Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Disse snur ryggen til Trump

Tre republikanske senatorer holder muligheten åpen for å stemme for å avsette den amerikanske presidenten, skriver NBC News.

TELEFONSAMTALE: Sentralt i Demokratenes forsøk på å stille Trump for riksrett, er en telefonsamtale han hadde med Ukrainas president. De offentlige høringene starter i Representantenes hus til uka. Foto: AP Photo/John Bazemore / NTB Scanpix
TELEFONSAMTALE: Sentralt i Demokratenes forsøk på å stille Trump for riksrett, er en telefonsamtale han hadde med Ukrainas president. De offentlige høringene starter i Representantenes hus til uka. Foto: AP Photo/John Bazemore / NTB Scanpix Vis mer

Mitt Romney, Susan Collins og Lisa Murkowski er de eneste av 53 republikanske senatorer som ikke har skrevet under på en resolusjon som fordømmer demokratenes etterforskning av president Donald Trump.

Etterforskningen kan lede hele veien til riksrett, og kan bety slutten for Trumps presidentkarriere.

De tre senatorene er de eneste som ikke tar Trump i forsvar, og lar døra stå åpen for at de kan stemme for å dømme presidenten hvis han blir framstilt for riksrett i Senatet, skriver NBC News.

- Uriktig og rystende

Den tidligere presidentkandidaten Mitt Romney har tidligere gått hardt ut mot Trump og kalt ham en «svindler og bedrager». Han uttalte under presidentvalget i 2016 at «uærlighet er Trumps varemerke», med henvisning til det han kalte «mobbingen, grådigheten, selvskrytet, kvinnehatet, de absurde tredjeklassefaktene».

72-åringen er nå senator i Utah, men er heller ikke nå nådig i sin kritikk mot presidenten. I en Twittermelding har han kommentert Trumps appell til Kina og Ukraina om å etterforske Joe Biden:

BRYTER STILLHETEN: Den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden sier for første gang at president Donald Trump bør stilles for riksrett. Vis mer

- Presidentens freidige og uhørte oppfordring til Kina og Ukraina om å etterforske Joe Biden er uriktig og rystende, skrev Romney.

Ifølge NBC News har ikke dette blitt godt mottatt av de republikanske velgerne i Utah, som reagerer på Romneys angrep på presidenten. Det samme gjør mange av hans republikanske senatorkolleger.

SENATOR: Mitt Romney avbildet i slutten av oktober i år. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite / NTB Scanpix
SENATOR: Mitt Romney avbildet i slutten av oktober i år. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite / NTB Scanpix Vis mer

- Ikke Senatets rolle

Lisa Murkowski selv har sagt at hun ikke ville støtte resolusjonen fordi «det ikke er Senatets rolle å diktere hvordan Representantenes hus skal bestemme sine egne regler».

Hennes rolle i dette lille opprøret kan bli omfavnet av velgere i hennes stat, Alaska, skriver NBC News.

- Vi støtter individualisme og vi støtter individuell frihet til å uttrykke seg. Det gjelder for politikerne våre også, uansett hvilket parti de tilhører, sier Tuckerman Babcock, tidligere leder Det republikanske partiet i Alaska.

Murkowski drar også fordel av at hun ikke skal opp til gjenvalg på tre år og at hun har sterk økonomisk støtte.

- Disse tingene gir henne spillerommet til å stemme med hjertet så ofte, sier Chanda Meek, professor i statsvitenskap ved universitetet i Alaska-Fairbanks til NBC News.

SENATOR: Lisa Murkowski avbildet mens hun snakker med journalister i mai i år. Foto: REUTERS/James Lawler Duggan / NTB Scanpix
SENATOR: Lisa Murkowski avbildet mens hun snakker med journalister i mai i år. Foto: REUTERS/James Lawler Duggan / NTB Scanpix Vis mer

Mulig juryleder

Susan Collins har vært senator i Maine siden 1997. Hun skal stille til gjenvalg neste år, og står i fare for å miste velgere ved å ikke støtte Trump.

Forrige måned kalte 66-åringen Trumps utspill for å få etterforsket Biden «fullstendig upassende». Hun bemerket at hun ikke ønsket å ta stilling til riksrettsprosessen fordi hun kan bli bedt om å være juryleder i en mulig rettssak.

- Det er upassende for meg å konkludere om bevis eller kommentere saksgangen, sa hun.

At Collins ikke offentlig går ut med støtte til presidenten, har ført til at hennes popularitet har falt, skriver NBC News.

SENATOR: Susan Collins står rett bak president Trump mens han signerer en lov som skal senke prisen på reseptbelagte medisiner 10. oktober 2018. Foto: SAUL LOEB / AFP / NTB Scanpix
SENATOR: Susan Collins står rett bak president Trump mens han signerer en lov som skal senke prisen på reseptbelagte medisiner 10. oktober 2018. Foto: SAUL LOEB / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Telefonsamtalen

Neste uke starter offentlige høringer, og hvis Representantenes hus stemmer for riksrett, vil en rettssak kunne begynne allerede neste måned.

Det var 24. september at ordstyrer i Representantenes hus, Nancy Pelosi, kunngjorde at Det demokratiske partiet vil stille USAs president Donald Trump for riksrett.

Demokratene etterforsker hvorvidt Trumps forsøk på å presse Ukraina til å etterforske tidligere visepresident Joe Biden og hans sønn, var ulovlig. Kjernen i granskingen er en telefonsamtale 25. juli der Trump blant annet ber Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om å granske Biden.

RIKSRETT: 25. juli i år hadde Donald Trump en etter sigende helt spesiell telefonsamtale. Det kan være den utløsende årsaken til at presidenten blir stilt for riksrett. Reporter: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Hittil har et titall vitner tilsynelatende bygget opp under Demokratenes anklager, som blant annet består i at Trump holdt igjen militærhjelp for å tvinge Ukraina til å granske politiske rivaler.

Trump nekter for å ha gjort noe galt og anklager demokraten Biden og hans sønn Hunter for korrupsjon. Bakgrunnen er at Hunter Biden satt i styret i det ukrainske energiselskapet Burisma mens faren, som nå er blant favorittene til å bli Demokratenes presidentkandidat, var visepresident.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media