Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapet på Egil Tostrup Bråten

Disse sporene har politiet fulgt i 14 år

En eller flere gjerningspersoner har gått fri i over et tiår. Her er sporene politiet etterforsker.

ULØST: Drapssaken fra 2002 er uløst på 14. året. Avdelingsleder Grete Lien Metlid og politibetjent Harald Frode Fredrickson står her på drapsåstedet i Nordal Bruns gate.  Foto: Aftenposten / NTB Scanpix
ULØST: Drapssaken fra 2002 er uløst på 14. året. Avdelingsleder Grete Lien Metlid og politibetjent Harald Frode Fredrickson står her på drapsåstedet i Nordal Bruns gate.  Foto: Aftenposten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går formiddag ble en 32 år gammel mann pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap på 23 år gamle Egil Tostrup Bråten, som ble funnet drept utenfor Oslo-hybelen sin i 2002.

Det er første gang noen pågripes i saken.

Den tyrkisk-fødte, norske mannen er tidligere domfelt ti ganger, blant annet for ID-forfalskning, ran, innbrudd, trusler og for flere tyverier av blant annet spilleautomater og biler.

- Han nekter straffskyld, sier forsvarer Vidar Lind Iversen til Dagbladet.

Lang liste

«I perioden januar 2001 til august 2005 ble han domfelt fem ganger, blant annet for ran, grovt tyveri, bilbrukstyveri, naskeri etc. I tillegg er han også domfelt for vold, trusler og narkotika», heter det i en dom fra 2010.

Sammen med en annen person ble han i 2011 dømt for å ha oppbevart 2,7 kilo cannabis. Han skal også ha dyrket cannabis.

- Han tar siktelsen tungt, sier forsvarer Lind Iversen.

Lydopptak og video

DREPT: 23 år gamle Egil Tostrup Bråten ble funnet av en politipatrulje utenfor Nordahl Bruns gate 22 i Oslo. Foto: Politiet / SCANPIX / HAND OUT
DREPT: 23 år gamle Egil Tostrup Bråten ble funnet av en politipatrulje utenfor Nordahl Bruns gate 22 i Oslo. Foto: Politiet / SCANPIX / HAND OUT Vis mer

Egil Tostrup Bråten var fra Våler i Hedmark, og hadde bodd i Oslo i fire år da han var på kinofilmen «xXx» på Eldorado med noen venner, kvelden 18. november 2002.

Han var på vei til hybelen sin etter å ha blitt med vennene hjem etter kinoturen, da en politipatrulje i 00.50-tida tilfeldigvis kjørte nedover Nordahl Bruns gate i Oslo. På bakken, bak en parkert personbil, lå Egil Tostrup Bråten i en blodpøl, med stikkskader i brystet.

Politibetjentene forsøkte å gjenopplive ham på stedet, men han døde kort tid etter på Ullevål sykehus.

Siden har saken stått som et av 2000-tallets uløste drapsgåter.

Venner beskriver Bråten som en som aldri gjorde en flue fortred. Foreldrene har siden november 2002 jaktet på den eller de som tok livet av sønnen. Denne gangen ønsker de ikke kommentere utviklingen i saken.

- Han var en livlig kar som søkte sosialt samvær. Han fant stadig nye venner. I tillegg var han et ekstremt rettferdighetsmenneske, sier en av kameratene, Øyvind Bratlie Skaare, til Dagbladet.

Med ny teknologi har saken jevnlig blitt tatt opp siden.

- Saken er fremdeles under etterforskning. Vi er blant annet opptatt av dette med DNA og ny teknologi rundt det. Vi har også tidligere vært hos Scotland Yard i London med lyd- og bildeopptak, sa seksjonsleder Grete Lien Metlid ved politiets voldsavsnitt til VG i fjor.

Lydopptak fra et portrom og overvåkningsbilder av to menn som gikk forbi den døende 23-åringen der han lå langs veien, har vært sentrale i etterforskningen.

Filmet to menn

Fire minutter før Bråten ble funnet i en blodpøl, filmet et overvåkingskamera to menn som passerte inngangen til Bygdelagets hybelhus i Nordahl Bruns gate i Oslo sentrum. Politiet sa at de etter samtaler med dem, ikke mistenkte at de hadde noe med saken å gjøre.

Kvelden Bråten ble funnet drept, så en drosjesjåfør to personer følge etter 23-åringen. De to ble bedt om å melde seg, men politiet har aldri hørt noe fra dem.

Om den nå pågrepne mannen mistenkes å være én av disse to, vil ikke politiet gå inn på. Han var 18 år da Bråten ble drept.

En av politiets teorier har vært at Bråten var et tilfeldig offer. Fortsatt sier politiet at den drepte og den siktede tilsynelatende ikke hadde noen relasjon.

- Oss kjent, var det ikke ingen relasjon mellom de to, sier leder for voldsavsnittet, politioverbetjent Stein Olav Bredli, til Dagbladet.

ORIENTERTE.
Stein Olav Bredli, leder for Voldsavsnittet i Oslo Politidistrikt, holdt pressekonferansen onsdag ettermiddag.
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
ORIENTERTE. Stein Olav Bredli, leder for Voldsavsnittet i Oslo Politidistrikt, holdt pressekonferansen onsdag ettermiddag. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

- Et meningsløst drap

- Det var et meningsløst og stygt drap, sier privatetterforsker Finn Abrahamsen.

Han var politioverbetjent og ledet voldsavsnittet i Oslo da Bråten ble drept.

- Denne saken har tynget politiet i mange år. Drapet bærer preg av at han var et tilfeldig offer, at han trolig var et ransoffer. Dette var en ung gutt uten noen problemer, som intetanende gikk fra kino, sier han.

Abrahamsen mener nettverket rundt den siktede 32-åringen nå vil bli noe av det mest interessante for politiet.

- Jeg vet at politiet har gjort et dypdykk i saken, og jobbet med den som en cold case-sak. Det betyr at de har snudd alle steiner og funnet et vitne som de vil gå videre med. Hvorfor han har blitt avhørt for tre år siden, vet ikke jeg, men det betyr at de har jobbet med denne saken hele tida, sier Abrahamsen, som ga seg i Oslo-politiet i 2007.

Kriminelle miljøer

Privatetterforskeren forteller at de sjekket ut mange personer fra det kriminelle miljøet og fra ungdomsgjengene som holdt til i området i Oslo sentrum på begynnelsen av 2000-tallet.

Mannen som nå er siktet var bare 18 år da Egil Tostrup Bråten ble drept.

MINNET: Egil Tostrup Bråten.
Foto: Tone Georgsen / Aftenposten / NTB Scanpix
MINNET: Egil Tostrup Bråten. Foto: Tone Georgsen / Aftenposten / NTB Scanpix Vis mer

- Vi avhørte masse vitner da. Også ungdom i forskjellige gjenger. Vi vet det var gjenger den gangen som kunne finne på slike ting. Ingen av de nådde opp da, sier han. Vi så også inn i det tunge kriminelle miljøet, sier han.

- Tror du politiet nå har DNA-spor å gå på?

- Det vet jeg ikke, men en kan aldri utelukke at man har nådd fram til noe ved hjelp av nye metoder, sier han.

32-åringens forsvarer, Vidar Lind Iversen, satt i går i lange avhør med siktede.

- Det er ikke så mye jeg har å si, annet enn at han tar det tungt, sier han til Dagbladet.

Ragne Kristin Farmen, førsteamanuensis i rettsgenetikk og tidligere daglig leder ved det private DNA-instituttet Gena, sier at Rettsmedisinsk institutt tok i bruk ny DNA-teknologi i 2013.

- Teknologien er basert på det samme som tidligere, men den er mer følsom og har flere DNA-markører. Det har gitt større sannsynlighet for å få fram en profil, sier hun og nevner at det har gitt nye spor i både Monika- og Kristin Juel Johanessen-saken.

MØTTE PRESSEN: En 32 år gammel mann er pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap på Egil Tostrup Bråten, som ble funnet drept i 2002. Politioverbetjent og leder for voldsavsnittet Stein Olav Bredli møtte pressen onsdag 23. november - 14 år etter drapet. Video: NTB Scanpix Vis mer... Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!