LEDERE: Oberst Anatolij Barankevitsj, genaralmajor Aleksej Zavizion, og generalmajor Roman Shadrin er blant de russiske militærlederne som skal være en del av opprøret i Øst-Ukraina.
LEDERE: Oberst Anatolij Barankevitsj, genaralmajor Aleksej Zavizion, og generalmajor Roman Shadrin er blant de russiske militærlederne som skal være en del av opprøret i Øst-Ukraina.Vis mer

- Disse russiske generalene leder opprøret i Øst-Ukraina

Ukrainsk etterretning navngir opprørets militære ledere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge en rapport fra ukrainsk etterretning har fem russiske generaler og en russisk oberst kommando over både russiske styrker og pro-russiske opprørere i de to opprørsfylkene Donetsk og Lugansk i Øst-Ukraina. Russland fortsetter å nekte for at det er russiske soldater i Øst-Ukraina.

De utvalgte er: Det er Bloomberg som har fått tak i dokumentet, som Ukraina her sendt til Det hvite hus, amerikansk UD, den amerikanske kongressen, og amerikansk etterretning. Dokumentet er datert 16. juni. Amerikanske myndigheter bekrefter at de har fått etterretningsrapporten fra Ukraina, og sier ifølge Bloomberg at innholdet i store trekk bekrefter deres egen etterretning fra Øst-Ukraina.

De fem generalene og obersten er:

• Generalmajor Oleg Tsekov. Han har ifølge rapporten kommandoen over to brigader i Lugansks folkemilitsia.

• Generalmajor Valerij Solodsjuk. Han har ifølge rapporten kommando over 1. armekorps av Novorossias væpnede styrker i Donetsk.

• Generalmajor Sergej Kuzovlev. Han har ifølge rapporten kommandoen over regulære russiske militæroperasjoner i Lugansk.

• Genaralmajor Aleksej Zavizion. Han har ifølge rapporten kommandoen over, og koordinerer, russiske militære operasjoner i Donetsk.

• Generalmajor Roman Shadrin. Han har ifølge rapporten ansvaret for statens sikkerhet i Folkerepublikken Lugansk.

• Oberst Anatolij Barankevitsj. Han er ifølge rapporten tidligere forsvarsminister i utbryterrepublikken fra Georgia, Abkhasia, og er rådgiver for beredskapen i Folkerepublikken Lugansk.

Har tatt kontroll Rapporten ser ut til å bekrefte at russiske militære har kontroll over det operative på opprørernes side i Øst-Ukraina. En grunn til at de har tatt kontroll er at mange lokale opprørsledere har vært for ville og vanskelige å kontrollere.

En av dem var Igor Strelkov, en angivelig pensjonert russisk sikkerhetsoffiser som tok OSSE-observatører som gisler, og henrettet mennesker etter Stalins unntakslover fra 2. verdenskrig. Han ble trolig presset til å forlate Donetsk i august i fjor.

Kontrollere villmennene Mark Galeotti ved New York University, en av de fremste internasjonale ekspertene på russiske etterretning, sier til Bloomberg at rapporten i store trekk bekrefter det han selv har funnet ut, og at navngivingen av de russiske militære lederne er viktig.

- Fram til nå har vi bare sett russiske løyntnanter, kapteiner og majorer i Ukraina. Men nå har de utplassert sine egne øverste offiserer, sier Galeotti. Han mener at russerne har behov for kontroll over de militære operasjonene.

- Det er et spørsmål om kontroll for å forsikre seg om at villmann-kommandantene ikke blir flere. Et sted i Moskva har man bestemt at dette vil bli en langvarig frossen konflikt, sier Galeotti.

Strøm av våpen Rapporten sier også at det er utstasjonert rundt 9000 russiske soldater i Ukraina. Det stemmer med tall som blant annet NATO opererer med. Rapporten sier at det stadig strømmer tunge våpen inn i Ukraina fra grensa til Russland. Det dreier seg om stridsvogner, armerte personellkjøretøyer og bakke-til-luft missil-systemer av den typen som ukrainske og amerikanske myndigheter mener i fjor sommer skjøt ned passasjerflyet fra Malaysia Airline med 298 mennesker ombord.

Bloomberg har vært i kontakt med den russiske ambassaden i Washington, men ambassaden vil ikke kommentere den ukrainske rapporten.

I UKRAINA?: Generalmajor Valerij Solodsjuk, generalmajor Oleg Tsekov og generalmajor Sergej Kuzovlev.
I UKRAINA?: Generalmajor Valerij Solodsjuk, generalmajor Oleg Tsekov og generalmajor Sergej Kuzovlev. Vis mer