Disse regimene kan være de neste som faller

Kjell Magne Bondevik tror Tunisia og Egypt er bare begynnelsen

NESTE?: Disse landene (i rødt) kan bli berørt av protestbølgen som startet i Tunisia og Egypt (i grått). Grafikk: Dagbladet/Bing
NESTE?: Disse landene (i rødt) kan bli berørt av protestbølgen som startet i Tunisia og Egypt (i grått). Grafikk: Dagbladet/Bing Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tahirplassen i Kairo blir beskrevet som «Ground Zero» for det som er starten for en demokratisk bevegelse som vil spre seg gjennom Midtøsten og Nord-Afrika. Presidentens avgang blir beskrevet som «på sin plass» av både Thorbjørn Jagland og Norges tidligere statsminister og utenriksminister, Kjell Magne Bondevik, nå leder for Oslosenteret for fred og menneskerettigheter.

- Sønnen var dråpen -  Mubarak innså selv at hans tid var omme. Dette er en gledelig og historisk seier for demokratiet, sier Bondevik til Dagbladet.  

- Hva tror du var den utløsende faktoren for opprøret?  

- Misnøyen har lenge ulmet under overflaten. Men det som var dråpen for folk var tegn til at Mubarak prøvde å manøvrere inn sin egen sønn til makten. Dette orket de rett og slett ikke tanken på. Det er et opprør mot fattigdom, arbeidsløshet, manglende demokrati, og mot Mubarak selv, sier Bondevik.  

Bondevik sier at opprøret i Egypt ikke var overraskende i seg selv, men det som det var overraskende at det utviklet seg raskt til å være så intenst. Han mistenker også at det fikk hjelp utenfra.  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer