Disse råkjører-videoene får UP-sjefen til å rase

Motorsyklisten holdt 300 kilometer i timen på Sørlandet. - Helt forkastelig, sier UP-sjefen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En ellevil råkjørervideo har skapt reaksjoner etter at Dagbladet og flere lokalaviser på Sørlandet omtalte dem i går.

Dagbladet kan i dag vise utdrag av skrytevideoene motorsykkel-føreren hadde lagt ut på nettet før han fikk kalde føtter og fjernet dem etter medieomtalen.

Føreren ligger i opp mot og over 300 kilometer i timen på veiene mellom Holum og Bjelland på Sørlandet. I en av videoene drar han også sykkelen opp på bakhjulet mens han ligger i godt over 200 kilometer i timen.

- Livsfarlig - Det er helt fullstendig forkastelig å leke med eget og andres liv på denne måten, det er jo livsfarlig, sier UP-sjef Runar Karlsen til Dagbladet.

- Det er også svært uheldig at dette legges ut som underholdning, noe som kan friste andre til å begi seg ut på liknende. Det er i tillegg svært straffbart, og kan føre til en lengre ubetinget fengselsstraff og at du mister førerretten på livstid, sier Karlsen.

Videoene ble lagt ut på YouTube, men ble fjernet etter at lokalavisa Lindesnes publiserte en sak om det. Øystein Krogstad i utrykningspolitiet på Sørlandet reagerte kraftig på videoen.

- Dette er en livsfarlig lek med eget liv, for ikke å snakke om andres liv. Det er så forferdelig og hodeløst at jeg nesten ikke har ord for det, sa Krogstad til lokalavisa.

Politiet etterforsker saken UP-sjef Runar Karlsen er enig.

- Dette er forkastelig på alle måter og vi tar selvsagt sterk avstand fra dette, sier han.

- Det representerer også en ukultur i at man legger ut dette som underholdning, men jeg tror ikke det er mange som gjør dette. Frykten er at noen vil synes dette er spennende og så prøve selv, sier han.

Politiet skal ifølge Fædrelandsvennen ha sikret seg kopier av videoene før de ble fjerne fra nettet.

- Vi har opprettet kontakt med vedkommende. Han er innkalt til avhør nå over påske. Så får vi se hva han har å meddele oss, sier politistasjonssjef i Mandal, Bjart Gabrielsen, til Fædrelandsvennen.

- Ekstrem hastighet UP-sjefen sier det er svært sjelden at man ser hastigheter opp mot det vi ser i videoen over.

- Det er svært sjelden vi ser hastigheter på over 200 kilometer i timen også. Dette er helt ekstreme hastigheter, sier han.

- Det er ikke mye som skal til før det går fryktelig galt når man kjører slik. Man har ingen kontroll og selv det minste kan føre til en ulykke, sier Karlsen.

Han sier det er vanskelig å spå hva slags straff vedkommende kan vente seg, ettersom det ikke foreligger noen særlig rettspraksis hva gjelder slike hastigheter.

 REAGERER STERKT:  - Dette er helt forkastelig, sier UP-sjef Runar Karlsen om skrytevideoene som ble lasta opp på nettet. Foto: Per Flåthe/Dagbladet
REAGERER STERKT: - Dette er helt forkastelig, sier UP-sjef Runar Karlsen om skrytevideoene som ble lasta opp på nettet. Foto: Per Flåthe/Dagbladet Vis mer