- Disse satans mordere

TROMSØ (Dagbladet): - USA er en terrornasjon. Ikke noe annet land har forårsaket mer lidelse i verden etter 2. verdenskrig, hevder SVs stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg gjentar Olof Palmes ord om USAs bombing av Vietnam: Disse satans mordere! USA myrder mennesker også i dag, i Afghanistan, sier Ballo til Dagbladet.

Forbrytersk

SV-politikeren kommer nå med svært sterke utfall mot vår største NATO-allierte.

Han mener Norge burde gått foran og bedt USA benytte andre virkemidler i kampen mot internasjonal terrorisme. Ifølge Ballo gjør den uforbeholdne norske støtten til USAs operasjoner Norge til et land som støtter terror mot sivile.

- USA har - gjennom sin utenrikspolitikk - i tiår etter tiår deltatt i terrorhandlinger og alvorlige forbrytelser mot menneskeheten. Dette er dokumentert, sier han.

- Statlig terror dreper også mennesker, og her har USA mye å svare for. Jeg kan ikke forstå hva vi har å tjene på ved å logre for et slikt land. Men det er akkurat det de fleste i vårt politiske miljø gjør. Mangelen på kritiske innfallsvinkler er skremmende. Å stille spørsmål er ikke det samme som å støtte Osama Bin Laden, sier Ballo.

Ingen moral

Han mener USAs bombing av folket i Afghanistan er terrorisme - på lik linje med annen terror mot uskyldige sivile.

- Bombene som faller driver millioner av utpinte mennesker på flukt, til enda mer håpløshet og fortvilelse. Mennesker dør. Vi hører at USAs «nødpakker» slippes ned i minefelt.

- Er ikke den volden USA nå utøver terrorisme? Har det noe å gjøre med USAs rett til å forsvare seg? Mitt svar på det er nei, sier Ballo.

- Det som nå skjer i Afghanistan viser også at USA ikke har noen humanitær moral. Blandingen av nødpakker og bomber er jo etisk forkastelig. Hvorfor støtter norske myndigheter en slik praksis?

Musepip

Ballo reagerer med forskrekkelse på at styret ved Regionsykehuset i Tromsø vil fjerne legekollega Mads Gilbert fra det det internasjonale mineskadesenteret i Tromsø. Ballo mener Gilbert må få fortsette sitt humanitære arbeid, selv om Tromsø-legen har forsvart «de undertryktes rett til å forsvare seg mot USA».

- Å forsøke å fjerne ham er reint hykleri fra USA-klakører som helt mangler evnen til å forstå hvorfor så mange mennesker i andre deler av verden hater USA så intenst.

- Men støtter du Gilberts uttalelser?

- Han kunne tatt klarere avstand fra terrorismen som rammet USA. Samtidig er hans uttalelser et musepip sammenliknet med den uforbeholdne støtten vår påtroppende statsminister gir til USAs terror i Afghanistan. Et angrep som avler mer vold og flere muslimske terrorister, sier SVs sosialpolitiske talsmann