Disse skal løse flokene

Bare seks nøye utvalgte partitopper skal forsøke å finne en vei til regjeringsforhandlinger mellom Ap, Sp og SV.

SKAL SNAKKE: Ap-leder Jonas Gahr Støre t.h. , Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og SV-leder Audun Lysbakken får selskap i med tre kolleger på Hurdalsjøen. Foto: Terje Pedersen / NTB
SKAL SNAKKE: Ap-leder Jonas Gahr Støre t.h. , Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og SV-leder Audun Lysbakken får selskap i med tre kolleger på Hurdalsjøen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag setter Ap-leder Jonas Gahr Støre i gang såkalte sonderinger på Hurdalsjøen i Viken. Bare et få utvalgte fra partienes ledelse skal delta i disse første samtalene.

- Vi gjør dette i et lite format. Dette er ikke forhandlinger med fulle delegasjoner, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre til pressen mandag.

Sonderinger er et forberende steg til de virkelige forhandlingene der regjeringens politikk på de ulike saksområdenes skal meisles ut. I sonderingene avklares rent praktiske spørsmål, samtidig som man prøver å rydde de største hinderne for samarbeid av veien.

DELTAR: Parlamentarisk leder i Sentetpartiet Marit Arnstad (SP) deltar sammen med sin partileder i sonderingene. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
DELTAR: Parlamentarisk leder i Sentetpartiet Marit Arnstad (SP) deltar sammen med sin partileder i sonderingene. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer

- Konfliktsaker

- Da blir det å gå gjennom en del viktige politikkområder for å avklare om vi kan finne løsninger eller om vi står for langt unna hverandre. Vi må ta en egen avgjørelse om vi skal fortsette med forhandlinger, forklarte Støre til Dagbladet mandag.

Det er stor avstand mellom partiene på flere områder. Ikke minst gjelder det mellom Senterpartiet og SV i olje- og klimapolitikken. Også spørsmål om ulv og andre rovdyr kan bli vanskelige å løse.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har også forklart at de allerede har snakket politikk i de innledende samtalene han har hatt med de andre partilederne.

Nå er det klart hvilke seks utvlagte politikere som skal samles bak lukkede dører på spahotellet på Romerike.

For Ap:

  • Partileder Jonas Gahr Støre
  • Nestleder Hadia Tajik

For Senterpartiet:

  • Partileder Trygve Slagsvold Vedum
  • Parlamentarisk leder Marit Arnstad

For SV:

  • Partileder Audun Lysbakken
  • Nestleder Kirsti Bergstø

De tre partilederne er selvsagte i alle samtaler om regjeringsmakt. Støre har allerede hatt samtaler med dem hver for seg.

Nestledere «vraket»

I Senterpartiet er det Marit Arnstad som formelt leder partiets arbeid på Stortinget: Hun er såkalt parlamentarisk leder. Det har hun vært helt siden 2013, da Sp sist forlot regjeringskontorene ved Erna Solbergs valgseier.

Arnstad er en svært mektig figur i Senterpartiet, og selvskreven i sonderinger og forhandlinger.

For Arbeiderpartiet deltar nestleder Hadia Tajik sammen med partileder Jonas Gahr Støre. Partiet har to nestledere, og Tajik er altså valgt foran den andre, Bjørnar Skjæran.

AUDUNS HØYRE HÅND: Nestleder Kirsti Bergstø (SV) blir partileder Audun Lsybakken nærmeste allierte i sonderingene. Foto: Terje Pedersen / NTB
AUDUNS HØYRE HÅND: Nestleder Kirsti Bergstø (SV) blir partileder Audun Lsybakken nærmeste allierte i sonderingene. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Tajik har vært nestleder av Ap siden 2015, og var eneste nestleder fra 2018 da Trond Giske trakk seg etter flere varslingssaker. I 2019 kom Bjørnar Skjæran til som nestleder. Tajik er dessuten den eneste av de to som sitter på Stortinget i perioden som nærmer seg slutten.

Også SV holder seg med to nestledere. Én av dem, Kirsti Bergstø, skal sitte side om side med Audun Lysbakken i sonderingene. Det har partiets arbeidsutvalg bestemt. Dermed er partiets andre nestleder Torgeir Knag Fylkesnes forbigått.

I SAMTALER: Nestleder i Ap Hadia Tajik sitter ved siden av Jonas Gahr Støre i sonderingene. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
I SAMTALER: Nestleder i Ap Hadia Tajik sitter ved siden av Jonas Gahr Støre i sonderingene. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Fylkesnes har i det siste kanskje vært den mest markante av de to, ikke minst i spørsmål om fiskeripolitikk, som nestleder i Næringskomiteen. Bergstø var statssekretær for Audun Lysbakken fra 2010, men trakk seg i 2012 etter den omstridte saken om Jenteforsvaret, der habiltetsreglene for bevilgninger av pengestøtte ble brutt. Også Lysbakken selv måtte gå etter saken.

Sonderingene starter torsdag på Hurdalssjøen hotell. Hvis partilederne og deres våpendragere blir enige går man raskt over til forhandlinger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer