SOLEKLART MEST AKTIV: Kjersti Toppe fra Sp troner oversikten over de mest aktive på Stortinget.  Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
SOLEKLART MEST AKTIV: Kjersti Toppe fra Sp troner oversikten over de mest aktive på Stortinget.  Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpixVis mer

Disse politikerne er mest aktive på Stortinget: Ett parti peker seg ut

- Det er nærmest en slags kniving. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En oversikt fra Stortingets ekspedisjonskontor viser hvilke stortingsrepresentanter som har stilt flest muntlige og skriftlige spørretimespørsmål og interpellasjoner i Stortinget siden i høst.

Kjersti Toppe (Sp) peker seg ut som mest aktiv, tett etterfulgt av partikollega Geir Pollestad.

De to Sp-representantene er soleklart mest aktive, med henholdsvis 94 og 72 spørsmål. Det er langt mer enn nestemann på lista, den litt uprofilerte Ap-representanten Ruth Grung (Ap).

- Det er nærmest en slags kniving mellom oss, men Geir har nok litt flere spørretimespørsmål enn meg, ler Kjersti Toppe i Sp.

Blant de ti mest aktive politikerne på Stortinget, kommer hele fire fra hennes parti.

Sp-representantene stiller faktisk flere spørsmål på Stortinget enn både Venstre, Krf og Miljøpartiet de Grønne.

De har imidlertid langt igjen før de tar igjen Arbeiderpartiet, som har stilt hele 761 spørsmål totalt. Det er kanskje heller ikke så rart.

Mens Senterpartiet har ti representanter, består Ap-stortingsgruppa av hele 55.

Likevel har Ap bare to representanter blant topp ti mest aktive på Stortinget. Det er like mange som småpartiene SV og Venstre, og halvparten så mange som Senterpartiet.

Utvider man til de tjue mest aktive blir forholdet det samme, med fire Ap-representanter på lista mot åtte fra Sp.

- Jeg tror litt av grunnen til at vi er aktive er at vi kun er ti stykker, og vi har bare oss sjøl å lite på. Ap er tross alt flere, så ansvaret på hver enkelt representant er nok hos oss mer tydelig, sier Toppe.

Senterpartiet er i sterk medvind for tiden, og markerer seg som et tydelig distriktsparti i en tid hvor regjeringen forsøker å gjennomføre en svært omstridt kommunereform.

Til sammenligning stuper Ap på målingene.

ANDREPLASS: Geir Pollestad er den nest mest aktive representanten på Stortinget.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix.
ANDREPLASS: Geir Pollestad er den nest mest aktive representanten på Stortinget. Foto: Berit Roald / NTB scanpix. Vis mer

Det handler lite om hvor aktive partiene er på Stortinget, skal man tro valgekspert Anders Todal Jensen ved NTNU.

IKKE OVERRASKET: Ap har flere å vise fram, og må derfor rasjonere ut hvem som skal snakke i Stortinget, forklarer valgforsker Anders Todal Jenssen.

Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet.
IKKE OVERRASKET: Ap har flere å vise fram, og må derfor rasjonere ut hvem som skal snakke i Stortinget, forklarer valgforsker Anders Todal Jenssen. Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet. Vis mer

Folk flest har ikke noe forhold til hvor mange innlegg politikerne holder fra Stortingets talerstol, påpeker han.

Han er ikke overrasket over at Ap-representantene ikke hevder seg i toppen - eller at Sp gjør det så til de grader.

- Hvis du regner antall saker per representant, vil små partier alltid vinne. Det er et visst antall saker som blir debattert, og da er det klart at Ap har mange som skal vise seg fram. Det betyr at de må «rasjonere» ut innleggene de vil få fram, forklarer han.

Det er imidlertid ikke helt uproblematisk:

- For den enkelte representant kan det være et problem, for det er noen i valgkretsen som følger med og håper at deres representant skal være en viktig person. Derfor merker man ofte når det nærmer seg valg at iveren etter å stille spørsmål øker. Da skal representantene gjerne opp for å spørre om en eller annen dårlig vei i hjemfylket, sier Todal Jenssen.