Kongeparet i Kina

Disse solanleggene gir håp om grønn revolusjon. Men satelitt­bilder avslører den dystre sannheten

Det første stedet Kinas myndigheter ville ta med seg det norske kongeparet på statsbesøk, var til solkraftanlegget i Dunhuan.

IMPONERT: Det første kinesiske myndigheter ville vise kongeparet i Kina, var satsingene på solenergi. I bakgrunnen er saltårnet som kan lage strøm 24 timer i døgnet. Kongeparet er synlig imponert. Foto: Bjørn Langsem
IMPONERT: Det første kinesiske myndigheter ville vise kongeparet i Kina, var satsingene på solenergi. I bakgrunnen er saltårnet som kan lage strøm 24 timer i døgnet. Kongeparet er synlig imponert. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

DUNHUANG (Dagbladet): Midt mellom to ørkener i Vest-Kina ligger Gansu Dunhuang solpark.

Med 3 300 soltimer i året, er det perfekt for storskala produksjon av solenergi – en næring kinesiske myndigheter satser stort på – og er opptatt av å vise fram.

Det var det første stedet dronning Sonja og kong Harald ble tatt med til, under det ni dager lange statsbesøket i Kina, som startet i går.

- Vi inviterte de kongelige hit for å fremme solenergien og ren energi. Gjennom solanlegget vil vi gi erfaring med utvikling av ren energi til resten av Kina og resten av verden, sier Zhan Shunzhsou. Partisekretæren for Dunhuang-distriktet viser stolt fram det imponerende anlegget.

Her ruver høye salttårn som kan produsere elektrisitet 24 timer i døgnet. Tusenvis av speilpanel på bakken fanger opp sollyset og ruter det mot tårnet ved hjelp av automatiske sensorer. Inne i tårnet varmes en saltløsning og gjennom varmeutveksling varmer det vann som lager strøm i dampturbiner.

- Det er A-klassen innen solenergi, skryter den lokale partitoppen.

Størst i verden

Ingen land bygger ut mer solenergi enn Kina.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer