DE NYE LEDERNE: Det kinesiske kommunistpartiets nye Politbyrå ble presentert i dag. F.v. Zhang Gaoli, Liu Yunshan, Zhang Dejiang, Xi Jinping, Li Keqiang, Yu Zhengsheng and Wang Qishan.  Foto: Afp / Mark Ralston / NTB Scanpix
DE NYE LEDERNE: Det kinesiske kommunistpartiets nye Politbyrå ble presentert i dag. F.v. Zhang Gaoli, Liu Yunshan, Zhang Dejiang, Xi Jinping, Li Keqiang, Yu Zhengsheng and Wang Qishan. Foto: Afp / Mark Ralston / NTB ScanpixVis mer

Disse sju styrer snart verdens største økonomi

Det kinesiske kommunistpartiet valgte i går en konservativ ledelse som neppe vil støtte omfattende reformer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går trådte neste generasjon av Kinas ledere fram for folket og for verden. I en uke har partiets ledende kadre sittet sammen i lukkede møter, og først i går ble det klart hvem som er de sju mektige medlemmene av det kinesiske politbyråets stående komite, Kinas egentlige ledelse.

Pomp og prakt
Med pomp og prakt, kom den nye partilederen ut på podiet i kongresshallen med den nye partilederen Xi Jinping i spissen. Etter lederen kom de seks andre, strengt koreografert, etter rang. Det var rituellt og hemmelighetsfullt, for de færreste av delegatene til den 18. partikongressen visste hvem som til slutt ville bli med den påtroppende presidenten Xi Jinping og den påtroppende statsministeren Li Keqiang ut på podiet, og høste kongressens applaus.

Det var først da det gikk opp for de fleste at det kinesiske kommunistpartiet hadde valgt en mer konservativ ledelse enn reformtilhengerne hadde håpet.

- Vi vil ikke se politiske reformer fordi mange mennesker i systemet ser på det som en farlig vei til tilintetgjørelse, sier David Shambaugh, direktør ved Kina programmet ved George Washington universitetet til Reuters.
Det er mange historiske eksempler på at politiske reformer i en ett-parti stat er farlig for eliten. Eksemplet Sovjetunionen skremmer. Det samme gjør den arabiske våren fra halvannet år tilbake.

- De ser tingene gjennom prismen til Sovjetunionen, den arabiske våren og fargede revolusjoner i Sentral-Asia, så de går ikke der, sier Shambaugh.

De radikale stemt ut
Det eneste som var rimelig klart før kongressen åpnet for en uke siden var at Xi Jinping skulle bli partileder og president (som han blir til våren), og at Li Keqiang skulle bli statsminister. De andre plassene var usikre inntil i går.

Politbyrået holdt en prøveavstemning før den valgte sin stående komite. Der ble de mest reformvennlige kandidatene Wang Yyang og Li Yuanchao i realiteten vraket, sier en kilde til Reuters.

Partisjef Xi, påtroppende statsminister Li, og Wang Qishan, som skal ta seg av kampen mot korrupsjonen, er alle betraktet som moderate reformatorer. De fire andre medlemmene av den stående komiteen er regnet som konservative. En av dem har sin utdannelse fra Nord-Korea, der ble han studerte økonomi i verdens minst økonomiske økonomi.

Den generasjonen kinesiske ledere som tok over i går var tenåringer under kulturrevolusjonen, og flere fikk oppleve politisk terror på kroppen, slik blant annet den nye partisjefen gjorde. Det kan ha vært en effektiv vaksine mot omveltninger.