Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Disse planla tidenes terrorangrep

Tre menn dømt i Storbritannia for planlegging av stort terrorangrep som skulle overgå 11. september.

VILLE SPRENGE FLY I LUFTA: Britiskmuslimske Abdullah Ahmed Ali(f.v), Assad Sarwar og Tanvir Hussain ble i dag funnet skyldig i å konspirere eksplosjoner som kunne ført til at tusenvis av mennesker hadde mistet livet. Foto: REUTERS/Metropolitan Police/Scanpix
VILLE SPRENGE FLY I LUFTA: Britiskmuslimske Abdullah Ahmed Ali(f.v), Assad Sarwar og Tanvir Hussain ble i dag funnet skyldig i å konspirere eksplosjoner som kunne ført til at tusenvis av mennesker hadde mistet livet. Foto: REUTERS/Metropolitan Police/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Abdulla Ahmed Ali (28), Assad Sarwar (29), og Tanvir Hussain (28) ble i dag funnet skyldig i å planlegge massedrap ved å detonere flytende eksplosiver ombord på et fly i rute mellom Storbritannia, USA og Canada.

Angrepet skulle overgå terrorangrepet 11. september 2001 mot Word Trade Center og Pentagon, skriver Associated Press.

Fem andre er frikjent i saken.

Mennene ble arrestert i august i 2006, og førte til kaos på flyplasser. Hundrevis av fly ble holdt på bakken, og tusenvis av mennesker fikk sine reiser forstyrret.

De tre mennene er trolig skyld i at det ikke er lov til å ha med seg væske på fly.

Planen deres var å ta med seg flytende eksplosiver, som til forveksling kunne se ut som en flaske brus. Ifølge aktor Peter Wright planla de å smugle eksplosiver seende ut som brus, batteri og andre ting som ikke vekker interesse.

Ifølge den britiske avisa The Guardian kjøpte de tiltalte inn enkle kjemikalier, drikkeflasker og hverdagsutstyr for noen tusen pund for å lage flytende eksplosiver.

- De planla å bruke selvmordsbombere som skulle detonere bombene under flyturen, sa Wright, som videre forteller at de tiltalte selv planla å sprenge seg i luften.

Planen kunne ha ført til et enormt tap av menneskeliv.

De tiltalte nektet straffskyld, og hevdet de planla et stunt for å lage et politisk poeng.

De tre dømte ble avslørt etter at britiske myndigheter og internasjonale etterretningsorganisasjoner brukte mye tid og ressurser på det som ble Storbritannias største overvåkningsoperasjon noensinne. 

Saken viste seg å være så alvorlig at ledende FBI-agenter fra USA kom til Storbritannia og startet full etterforskning for å spore saken til al-Quaida-lederne i Pakistan som var mistenkt for å stå bak planleggingen.

Straffeutmålingen kan skje så tidlig som på torsdag, ifølge CNN.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!