Disse sju Frp-erne styrer Justis-Norge

- Uheldig mannsdominans, mener Hadia Tajik, leder i justiskomiteen.

Grafikk: Kjell Erik Berg /Dagbladet
Grafikk: Kjell Erik Berg /DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter regjeringsskiftet i fjor høst fikk Fremskrittspartiet ansvar for justisdepartementet. Med seg i den politiske ledelsen fikk justisminister Anders Anundsen (38) de tre statssekretærene Hans J. Røsjorde (72), Vidar Brein-Karlsen (33) og Himanshu Gulati (26), samt André R. Kolve (36) som politisk rådgiver.

Viktige premissleverandører på justisfeltet for Frp på Stortinget er partiets to representanter i justiskomiteen Jan Arild Ellingsen og Ulf Leirstein.

Må ta ansvar De siste dagene har Dagbladet skrevet om kvinneflukten fra topplederstillinger i politiet. En av dem som reagerte var Hadia Tajik.

- Vi trenger folk på toppen med bevissthet og evne til å rekruttere bredt. Både politidirektøren og justisminister Anders Anundsen må ta det ansvaret.

Alle vet at det ikke er gjort over natta å skaffe gode ledere, uttalte hun.

Bredde nyttig Justiskomiteens leder synes det er like stor grunn til bekymring over mannsdominansen i justisdepartementets politiske ledelse.

- Det er en uheldig utvikling at hele justispolitikken til Fremskrittspartiet på Stortinget og i regjeringen, styres kun av menn.

På alle politikkområder er det nyttig med en bredde av erfaringer. Det er noe av grunnen til at for eksempel vold i nære relasjoner er blitt et viktig justispolitisk spørsmål, og ikke lenger bare et spørsmål om «husbråk», sier Hadia Tajik.

Skygger unna Ap-toppen hevder at det at justispolitikken utformes og gjennomføres av mannlige Frp-ere kan få konsekvenser for politikken som føres:

- Anders Anundsen har ikke prioritert å delta i justispolitiske saker om kvinners rettssikkerhet og skygger unna politiske debatter om sovevoldtekt, menneskehandelens bakmenn og prostitusjon.

Manglende deltakelse i voldtektsdebatten har justisministeren begrunnet med at «Det er nå heldigvis slik at jeg fortsatt har den frihet at jeg selv kan velge hvilke utspill (...) jeg ønsker å kommentere».

Utover dette mente han at spørsmålet om voldtekt allerede var avklart i lovgivningen, sier Hadia Tajik.

Feilslått politikk Hun mener det er viktig at en justisminister tar inn over seg at det å bekjempe voldtekt ikke bare handler om lovteknikk, men om forebygging, holdningsarbeid og deltakelse i samfunnsdebatten.

- I tillegg kutter regjeringen i midlene til gratis rettshjelp til kvinner og Frp vil oppheve sexkjøpsloven.

Ærlige politiske standpunkt, men jeg mener at det er viktig å påpeke at det er feilslått politikk, sier Ap-politikeren.

Gammeldags - Hadia Tajik forfekter et gammeldags syn om at menn ikke er opptatt av familievold og seksuelle overgrep, sier justisminister Anders Anundsen.

- Vi har allerede fjernet foreldelsesfristen for seksualforbrytelser, noe den rødgrønne regjeringen ikke klarte i løpet av sine åtte år.

Tajik bør være klar over at det er flere enn oss med formelle posisjoner som utformer justispolitkkken, vi har et bredt kontaktnett og regjeringen som helhet er godt balansert, sier Anundsen.