INNE: Carl-Erik Grimstad. Foto: Hans A. Vedlog
INNE: Carl-Erik Grimstad. Foto: Hans A. VedlogVis mer

Stortingsvalg 2017:

Disse personene er ute og inne på Stortinget

Sjakkekspert Hans Olav Lahlum fikk ikke plass. Tidligere soussjef på slottet kommer nå inn på tinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den blå blokka beholder flertallet på Stortinget.

Drøye 95 prosent av stemmene er nå talt opp, og de viser at de rød-grønne ender med 79 mandater, mens Høyre og Frp, med støtte av Venstre og Krf, får 90.

Stang ut

Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønne er ute av Stortinget med disse tallene.

- Sånn er livet, vi tok en sjanse. Når et parti vil endre norsk politikk og flytte et land inn i en ny historisk æra, må vi ta noen sjanser. Det er kanskje stang ut, men det er i hvert fall en god stang, sa Rasmus Hansson i går kveld.

Selve partiet, MDG er imidlertid ikke ute av tinget. Hansson bytter plass med Une Aina Bastholm.

Fikk ikke plass

En annen som ikke får plass på Stortinget, er forfatter Hans Olav Lahlum (SV), skriver Adressa.

UTE: Hans Olav Lahlum. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
UTE: Hans Olav Lahlum. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

Den kjente historikeren, forfatteren og sjakkeksperten meddelte i september i fjor at han ville stille på førsteplass på Oppland SVs liste til stortingsvalget.

Lahlum har blant annet vært fylkesleder i Oppland, landsstyremedlem og medlem av SVs prinsipprogramkomité. I 2007 ble han nominert til femteplassen på Oppland SVs liste til fylkestingsvalget, og i 2012 var han tredjekandidat til stortingsvalget i 2013.

Heller ikke leder av finanskomiteen, Hans Olav Syversen (KrF), fikk plass på Stortinget ifølge stemmene som nå er talt opp.

UTE: Hans Olav Syversen (KrF) mister plassen på Stortinget. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
UTE: Hans Olav Syversen (KrF) mister plassen på Stortinget. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Partiet klarte akkurat, med 4,2 prosent av stemmene, å holde seg over sperregrensa, men Syversen fra Oslo mister likevel plassen sin på tinget.

Sveinung Rotevatn fra Sogn og Fjordanes Venstre lever fortsatt i uvisshet, og venter på at de siste stemmene skal telles opp, skriver NRK. Han er ikke inne på Stortinget når 95 prosent av stemmene er talt opp.

- Valg er brutale greier, og det er velgerne som bestemmer, sier han til NRK.

Fra Oslo Høyre har Stefan Heggelund ikke fått plass med stemmene som er telt opp tirsdag morgen.

Listhaugs rådgiver

DN skriver at valget er KrFs dårligste på 81 år, ifølge Valgdirektoratets landsoversikt når 95 prosent av stemmene er talt opp tirsdag morgen. Med åtte stortingsmandater kom KrF altså over sperregrensen med liten margin.

- Det ser ut til å bli åtte avgjørende mandater, så det gir god mulighet til å få god påvirkning på politikken også i neste periode. Selv om resultatet er under det vi skulle ønske, så er vi i alle fall på banen politisk i neste periode. Det er i alle fall et lyspunkt, sier Syversen til avisa.

Frp gikk også ned fra forrige Stortingsvalg, og endte med 15,1 prosent av stemmene på landsbasis.

Nedgangen på 1,1 prosent fra 2013 har blant annet gått utover Sylvi Listhaugs rådgiver, Espen Teigen (Frp), som ikke kom inn på Stortinget.

Sylvi Listhaug er forøvrig valgt inn på Stortinget for første gang på fast plass. Hun har tidligere vært vara.

Inne

Blant kjente navn som er valgt inn, er tidligere forsvars- og utenriksminister Espen Barth Eide (Ap), Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise (H) og tidligere Senterungdommen-leder Sandra Borch (Sp), skriver Adressa.

Også Carl Erik Grimstad fra Venstre i Vestfold er inne på Stortinget ifølge de siste opptellingene.

Han gjenerobrer den spennende kampen om plassen fra Kathrine Kleveland (Sp) og har stort sett knivet med henne og Lars Egeland fra SV om dette mandatet. Det har flere ganger endret seg etter hvert som stemmene har tikket inn over hele landet og endret øyeblikksbildet, skriver Østlands Posten.

Grimstad var i perioden 1990 til 1993 soussjef ved Det kongelige Slott, og har regelmessig blitt brukt av mediene som kommentator i saker vedrørende slottet. Han har også målbåret kritikk av kongehuset.

En annen som får plass på Stortinget for første gang, er Bjørnar Moxnes fra Rødt.

- I dag har titusener av mennesker stemt Rødt for aller første gang, fordi vi viser handlekraft i kampen mot Forskjells-Norge. For Rødt er dette valget et gjennombrudd, sa Moxnes på Rødts valgvake i Oslo i natt.

Kjempet

Andelen kvinner på Stortinget vil i år for første gang passere 40 prosent. Mandatfordelingen viser at 70 representanter i det nye Stortinget vil være kvinner, skriver NTB. Det gir en prosentandel på 41,4, og ny rekord. I dag er andelen 39,6 prosent.

Det hjelper ikke for SVs nestleder Kirsti Bergstø. Hun ser ut til å være ute av tinget.

Venstre gikk ned med 0,9 prosent fra 2013 til 4,3 prosent av stemmene, og klarte akkurat å holde seg over sperregrensa. Det var lenge usikkert om partiets førstekandidat for Akershus, Abid Raja, ville beholde plassen sin. De siste prognosene viser at han gjør det.

I Buskerud har to menn kjempet om utjevningsmandatet, og for hver oppdatering av opptalte stemmer skiftet det mellom SVs Arne Nævra og Anders Werp (H).

Når 95 prosent av stemmene er talt opp ser det ut til at det er Anders Werp fra Høyre som er ute av Stortinget, skriver DMR24.

FORNØYD: Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum var fornøyd med valgresultatet og en dobling av deres mandater. Vis mer