Corona-tiltak:

Disse reglene gjelder i jula

Statsminister Erna Solberg og helsetoppene legger onsdag fram hvilke regler og tiltak vi må forholde oss til den kommende coronajula.

NISSE-SPØRSMÅL: Statsminister Erna Solberg måtte svare på spørsmål fra et bekymret barn. Video: Regjeringen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter smittehoppet tidligere i høst, har strenge tiltak og coronaregler igjen blitt innført over hele landet, og det har vært knyttet stor spenning til hvor annerledes julefeiringen vil bli i år - midt i en pandemi.

- Jula er i utgangspunktet ei tid for nærhet, ikke avstand. Men vi må ha smittevernregler også gjennom jula, sier statsminister Erna Solberg.

- Vi vil at alle skal få feire jul med så mange som mulig av de man ønsker rundt seg. Det fortjener vi, ikke minst i år. Samtidig er vi bekymret for at julefeiringen skal føre til mer smitte i samfunnet. Vi ønsker ikke å starte det nye året med stigende smittetall og nye innstramminger i januar. Det vil ingen av oss.

Spørsmålet mange har stilt seg er blant annet hvor mange gjester man kan invitere på julaften, til juleselskap og nyttårsfeiring.

Onsdag kom fasiten, som er basert på råd fra Helsedirektoratet og FHI.

Så mange kan feire jul sammen

  • Du må fortsatt begrense det totale antallet mennesker du har sosial kontakt med gjennom hele perioden, og ikke minst i førjulstida.
  • Vi opprettholder anbefalingen om at man kan ha inntil 5 gjester til over nyttår.
  • På to av dagene åpner vi for inntil 10 gjester. Det betyr altså inntil 10 gjester på julaften og nyttårsaften, eller to andre dager som man velger selv i løpet av perioden.
  • Det må alltid være minst en meters avstand mellom alle som ellers ikke bor sammen. Dette gjelder både når man sitter til bords, når gavene deles ut og når julekakene kommer fram.
  • Klarer du ikke å gjennomføre juleselskapet med minst en meters avstand hvis du inviterer 10 gjester, må du invitere færre.
  • Hvis du kommer fra områder med høy smitte, bør du holde 2 meter avstand til folk i risikogruppen.
OPPFORDRING: Statsminister Erna Solberg kom på pressekonferansen onsdag med en oppfordring til foreldre i jula. Vis mer

Disse anbefalingene gjelder for hele landet.

- Vi tenker at folk må ta eget ansvar her, sier Solberg.

I kommuner med stort smittetrykk kan det være strengere regler for antall gjester og kontakter. Følg derfor godt med på informasjonen der du bor, presiserer Solberg.

- Når vi åpner opp for flere gjester to dager i høytida, forutsetter det at alle er flinke til å holde minst en meters avstand og begrense antall sosiale kontakter gjennom perioden, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Solberg sier at studenter og andre som kommer hjem til jul kan regnes som en del husstanden, selv om de ikke bor der til vanlig.

I coronarådene for jula, presiserer også regjeringen at barn og unge med skilte foreldre eller delt bosted, bør ha normalt samvær etter avtale mellom foresatte.

Forsiktig i ti dager

Regjeringen ber fortsatt om at unødvendige reiser innenlands og utenlands unngås.

- Reiser i jula kan for mange, med rette, sies å være nødvendige. Alternativet ville vært en jul uten familien. La meg likevel understreke: Dette er ikke jula for å reise utenlands, sier Høie.

Regjeringen anbefaler også at personer som reiser fra et område i Norge med mye smitte, er forsiktig de ti første dagene etter ankomst.

ANNERLEDES JUL: Statsminister Erna Solberg understreker at alle må følge smittevernrådene også i jula, om man skal unngå en smitteoppblomstring på nyåret. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
ANNERLEDES JUL: Statsminister Erna Solberg understreker at alle må følge smittevernrådene også i jula, om man skal unngå en smitteoppblomstring på nyåret. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Vanligvis bruker mange juleferien til å besøke familie som bor i andre land. Velger man å reise utelands, eller kommer til Norge fra utlandet for å feire jul, er det imidlertid ti dagers pålagt karantene som gjelder.

- Det er en reell fare for at de som velger å reise ut, bringer med seg smitte tilbake. Hvis du velger å reise utenlands i jula, må du følge reglene når du kommer hjem. Du skal i ti dagers karantene etter å ha vært i et rødt land.

CORONA: Onsdag 2. desember la regjeringen frem coronaanbefalingene for jula 2020. Video: NTB Vis mer

- Inkluder dem som er alene

Regjeringen oppfordrer frivillige organisasjoner som arrangerer alternative jule- og nyttårsfeiringer til å gjennomføre sine arrangementer så lenge anbefalte smitteverntiltak følges. Det vil de fleste steder bety at organisasjonene kan samle inntil 50 personer samtidig innendørs, med én meters avstand.

- Jeg håper alle husker på å inkludere dem de vet er alene i adventstida og i jula. Det viktigste er kanskje det som ikke koster noe. En invitasjon til en kort tur, en samtale på telefon eller video, sier Solberg.

Regjeringen ber også kommunene om å sørge for å ha nok personell på jobb på sykehjem og institusjoner der beboerne ikke får besøk, for å ivareta de som er ensomme.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer