Disse sju planetene kan ha forhold for liv

Rangeres som potensielt beboelige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 2012 var et merkeår i jakta på andre kloder som potensielt kan ha riktige forhold for liv. Hele fem eksoplaneter, altså verdener som går i bane rundt en annen stjerne enn vår egen, ble lagt til lista Habitable Exoplanets Catalog (HEC).

Da prosjektet ble startet for ganske nøyaktig ett år siden, var det bare to kandidater: Gliese 581d og HD 85512b. Senere ble Kepler 22b, Gliese 667Cc, Gliese 581g, Gliese 163c, og HD 40307g lagt til i tur og orden.

Les mer om hver enkelt planet i faktaboksen til høyre.

FØRSTEPLASS: Gliese 581g, som ligger rundt 20 lysår unna oss, troner øverst på lista over potensielt beboelige eksoplaneter. NASA / Lynette Cook
ANDREPLASS: Solnedgangene på Gliese 667Cc, som ligger på andreplass. Den tilhører et system som består av tre stjerner. Foto: NTB Scanpix
TREDJEPLASS: Kepler 22b. Foto: REUTERS/NASA/Ames/JPL-Caltech
FJERDEPLASS: HD 85512b. Foto: AFP PHOTO / ESO
FEMTEPLASS: HD 40307g. Foto: AP Photo/The Europeans Southern Observatory
SJETTEPLASS: Gliese 163c. Foto: PHL @ UPR Arecibo, NASA/IPAC IRSA, IAU, Sky & Telescope.
SJUENDEPLASS: Gliese 581d. Foto: AFP PHOTO / HO / LMD / CNRS

Jakta på eksoplaneter har tatt av de siste åra. Så langt er det gjort over 850 bekreftede funn, med nye offentliggjøringer nesten ukentlig. Abel Mendez, sjef for prosjektet som rangerer de med muligheter for livsbejaende forhold, sier de forsøker å holde orden i fossen av nyoppdagelser.

- Hovedformålet med Habitable Exoplanets Catalog er forskning, men jeg innså at det også er viktig for publikum. Det er så mange pressemeldinger som annonserer funn av beboelige planeter, og det blir forvirrende, sier Mendez ved University of Puerto Rio til Space.com.

Teamet bruker tre faktorer for å kategorisere en planet som beboelig: hvordan energitilfanget fra moderstjernen varierer, massen og størrelsen. Mendez advarer imidlertid om at dette er en ren fysisk vurdering, og at listen ikke sier noe som helst om kjemiske eller biologiske forhold på kloden. 

Grafikk: PHL @ UPR Arecibo
Grafikk: PHL @ UPR Arecibo Vis mer

Det er all grunn til å anta at listen vil utvides betydelig de kommende årene, blant annet når NASAs planetjeger «Kepler» er ferdig med å granske en del av himmelen. Allerede nå har den kommet opp med over 2000 ubekreftede eksoplanetkandidater.

Metodene som brukes i jakta favoriserer planeter som enten er gedigne eller ligger svært nær moderstjernen. Dette er steder med så ekstreme forhold at liv anses for å være umulig.

Håpet er å finne en analog til jorda: En liten planet som består hovedsaklig av stein, og ligger i akkurat passe avstand fra moderstjernen hvor vann hverken fryser til is eller damper bort. Flytende vann er en forutsetning for alt liv, som vi kjenner det.

- En planet som virkelig likner jorda, eller en potensielt beboelig eksomåne, ville vært store oppdagelser, skriver HEC-teamet i en pressemelding.