Disse sju kan avgjøre valget

De sju dommerne i Floridas høyesterett kan komme til å avgjøre hvem som blir USAs neste president. Valgdramaet i USA nærmer seg et nytt høydepunkt når dommerne i kveld skal høre innlegg fra advokatene til Al Gore og George W. Bush.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Floridas høyesterett skal ta stilling til om håndtelling av stemmer skal fullføres, og om resultatet av denne fintellingen skal tas med i det endelige valgresultatet.

Politisk utnevnt

Kjennelsen fra Floridas høyesterett kan avgjøre hvem som vinner Florida og dermed hele presidentvalget.

For øyeblikket leder med 930 stemmer på Gore, men da er ingen håndtalte stemmer regnet med.

Bush-teamet har all grunn til å være engstelig for utfallet av høyesteretts behandling. Domstolen består av seks demokrater og en uavhengig dommer. Tidligere har høyesterett i Florida fattet viktige beslutninger til fordel for Gore, som da de seint fredag hindret den republikanske statssekretæren Katherine Harris i å utrope Bush til vinner allerede lørdag.

At dommerne er utnevnt av politiske myndigheter og er assosiert med et av partiene, betyr likevel ikke at de er politisk styrte.

Jurister

- Dommerne er i første rekke framtredende jurister, ikke politikere. De blir gjerne utnevnt av en guvernør fordi de har et bestemt politisk-juridisk grunnsyn. Men det er ingen politiske garantier for hvordan de vil opptre i rettslig sammenheng. Også norske dommere utnevnes av regjeringen, men den store forskjellen er at domstolene i USA griper oftere og mer direkte inn i politikken. For eksempel var det amerikansk høyesterett som på 50-tallet fikk opphevet raseskillet i skolen, og som på 70-tallet ga kvinnene fri abort, forteller professor Geir Lundestad som er ekspert på USAs historie.

Parallelle systemer

I helga har advokatene til Bush og Gore finjustert innleggene som skal framføres for høyesterett kl. 20 i kveld norsk tid. Hver av partene får én time. Det er uvisst hvor lang tid det vil ta før domstolen kommer med en kjennelse. Dommerne har i helga fått levert partenes skriftlige dokumentasjon.

Får Gore det som han vil, fortsetter håndtellingen og det legges til sluttresultatet. Hvis ikke kan Bush bli utropt som vinner av Florida med 930 stemmer.

Det juridiske slagsmålet er trolig ikke over med dette. USA har ett system av domstoler på delstatsnivå og ett på føderalt nivå. Etter en avgjørelse i Floridas høyesterett, er det mulig at saken kan føres videre i føderale domstoler.

- Normalt er det to atskilte systemer, men dette med valgordningen berører både delstatsnivået og det føderale nivået. Saken kan ende i USAs høyesterett, sier Lundestad.

USA-EKSPERT: Historieprofessor og direktør ved Det norske Nobelinstitutt, Geir Lundestad. Les <a href='http://www.dagbladet.no/nyheter/2000/11/07/226799.html'>nettmøtet</a> med ham her i Dagbladet.no 7. november.
DE KAN AVGJØRE VALGET: De sju dommerne i Floridas Høyesterett. Øverst f.v. R. Fred Lewis (52), Harry Lee Anstead (67), Barbara Pariente (51), Peggy Quince (52). Nederst f.v. Leander J. Shaw (70), Charles T. Wells (61), Major B. Harding (65).