Disse soppene kan du dø av

Verste gifthøst noen gang: 11 på sykehus med soppforgiftning. To måtte få ny lever.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Aldri tidligere har Giftinformasjonen registrert så mange alvorlige og livstruende forgiftninger fra viltvoksende sopp som denne høsten. 

Det henger sammen med et spesielt godt år for sopp og flere plukkere på sopptur i skogene over hele landet.

Og årets alvorlige forgiftinger viser at soppsankere med utenlandsk bakgrunn er overrepresentert på giftstatistikken. Forklaringene tyder på at de har forvekslet giftig norsk skogsopp med matsopp fra hjemlandet.

- 11 sopplukkere er innlagt på sykehus hittil i høst, og 10 av dem kommer fra andre land med annen matkultur, i hovedsak fra Asia og Øst-Europa. To av de soppforgiftede pasientene har fått transplantert ny lever, opplyser seniorrådgiver og soppsakkyndig Kristin Opdal Seljetun i Helsedirektoratets døgnåpne tjeneste Giftinformasjonen til Dagbladet.

Begge som måtte få lever fra donor, hadde spist hvit fluesopp.

Ialt seks pasienter har blitt behandlet for alvorlig forgiftning av hvit fluesopp - fem asiater og en etnisk nordmann.

Fire av pasientene var kvinner med opprinnelse fra Thailand, som var på sopptur sammen på Harestua utenfor Oslo.

Trodde det var sjampinjong
- De trodde de hadde plukket sjampinjong. Min kone trodde hun hadde fått omgangssyke natta etter at de spiste sammen. Hun ble dårligere og dårligere, og jeg kjørte henne til sykehus. Der gikk alarmen når de skjønte hva som var spist, og de tre andre ble raskt hentet med sykebil, sier ektemannen til den ene av kvinnene til avisa Hadeland.

- Hvit fluesopp inneholder giftstoffet amatoksin, som gir kraftig diare og magesmerter allerede fra seks timer til et døgn etter at det er kommet i kroppen. Det finnes ingen direkte motgift, men legemidler som gjør at skadene minsker jo raskere pasient kommer til behandling, sier soppsakkyndig Kristin Opdal Seljetun.

Fire av høstens soppasienter hadde spist rød fluesopp.

Ligner matsopp i Øst-Europa
Alle har bakgrunn fra Øst-Europa, og de kan forvekslet den røde, norske fluesoppen med keiserfluesopp. Det er en vanlig matsopp i deres barndomstrakter, men den vokser ikke i Norge.

- Rød fluesopp rammer mage, tarmer og sentralnervesystemet. Tre av de fire pasientene er utskrevet fra sykehus, opplyser Opdal Seljetun.

Det er uklart hva som har skjedd med den 11. sykehuspasienten i høst. Kvinnen ble innlagt med kraftige mage- og tarmsymptomer, og hadde trolig spist bedervet sopp, som kanskje var giftig i tillegg.

Dødsfall for tre år siden
Det siste kjente dødsfallet etter soppforgiftning her i landet, skjedde for tre år siden. En mann med utenlandsk bakgrunn hadde spist hvit fluesopp.

Spiss giftslørsopp, som har vært årsak til flere alvorlige tilfeller av nyresvikt de siste årene, er foreløpig ikke representert på høstens statistikk.

Det kan skyldes at mange norske sopplukkere har fått med med seg advarslene mot denne soppen gjennom soppkontrollene og mediene de siste årene. Og den ligner ikke veldig på matsopper som asiater og østeuropeere er vant med.

-  Dessuten er det lite traktkantarell i år. Den vokser sammen med den spisse giftslørsoppen, som kan ligne og som det også er lite av i år, sier daglig leder Reidun Braathen Norges sopp- og nyttevekstforbund, til Dagbladet.

Forbundet har merket en voldsom økning i interessen for sopp, og har ikke kapasitet til å utdanne kontrollører i takt med behovet.

Finner giftsopp hver helg
Men det er likefullt soppkontroller for publikum 60 steder i landet denne helgen.

- Hver eneste helg luker våre kontrollerer ut svært giftig sopp fra plukkeres kurver, påpeker Braathen.

Og Giftinformasjonens Kristin Opdal Seljetun har ett råd foran alle andre:

- Spis ikke en sopp du ikke er 100 prosent sikker på.

 IKKE RØD FLUESOPP: Seniorrådgiver Kristin Opdal Seljetun har aldri registrert så mange alvorlige forgiftninger så tidlig i soppsesongen som i år. Foto: Privat.
IKKE RØD FLUESOPP: Seniorrådgiver Kristin Opdal Seljetun har aldri registrert så mange alvorlige forgiftninger så tidlig i soppsesongen som i år. Foto: Privat. Vis mer