Klemming skaper reaksjoner

Disse smitte-grepene redder dem

Det var tett omfavnelse da USA fikk en ny president, men smitteeksperter er ikke bekymret. Dette er grunnen.

KLEMMER: Tidligere president Barack Obama og president Joe Biden gir hverandre en klem under innsettelsesseremonien. Foto: Kevin Dietsch-Pool / AFP / NTB
KLEMMER: Tidligere president Barack Obama og president Joe Biden gir hverandre en klem under innsettelsesseremonien. Foto: Kevin Dietsch-Pool / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag ble Joe Biden (78) tatt i ed som USAs 46. president. Det var mye følelser i sving, og under innsettelsesseremonien på Capitol Hill var det flere som klemte på hverandre.

Dette har fått noen til å reagere på sosiale medier.

- Jeg lurte også på det. Men vi så at alle hadde munnbind, og da kommer du ikke så tett på. Det kan være avgjørende, sier professor i sosialmedisin Steinar Westin ved NTNU til Dagbladet.

KLEM: Lady Gaga og senator Amy Klobuchar. Foto: Caroline Brehman / POOL / AFP
KLEM: Lady Gaga og senator Amy Klobuchar. Foto: Caroline Brehman / POOL / AFP Vis mer

- Betyr det at vi kan klemme trygt med munnbind her hjemme?

- Nei.

21. januar er for øvrig verdens klemmedag.

Westin understreker at klemmingen ikke var intens, men forsiktig, og at det kan være en medvirkende faktor til at dette kan gå bra, og at kyssingen og den mer intense klemmingen var forbeholdt familiemedlemmer.

- Vi i Europa, som nå er oppdratt i smittevern, blir forbauset over mye av det vi ser. Men siden det bare var forsiktig klemming og munnbind, sier jeg at det kan gå bra.

INNSETTELSEN: Donald Trump var ikke å se da Joe Biden ble tatt i ed. Flere kjente fjes dukket likevel opp for å feire USAs neste president. Video/foto: AP / NTB. Vis mer

Professor i medisinsk virologi, Rebecca Jane Cox, påpeker at dette var natt og dag fra hvordan Donald Trump har oppført seg på arrangementer.

- Her brukte alle munnbind, og de overholdt smittevern så godt det lot seg gjøre. Befolkningen var heller ikke med på innsettelsen, - de fulgte med fra skjermene sine. Det var gjort mye for å unngå smitte, sier hun til Dagbladet.

- Bergingsfaktoren

Steinar Westin påpeker at det er Biden og demokratene som har fått gjennomslag for bruken av munnbind – noe vi så lite av i USA under Trumps ledelse.

SUPERKLEMMER: Countryhelt Garth Brooks (uten munnbind) delte ut mange klemmer. Blant annet til tidligere president George W. Bush. Foto: Drew Angerer/Getty Images/AFP
SUPERKLEMMER: Countryhelt Garth Brooks (uten munnbind) delte ut mange klemmer. Blant annet til tidligere president George W. Bush. Foto: Drew Angerer/Getty Images/AFP Vis mer

- De har levd med Trump som håndterte pandemien som en villmann, og mange har vært helt ukjent med smittevern. Over 400 000 amerikanere er allerede døde. Det er katastrofe, og det skal mye til for å snu den elendige smittevernkulturen.

78 år gamle Biden er vaksinert mot coronaviruset. Derimot har ikke George W. Bush (74) og Bill Clinton (74) fått noen vaksine, uten at det stoppet dem fra å klemme. Begge er i risikogruppa for covid-19.

- Hva slags signal gir det at eliten klemmer midt i en pandemi?

TATT I ED: Her blir Joe Biden USAs 46. president. Video: AP. Vis mer

- Det viktigste signalet er at alle hadde munnbind. Det er en radikal snuoperasjon. Folk satt med avstand på plenen og det var tatt flere smitte-grep. Jeg har tro på at dette går bra.

Rebecca Jane Cox mener at Biden sendte et klart signal til amerikanerne.

- Joe Biden signaliserte at om vi skal få kontroll på pandemien, så må vi følge reglene.

-Reglene er forandret

Cox påpeker også bruken av munnbind.

- Det har til nå alltid vært noen som ikke har gått med munnbind, særlig blant republikanerne, - men nå så vi for første gang at alle brukte munnbind, sier Cox til Dagbladet.

- Til og med senatorene Ted Cruz og Josh Hawley brukte munnbind. Med det signaliserte de at reglene har forandret seg, og at de har godtatt Joe Biden som president.

Hun mener dette sender et nytt, og tydelig eksempel til republikanere.

MATCHER ANTREKKENE: Familien Biden har matchet munnbindene til antrekkene. Foto: David J. Phillip / AP / NTB
MATCHER ANTREKKENE: Familien Biden har matchet munnbindene til antrekkene. Foto: David J. Phillip / AP / NTB Vis mer

Westin trekker fram munnbindmoten i USA - der blant andre førstedame Jill Biden hadde stylet munnbindet etter antrekket.

- Det er sjarmerende å se og det er et godt tegn at de gjør det til noe annet enn bare en plage. Jeg tror det er et gjennombrudd for bruken i USA. Et viktig smitteverntiltak.

Brukte hansker

Professoren påpeker at de fleste av deltakerne på innsettelsesseremonien var demokrater, og at disse trolig har levd mer forsiktig i forkant av arrangementet.

- Dette er en forsamling som er godt orientert og som har levd forsiktig i forkant. Så smitte-sannsynligheten er lav blant dem.

Countryartisten Garth Brooks, som er republikaner, droppet munnbindet. Han sang «Amazing Grace» under innsettelsen, men ble også sett klemme på flere etterpå. Blant dem tidligere president George W. Bush.

Sang er kjent som en aktivitet som har høy risiko for smittespredning.

HÅNDHILSER: Her håndhilser Garth Brooks på visepresident Kamala Harris. Foto: Patrick Semansky / AFP / NTB
HÅNDHILSER: Her håndhilser Garth Brooks på visepresident Kamala Harris. Foto: Patrick Semansky / AFP / NTB Vis mer

Bilder viser også at han håndhilser på den nye presidenten og visepresident Kamala Harris. Begge hadde, i likhet med de fleste andre, på seg hansker under arrangementet. Dette trekker Westin fram.

- Når du bruker hansker blir hudkontakten mindre. Da blir risikoen for smitte også mindre.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer