SKYTES OPP 22. NOVEMBER: De tre satelittene som skal måle jordas magnetfelt skytes opp den 22. november klokka 13.02 norsk tid fra kosmodromen i Plesetsk i Arkhangelsk, helt nordvest i Russland. Foto: ESA/AOES Medialab
SKYTES OPP 22. NOVEMBER: De tre satelittene som skal måle jordas magnetfelt skytes opp den 22. november klokka 13.02 norsk tid fra kosmodromen i Plesetsk i Arkhangelsk, helt nordvest i Russland. Foto: ESA/AOES Medialab Vis mer

Disse skal finne ut hvorfor jordas magnetfelt synker

- Redusert med ti prosent på 150 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jordas magnetfelt har avtatt de siste 150 årene. Men 150 år er ingen lang tid i denne sammenhengen, sier instituttleder Truls Lynne Hansen ved Universitetet i Tromsø til Dagbladet. Jordas magnetfelt har nemlig alltid variert i styrke, ifølge ham.

Neste uke sender Den Europeiske Romstasjonen, ESA opp tre satellitter som blant annet skal finne ut nettopp hvorfor magnetfeltet har sunket en del de siste åra. Satellittene, som har fått navnet Swarm skal også måle jordas magnetfelt.

- Beskytter planeten Forskerne er ennå ikke sikre på hvordan magnetfeltet oppstod og hvordan det opprettholdes, skriver Norsk Romsenter.

- Uten detaljert kunnskap om hvordan magnetfeltet vedlikeholdes, kan forskerne heller ikke forklare hvorfor det svekkes, heter det på deres nettsider.

Hadde jorda ikke hatt magnetfelt, hadde forholdene antakelig ikke vært de rette for at planeten skulle utvikle liv. Magnetfeltet beskytter planeten mot solvinden, strømmen av partikler som sola hele tiden sender ut, og mot annen kosmisk stråling.

- Ti prosent svakere Truls Lynne Hansen er ikke bekymret for svekkelsen av magnetfeltet.

- Man anslår at styrken er ti prosent lavere enn for 100 til 150 år siden, sier han.

Ifølge ham frykter noen at svekkelsen av magnetfeltet er en indikator på at jordas magnetfelter er i ferd med å bytte plass - som innebærer et såkalt polskifte.

- Jeg mener det ikke er noen grunn til å spekulere i det. Alminnelig oppfatning er at en polreversering tar et par tusen år, så jeg mener vi kan ta det helt med ro. Dette er neppe noe som skjer i vår generasjon, og det vil tvilsomt være noen katastrofe for menneskeheten heller. Det har jo skjedd før, sier han.

- Sterkt ved polene Han blir derimot langt mer oppglødd av tanken på hva satellittene Swarm kan avdekke av informasjon.

- Swarm skal kartlegge jordas magnetfelt i detalj og se hvordan det endrer seg for å lære mer om hvordan jorda er innvendig. Det er store strømninger som går i metallet i jordas indre, sier Hansen.

Ifølge ham befinner jordas flytende kjerne seg cirka 3000 kilometer ned, og den er også 3000 kilometer i radius.

Men jordas magnetfelt er ikke like kraftig overalt.

<strong>BANER:</strong> Banene til de tre satellittene i Swarm høyt over jordas indre som skaper magnetfeltet. Illustrasjon: ESA/ATG Medialab
BANER: Banene til de tre satellittene i Swarm høyt over jordas indre som skaper magnetfeltet. Illustrasjon: ESA/ATG Medialab Vis mer

- I nærheten av polene er det dobbelt så sterkt sammenliknet med ekvator. Magnetfeltet er også sterkt i den nordøstlige delen av Sibir, forklarer Hansen.

Navigerer - Hvilken innvirkning har dette på mennesker?

- Vi verken føler, merker, eller ser det. Men vi kan altså måle det. Magnetfeltet har vist seg å være ekstra svakt over Sør-atlanteren, og før i tida da man fløy veldig høyt over dette området merket man at det var mer kosmisk stråling - nettopp fordi magnetfeltet skjermer oss fra slik stråling.

- Har magnetfeltet andre egenskaper?

- Det betyr trolig noe for en del levende vesener. Mange mener i alle fall at det blant annet har en betydning for trekkfuglene, fordi de bruker magnetfeltet til å navigere etter.

Også mennesker bruker magnetfeltet til navigering når vi bruker et kompass.

- På sjøen brukes ikke lenger magnetfeltet til navigering, da det er erstattet med GPS. Det brukes imidlertid fortsatt i blant annet oljeboring, for mange kilometer under bakken finnes det ingen GPS å støtte seg til, sier Hansen.

<strong>KLARE FOR OPPSKYTNING:</strong> De tre satellittene i Swarm står tett sammen i vertikal stilling for å omgis av bærerakettens skall før oppskyting. Foto: ESA/
KLARE FOR OPPSKYTNING: De tre satellittene i Swarm står tett sammen i vertikal stilling for å omgis av bærerakettens skall før oppskyting. Foto: ESA/ Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer