LEDER: Overlege Karl Heinrik Melle er psykiatrispesialist og avdelingsleder ved Brøset kompetansesenter for sikkerhets,- fengsels- og rettspsykiatri i Trondheim. Han skal sammen med seks andre habile rettspsykiatere fra Den rettsmedisinske kommisjon gå gjennom sakkyndigrapporten om Anders Behring Breivik. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet
LEDER: Overlege Karl Heinrik Melle er psykiatrispesialist og avdelingsleder ved Brøset kompetansesenter for sikkerhets,- fengsels- og rettspsykiatri i Trondheim. Han skal sammen med seks andre habile rettspsykiatere fra Den rettsmedisinske kommisjon gå gjennom sakkyndigrapporten om Anders Behring Breivik. Foto: Erling Hægeland / DagbladetVis mer

Disse sju skal vurdere om Breivik-rapporten er god nok

Her er de fire utfallene den rettsmedisinske kommisjonen kan ende opp med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Før retten skal ta stilling til om de vil slutte seg til de rettssakkyndiges vurdering av Anders Behring Breivik, skal sju spesialister innenfor psykiatri ved Den rettsmedisinske kommisjon vurdere konklusjonen som ble lagt fram tirsdag forrige uke.

Ifølge nestleder Gunnar Johannessen i Den rettsmedisinske kommisjonen er det vanlig at bare to av medlemmene går gjennom sakkyndigrapportene.

Men Breivik er ikke en vanlig sak.

PSYKIATER: Gunnar Johannessen er nestleder ved Den rettsmedisinske kommisjon, som skal vvurdere konklusjonen i de rettssakkyndiges rapport om Anders Behring Breivik. Han er utdannet som lege og er spesialist i psykiatri. Foto: Sondre Holvik
PSYKIATER: Gunnar Johannessen er nestleder ved Den rettsmedisinske kommisjon, som skal vvurdere konklusjonen i de rettssakkyndiges rapport om Anders Behring Breivik. Han er utdannet som lege og er spesialist i psykiatri. Foto: Sondre Holvik Vis mer

- I saken vedrørende Breivik er det så stor samfunnsinteresse knyttet til sakkyndig-rapporten at alle habile medlemmer av kommisjonen vil gå gjennom den, det vil si sju personer i psykiatrisk gruppe. Det er viktig at behandlingen blir gjort på en ordentlig måte, sier Johannessen. Gruppa består av ni spesialister, men to har meldt seg inhabile. 

- Trenger tid Ifølge Johannessen er normal saksbehandlingstid cirka to uker.

- Siden 2010 har vi vel aldri hatt en sak hvor vi har brukt mer enn 30 dagers behandlingstid. Men denne rapporten er ti ganger så stor som vanlig. Da kan det også være at vi trenger litt mer tid, sier Johannessen.

Gruppa ledes av psykiatrispesialist og avdelingssjef ved Brøset kompetansesenter for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri i Trondheim, Karl Heinrik Melle (52).

- Enkelt sagt: Vi skal kvalitetssikre rapporten. Vi skal se at premissene de sakkyndige har lagt til grunn holder faglig mål og at vurderingene har hold i loven, har Melle tidligere uttalt til Dagbladet.

Fire alternativer Ifølge Melle kan kommisjonen falle ned på ett av fire alternativer: 

• Ingen vesentlige bemerkninger - de godkjenner rapporten.

• Mindre bemerkninger - kommisjonen overleverer rapporten med noen tilleggsopplysninger til retten. Dette har ikke stor betydning.

PROFESSOR: Kirsten Rasmussen
PROFESSOR: Kirsten Rasmussen Vis mer

• Vesentlige bemerkninger - Rapporten har mangler eller er ikke i tråd med gjeldende rett. Kommisjonen ber da retten om at det hentes inn tilleggserklæringer eller at noen deler av rapporten må utdypes.

• I ytterste konsekvens, hvis rapporten ikke holder mål, kan de be om at det oppnevnes nye sakkyndige.

Kommisjonens medlemmer Karl Heinrik Melle
Spesialist i psykiatri.
Kommer fra Trondheim.

Gunnar Johannessen
Lege og spesialist i psykiatri, og selvstendig næringsdrivende.
Bor i Drøbak.
Spesialfelt: Psykoser, psykisk utviklingshemming og psykiske lidelser.

OVERLEGE: Jannike Snoek.
OVERLEGE: Jannike Snoek. Vis mer

Jannike Snoek
Spesialist i barne- og ungdomspsykiatri.
Bor i Oslo.

Kirsten Rasmussen
Professor, dr.philos.
Bor i Trondheim.

Knut Waterloo
Professor, dr.philos.
Bor i Tromsø.

PSYKIATER: Agneta Nilsson.
PSYKIATER: Agneta Nilsson. Vis mer

Andreas Hamnes
Spesialist i psykiatri.
Bor i Trondheim.

Agneta Nilsson
Spesialist i psykiatri.
Bor i Risør.

Annika Melinder
Spesialist i klinisk psykologi.
(Inhabil i Breivik-saken.)

PROFESSOR: Knut Waterloo.
PROFESSOR: Knut Waterloo. Vis mer

Hege Saltnes
Spesialist i psykiatri.
(Inhabil i Breivik-saken.)