). Bandidos-medlem Lars Harnes sitter der.

Det samme gjør den såkalte «Kannibalen», som ble dømt til forvaring etter blant annet å ha truet med å spise unge jenter.

I sommer voktes de alle av studenter, skriver VG.

- Det er ingen heldig situasjon når vi må dekke hull i vaktplanen med mye ufaglært arbeidskraft, sier fengselsdirektør Knut Bjarkeid til avisa.

NOKAS-dømte i kø

Ekstrem mangel på faglært arbeidskraft gjør at Ila for tiden har 18 ufaglærte i vaktturnus. I tillegg jobber en rekke vikarer, blant annet jusstudenter, på Ila i sommermånedene.

Fangene på Ila er av domstolene karakterisert som så farlige at de krever en helt spesiell oppfølging før de eventuelt kan slippes tilbake til samfunnet.

Og nå er fengselet overfylt med farlige forvaringsfanger. Etter det VG kjenner til soner for tiden 69 forvaringsfanger på 67 plasser.

VOKTES AV STUDENTER: Bandidos-medlem Lars Harnes, Baneheia-dømte Viggo Kristiansen, "Kannibalen" fra Kristiansand og drapsdømte Yasin Jabr er alle dømt til forvaring og soner på Ila fengsel. Der voktes de av blant annet studenter i sommer. Foto: SCANPIX/POLITIET/PRIVAT
VOKTES AV STUDENTER: Bandidos-medlem Lars Harnes, Baneheia-dømte Viggo Kristiansen, "Kannibalen" fra Kristiansand og drapsdømte Yasin Jabr er alle dømt til forvaring og soner på Ila fengsel. Der voktes de av blant annet studenter i sommer. Foto: SCANPIX/POLITIET/PRIVAT Vis mer

Samtidig står cirka ti forvaringsdømte i kø for å komme inn til soningen- deriblant NOKAS-dømte Metkel Betew og Kjell Alrich  Schumann.

- Vi har per i dag ikke kapasitet til å ta imot flere forvaringsdømte. Det er en situasjon vi lenge har sett komme, uten at vi har fått midler til å bygge flere plasser, sier direktør Knut Bjarkeid til VG.

- Blir bråk

Dagbladet.no var i juni på besøk i Norges strengeste fengsel. Da uttrykte flere fanger misnøye til den hyppige vikarbruken. 

- Det er klart det blir en ekstra belastning når det blir mange vikarer. Folk du kjenner kan du ha en lettere tone med, fortalte forvaringsdømte Geir Omland (47) til Dagbladet.no. Omland ble dømt til 15 års forvaring for å ha skutt og drept en porsgrunnsmann i 2002.

Han får støtte fra flere medfanger:
- Det er klart det blir bråk når man blir voktet av drittunger og ikke de betjentene vi allerede kjenner. vikarene er usikre og redde for oss, og da blir vi også mer stressa, fortalte en.

I januar i år gikk direktør Knut Bjarkeid ut i Dagbladet.no og fryktet at liv skulle gå tapt etter at det politiske presset om å kutte ned soningskøen hadde ført til at fengslene hadde blitt fylt til randen med fanger.

Les også: «- Dette er skremmende»

Disse passes av studenter
BELASTNING: Dagbladet.no møtte forvaringsfangen Geir Omland (47) på Ila fengsel i juni. Da var han misfornøyd med den hyppige vikarbruken i fengselet.
VANSKELIG SITUASJON: Direktør Knut Bjarkeid ved Ila fengsel synes de er i en vanskelig situasjon i sommer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer