Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kongeparet i Kina

Disse solanleggene gir håp om grønn revolusjon. Men satelitt­bilder avslører den dystre sannheten

Det første stedet Kinas myndigheter ville ta med seg det norske kongeparet på statsbesøk, var til solkraftanlegget i Dunhuan.

IMPONERT: Det første kinesiske myndigheter ville vise kongeparet i Kina, var satsingene på solenergi. I bakgrunnen er saltårnet som kan lage strøm 24 timer i døgnet. Kongeparet er synlig imponert. Foto: Bjørn Langsem
IMPONERT: Det første kinesiske myndigheter ville vise kongeparet i Kina, var satsingene på solenergi. I bakgrunnen er saltårnet som kan lage strøm 24 timer i døgnet. Kongeparet er synlig imponert. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DUNHUANG (Dagbladet): Midt mellom to ørkener i Vest-Kina ligger Gansu Dunhuang solpark.

Med 3 300 soltimer i året, er det perfekt for storskala produksjon av solenergi – en næring kinesiske myndigheter satser stort på – og er opptatt av å vise fram.

Det var det første stedet dronning Sonja og kong Harald ble tatt med til, under det ni dager lange statsbesøket i Kina, som startet i går.

I KINA: Dronning Sonja fulgte nøye med på informasjonen om solanlegget. Foto: Bjørn Langsem
I KINA: Dronning Sonja fulgte nøye med på informasjonen om solanlegget. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Vi inviterte de kongelige hit for å fremme solenergien og ren energi. Gjennom solanlegget vil vi gi erfaring med utvikling av ren energi til resten av Kina og resten av verden, sier Zhan Shunzhsou. Partisekretæren for Dunhuang-distriktet viser stolt fram det imponerende anlegget.

Her ruver høye salttårn som kan produsere elektrisitet 24 timer i døgnet. Tusenvis av speilpanel på bakken fanger opp sollyset og ruter det mot tårnet ved hjelp av automatiske sensorer. Inne i tårnet varmes en saltløsning og gjennom varmeutveksling varmer det vann som lager strøm i dampturbiner.

- Det er A-klassen innen solenergi, skryter den lokale partitoppen.

Størst i verden

Ingen land bygger ut mer solenergi enn Kina.

- Det er en massiv utbygging. I fjor bygde Kina ut omtrent halvparten av all solenergien som ble bygd i verden, sier Anders Bjartnes, redaktør i Energi og klima til Dagbladet.

Bare i fjor bygget de drøyt 50 GW med solenergi. Det er mer enn all solenergi som er samlet i USA eller i Tyskland.

- Det må riktignok ses i kontekst av at de er størst i verden på det aller meste, men de bygger mye, sier seniorforsker Jan Ivar Korsbakken i Cicero.

Samtidig: For to uker siden kom det nyheter som omtales som en totrinnns kullkraftbombe fra Kina.

Bygger ut kull

Satelittbilder viser nemlig at hundrevis av nye kullkraftverk er under bygging i Kina.

259 GW, like mye strøm som ved alle kullkraftverk i USA, er i ferd med å bli ferdigstilt, ifølge Coalswarm. 259 GW ville øke Kinas kapasitet med 25 prosent. Nå har de 993 GW kullkraft.

Miljøorganisasjonen jobber med å kartlegger hva som bygges og stenger av kullkraftverk verden over, og kaller det en «tsunami av kull.»

Den skjer på tross av regjeringens forsøk på å stoppe byggingen av kullkraft, ifølge rapporten - etter at ansvaret for å gi tillatelser til bygging ble overført til lokale myndigheter.

Kullforbruket øker

Den andre dårlige miljønyheten fra Kina, er at kullforbruket gjør at Kinas utslipp øker.

ØRKEN: Sand som blåser inn fra ørkenen og legger seg på solcellene, er et større problem enn mangel på sol for solanlegget som drar nytte av 3300 soltimer i året. Foto: Bjørn Langsem
ØRKEN: Sand som blåser inn fra ørkenen og legger seg på solcellene, er et større problem enn mangel på sol for solanlegget som drar nytte av 3300 soltimer i året. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- En trodde at Kina hadde klart å bygge ut så mye vind- og solenergi at det var nok til å ta unna for etterspørselsveksten. Det har det ikke gjort. Mens det i 2015 og 2016 så ut til å være en utflating av utslippene, stiger de igjen nå, sier Bjartnes

I første halvdel av 2018 har de økt med 3 prosent, ifølge analyser fra Greenpeace.

Kina er størst i verden på utslipp av klimagasser målt i volum. Derfor er en økning på tre prosent av signifikant for utslippene i verden og det som skjer i Kina av avgjørende betydning for om verden lykkes med å nå målet om å begrense klimaendringene.

- Kull er fortsatt den desidert viktigste kraftformen i Kina. Uansett hvor mye de bygger ut av andre ting, vil ikke det endre seg på en stund, fordi det er så mye i utgangspunktet, sier seniorforsker Jan Ivar Korsbakken i Cicero.

Han deler bekymringen for den massive byggingene av kullkraftverk, men sier det ikke er sikkert at de vil bli satt i produksjon.

- Coldswarm har basert seg på satelittdata og tall for unntak som er gitt, eller kanskje vil bli gitt. Det er ikke sikkert at de noen sinne vil bli satt i drift, men det er tegn på at de beveger seg fram i pipelinen selv om det ikke var meningen.

- Foregangsby

I Ørkenbyen Dunhuan gjør de uansett sitt for å få verden over på ren energi. Neste år åpnes et nytt salttårn, som er dobbelt stå stort som det de har i drift i dag.

- Vi produserer mer energi av sol årlig enn hele forbruket for Dunhuang. Du kan se at i Dunhuang går all offentlig transport på ren energi, vi bruker ikke bensin eller gass. Alle lysene er også fra sol, sier Zhan Shunzhsou.

- Neste år vil vi bruke solenergi også til varme i byen. Vi vil være en foregangsby. I framtida vil vi bruke solenergien til å dyrke planter og grønnsaker også, fortsetter partisekretæren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!