Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut
NYE REISERÅD: Fagdirektør Frode Forland i FHI presiserer at økt reisevirksomhet vil medføre økt risiko for å bli smittet. Video: NTB SCANPIX Vis mer

Nye reiseråd

Disse restriksjonene kan du møte på ferie

Fredag klokka 12 blir det klart hvilke europeiske land som oppfyller norske smittevernkrav. Ferielysten? Disse restriksjonene kan du møte i utlandet.

På en pressekonferanse fredag klokka 12 blir det klart hvilke europeiske land som får ja og hvilke som får nei når det kommer til norske smittekrav, og som nordmenn kan reise til uten å bli pålagt ti dagers innreisekarantene tilbake til Norge.

KRANGLING: Tidligere «Paradise Hotel»-vinner Aurora Gude har med seg søsteren og moren sin på «Charterfeber»-tur. Det ble alt annet enn en drømmeferie. Video: TV3 / Rød Løper Vis mer

Regjeringen har varslet at Folkehelseinstituttets (FHI) liste over «røde» og «grønne» land skal være klar innen dagen. Kartet, som utarbeides av instituttet, vil bestemme hvilke land som fra 15. juli unntas fra Utenriksdepartementets (UD) reiseråd, som på tidspunktet fraråder alle utenlandsreiser som ikke er strengt nødvendige.

Hittil er de nordiske landene, med unntak av Sverige, unntatt fra reiserådet.

Dette gjelder

Dagbladet har kartlagt reisereglene og restriksjonene for noen av de mest populære målene for norske turister – for å gi en bedre pekepinn på hva som kan ventes når man legger ut på tur.

Dagbladet tar forbehold om at en rekke land oppdaterer sine råd og regler fortløpende. Det gjøres derfor oppmerksom på at visse punkter i oversikten kan ha endret seg etter publisering.

Siden söta bror foreløpig er unntatt, hopper vi rett til Danmark: Landet har åpnet for reisende fra Norge. Restriksjonene som gjelder for ferierende er at man må ha bestilt et ferieopphold med minimum seks overnattinger, skriver dansk politi på sine nettsider. Personer med bopel i Norge unntas fra dette kravet og kan reise fritt.

Landet overholder regelen om minst 1 meters avstand. Det er forbud mot ansamlinger av over 100 personer, og diskoteker og nattklubber er stengt ut august. Man kan imidlertid gå på bar, men disse må stenge klokka 24.

Det er tillatt å kjøre gjennom Sverige for å feriere i Danmark.

Finland: 15. juni opphevet landet grensekontrollen mellom Finland og Norge, men fritidsreiser fra Norge til Finland via Sverige er ikke tillatt. Restriksjonene som gjelder for ferierende er at regelen om trygg avstand overholdes. Det er forbud mot ansamlinger av over 500 personer innendørs, men man kan søke om tillatelse for flere personer utendørs.

Fra 13. juli lettes restriksjoner for serveringssteder, men gjester må fortsatt holde seg til egen seteplass, skriver finske myndigheter på sine nettsider.

Island: Fra 15. juni kunne reisende fra Norge velge mellom 14 dagers karantene eller en covid-19-test ved ankomst. Får man påvist covid-19-virus, må man isolere seg. Restriksjoner som gjelder for ferierende er at Island praktiserer en regel om minst 2 meters avstand. Det er forbud mot ansamlinger av over 200 personer.

Diskoteker, nattklubber og serveringssteder er åpne, men må stenge klokka 23, skriver islandske myndigheter på sine nettsider.

CORONA: Nye vurderinger om luftsmitte kan endre rådene om munnbind i Norge. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Tyskland: 15. juni opphevet Tyskland de corona-betingete grensekontrollene og åpnet for at reisende fra Norge ikke lenger blir pålagt 14-dagers karantene. Man må imidlertid i karantene hvis man reiser fra Norge til Tyskland via Sverige. Restriksjoner som gjelder for ferierende er at Tyskland også praktiserer strenge regler når det kommer til begrensning av sosial kontakt, og en regel om minst 1,5 meter mellom mennesker som ikke bor i samme hushold overholdes.

Landet har innført maskeplikt på offentlig transport og i butikker. Det er tillatt for serveringssteder å holde åpent, mens det er lokale bestemmelser i de ulike forbundsstatene når det kommer til nattklubber og barer. Sjekk de på de tyske myndighetenes nettsider her.

Polen: Landet har åpnet for reisende fra Norge. Det er påbudt å dekke munn og nese når man befinner seg inne i offentlige bygg, på kollektivtransport og på steder det ikke er mulig å holde to meters avstand til andre, skriver polske myndigheter på sine nettsider. Bruk av maske anbefales, men er ikke påbudt.

Butikker, spisesteder, overnattingssteder og kulturinstitusjoner kan holde åpent, men med en del begrensninger av hensyn til smittevernet. Større idretts- og kulturarrangement tillates ikke, da det er forbud mot ansamlinger av over 150 personer.

BYVETTREGLENE: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) orienterte om coronasituasjonen i Oslo og tiltak gjennom sommeren. VIDEO: NTB SCANPIX Vis mer

Storbritannia: Fra 10. juli er reisende fra Norge til England og Skottland unntatt fra kravet om 14 dagers karantene ved ankomst. Reisende fra Norge til Wales og Nord-Irland er imidlertid fortsatt pålagt dette.

Ved bruk av offentlige transportmidler i England og Skottland er det påbudt å bruke plagg som dekker nese og munn. Tilsvarende påbud vil bli innført i Nord-Irland fra 10. juli. Samme dato vil Skottland utvide påbudet om ansiktsdekkende plagg til å også gjelde i butikker. Den walisiske regjeringen påbyr ikke, men råder til, å bruke ikke-medisinske plagg som dekker nese og munn i situasjoner der det er vanskelig å opprettholde minst to meter avstand.

4. juli fikk restauranter, hoteller, campingplasser, kinoer, museer, biblioteker og frisører i England ta imot kunder igjen, men bestemmelsene varierer fra de fire riksdelene, som du kan lese mer om på nettsidene til myndighetene i henholdsvis England, Skottland, Nord Irland og Wales.

Lengter etter varme?

Frankrike: Landet har åpnet for reisende fra Norge. Frankrike er delt inn i to «soner», grønn (lav risiko), som tar for seg hele fastlands-Frankrike, og oransje (betydelig risiko), som tar for seg de oversjøiske territoriene Guyane og Mayotte, med tanke på smittespredning.

Det er påbudt for alle over elleve år å bruke ansiktsmaske inne på offentlige transportmidler i grønne soner, og avstanden til andre mennesker skal være minimum én meter.

Det er bare lov å være maksimalt ti personer samlet i en gruppe.

Barer og restauranter er igjen åpne, men det er ikke lov å innta drikke stående. Det skal være minimum en meters avstand mellom bordene.

Det er også påbudt for alle over elleve år å bruke ansiktsmaske inne på offentlige transportmidler i oransje soner, men i rushtida (morgen og ettermiddag) må reisende i tillegg kunne framvise enten 1) erklæring fra arbeidsgiver, 2) attest om at offentlig transport må benyttes av helsemessige årsaker eller 3) at man må ledsage barn til skole eller liknende.

Hjemmekontor skal benyttes så langt det er mulig, skriver franske myndigheter på sine nettsider.

Spania: Spanske myndigheter har erklært at landet inntil videre befinner seg i en «ny normaltilstand» med strenge krav til vern mot smitte av covid-19. Det er vedtatt nasjonale regler som påbyr bruk av munnbind dersom man ikke kan holde 1,5 meter avstand til andre personer samt ved benyttelse av transportmidler.

Det vil bli foretatt måling av kroppstemperatur og visuell sjekk av symptomer ved ankomst på flyplasser samt innsamlet informasjon om passasjerene, slik at de kan spores opp, noe Dagbladet tidligere har skrevet om da vår utsendte reporter dekket landets åpning 21. juni.

Over hele landet må folk bruke munnbind, både inne og ute, om det ikke er mulig å holde halvannen meters avstand til hverandre, skriver spanske myndigheter på sine nettsider. Dette gjelder også på offentlig transport og i butikker, og de fleste skolene er stengt fram til september. Fotballkamper kan spilles, men folk må følge dem hjemmefra.

Diskoteker og nattklubber kan imidlertid holde åpent, men dansegulvene er stengt. Museer, konserthaller, kafeer og restauranter kan også holde åpnet, selv om det begrensninger på hvor mange som kan slippes inn.

ÅPNER: Norske myndigheter fraråder reiser til Spania. Likevel har flere nordmenn valgt å dra. Reporter: Ingunn Dorholt. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Italia: Italia åpnet grensene for besøkende fra EU og Schengen 3. juni, i tillegg til personer fra Andorra, Monaco, San Marino og Vatikanet. Dersom du har vært i et annet land enn disse 14 dager før ankomst, må du i karantene ved innreise. Det er ikke lenger restriksjoner på bevegelsesfriheten i Italia, men det er krav om en meters avstand mellom mennesker og bruk av maske på offentlig transport, barer, restauranter og butikker, skriver italienske myndigheter på sine nettsider.

I hele Italia holdes skoler og universiteter fortsatt stengt, foreløpig inntil september. Museer, kinoer og teatre er åpne men med strenge smittevernregler og begrensninger på antall personer, derav maks 200 personer innendørs og maks 1000 personer utendørs.

ÅPNET: Flere er bekymret for gjenåpningen av landet, og regioner i Spania truer nå med strengere restriksjoner. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Video: Ingunn Dorholt. Vis mer

Hellas: Hellas er blant landene i Europa med minst coronasmitte, og har åpnet for reisende fra Norge. De fleste innførte restriksjonene er nå lettet, men greske myndigheter vurderer å gjeninnføre flere coronarestriksjoner neste uke ettersom mange ikke overholder smittevernsreglene, ifølge NTB.

Helsemyndighetene minner om at lokale restriksjoner kan bli gjeninnført på kort varsel dersom smittesituasjonen tilsier det. Det blir tatt stikkprøver av innreisende, som må isolere selvisolere seg i 24 timer til testresultatene kommer tilbake, skriver greske myndigheter på sine nettsider.

Det er påbudt å bruke maske når man reiser kollektivt med taxi, buss eller tog. Det blir også foretatt målinger av kroppstemperatur og visuell sjekk av symptomer nå man skal ta båt eller ferje, ifølge Visit Greece.

Kilder: Regjeringen

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!