Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tobakksfri snus

Disse snusboksene forsvinner fra butikkene

Den tobakksfrie snusen Epok All White Niktone har frist i dag på å fjerne produktene sine fra norske hyller.

NØTRALE BOKSER: Epok kan ikke selges uten tobakk i Norge, og må derfor tilsette tobakk og bruke et nøytralt utseende. Slik blir den nye boksen til Ice Cool Strong. Foto: British American Tobacco.
NØTRALE BOKSER: Epok kan ikke selges uten tobakk i Norge, og må derfor tilsette tobakk og bruke et nøytralt utseende. Slik blir den nye boksen til Ice Cool Strong. Foto: British American Tobacco. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en lang kamp med Helsedirektoratet for å beholde den tobakksfrie snusen på det norske markedet, kastet British American Tobacco til slutt inn håndkleet.

Det bekreftet tobakksgiganten overfor Dagbladet i går.

Fire varianter utgår

Fire snusvarianter i den populære Epok-serien utgår, og må dermed erstattes av produkter med tobakk.

Helt konkret er det Epok Ice Cool Strong, Mint, Lime Strong og Liquorice Strong som kommer til å forsvinne fra butikkhyllene.

Disse blir nå erstattet av snusprodukter som må inneholde tobakk for å kunne selges lovlig, og som også blir tvangsikledd de nøytrale snusboksene.

Ifølge British American Tobacco, kommer de til å dukke opp på det norske markedet ikledd nøytrale pakker, tilsatt tobakk, og under navnene Ice Blue Intense, Arctic Blue, Zest Green Intense og Purple Intense.

UTGÅR: Disse snusvariantene uten tobakk i tillegg til Ice Cool Strong forsvinner fra norske butikkhyller.
UTGÅR: Disse snusvariantene uten tobakk i tillegg til Ice Cool Strong forsvinner fra norske butikkhyller. Vis mer

- Veldig misinformert

Fordi produktet ansees som et tobakkssurrogat er det nemlig underlagt tobakksskadeloven i Norge - og fordi det ikke inneholder tobakk, er det også ansett som et nytt nikotinprodukt.

Produktet kan med andre ord ikke selges lovlig i norske butikker med mindre det endrer status til legemiddel eller klarer å dokumentere at snusen er langt mindre helseskadelig enn andre nikotinprodukter.

Karl Erik Lund, seniorforsker på tobakk ved Folkehelseinstituttet, mener at den norske befolkningen ender opp med å bli veldig misinformert om «den enorme skadeforskjellen mellom snusing og røyking».

- Epok-snusen har en skadegrad som kan sammenliknes med nikotintyggegummi, slår han fast.

Ifølge produsenten blir All White Nikotin framstilt på en måte som renser den for uønskede kreftframkallende stoffer, slik at snusen er uten tobakk.

Snusen er blitt lansert som et «sunnere» alternativ til vanlig snus da den bare inneholder det avhengighetsskapende stoffet nikotin og ikke den kreftframkallende tobakken.

Mener snusen burde være lovlig

Markus Lindblad, kommunikasjonssjef i British American Tobacco i Norge, understreker at de fremdeles mener at produktet burde være helt lovlig å selge.

Etter advarsel om bøter fra Helsedirektoratet på fire prosent av omsetningen, velger produsenten likevel å fjerne den tobakksfrie varianten fra norske butikker.

- Vi har valgt å sette tilbake tobakkskomponenten i Epok for å kunne fortsette å selge serien, sier Lindblad til Dagbladet.

Epok-serien vil altså fremdeles være tilgjengelig i Norge, men i standardiserte pakninger og som en vanlig tobakksvare.