Corona-tiltak:

Disse reglene gjelder i jula

Statsminister Erna Solberg og helsetoppene legger onsdag fram hvilke regler og tiltak vi må forholde oss til den kommende coronajula.

NISSE-SPØRSMÅL: Statsminister Erna Solberg måtte svare på spørsmål fra et bekymret barn. Video: Regjeringen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter smittehoppet tidligere i høst, har strenge tiltak og coronaregler igjen blitt innført over hele landet, og det har vært knyttet stor spenning til hvor annerledes julefeiringen vil bli i år - midt i en pandemi.

- Jula er i utgangspunktet ei tid for nærhet, ikke avstand. Men vi må ha smittevernregler også gjennom jula, sier statsminister Erna Solberg.

- Vi vil at alle skal få feire jul med så mange som mulig av de man ønsker rundt seg. Det fortjener vi, ikke minst i år. Samtidig er vi bekymret for at julefeiringen skal føre til mer smitte i samfunnet. Vi ønsker ikke å starte det nye året med stigende smittetall og nye innstramminger i januar. Det vil ingen av oss.

Spørsmålet mange har stilt seg er blant annet hvor mange gjester man kan invitere på julaften, til juleselskap og nyttårsfeiring.

Onsdag kom fasiten, som er basert på råd fra Helsedirektoratet og FHI.

Så mange kan feire jul sammen

  • Du må fortsatt begrense det totale antallet mennesker du har sosial kontakt med gjennom hele perioden, og ikke minst i førjulstida.
  • Vi opprettholder anbefalingen om at man kan ha inntil 5 gjester til over nyttår.
  • På to av dagene åpner vi for inntil 10 gjester. Det betyr altså inntil 10 gjester på julaften og nyttårsaften, eller to andre dager som man velger selv i løpet av perioden.
  • Det må alltid være minst en meters avstand mellom alle som ellers ikke bor sammen. Dette gjelder både når man sitter til bords, når gavene deles ut og når julekakene kommer fram.
  • Klarer du ikke å gjennomføre juleselskapet med minst en meters avstand hvis du inviterer 10 gjester, må du invitere færre.
  • Hvis du kommer fra områder med høy smitte, bør du holde 2 meter avstand til folk i risikogruppen.

Disse anbefalingene gjelder for hele landet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.