Hagen-saken

Disse sporene skal løse gåten

Politiet har sikret seg et massivt etterforskningsmateriale i løpet av de siste to åra. Det består av 3400 beslag.

BESLAG I BOLIGEN: Pappesker og papirposer med materiale er sikret fra Sloraveien 4, som av Kripos omtales som «Norges mest undersøkte åsted».Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BESLAG I BOLIGEN: Pappesker og papirposer med materiale er sikret fra Sloraveien 4, som av Kripos omtales som «Norges mest undersøkte åsted».Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag 28. april går Tom Hagen (70) ut fra hjemmet sitt i Sloraveien 4, setter seg i bilen og kjører mot arbeidsplassen på Futurum næringspark.

I Nordahl Griegs vei, bare minutter hjemmefra, stopper turen.

Beredskapstroppen, også kalt Delta-styrken, pågriper milliardæren. Han blir siktet for drap eller medvirkning til drap på sin kone, Anne-Elisabeth Hagen, som nå har vært nærmest sporløst forsvunnet i to år.

Samtidig tar politiet seg inn på arbeidsplassen hans og i boligen. Fulle pappesker og poser med materiale blir beslaglagt.

- Vi har et stort databeslag - 3400 beslag, vi har tatt 600 vitneavhør, har 6000 timer med videomateriale, og vi fortsetter å hente inn mer materiale, så vi har mye å jobbe med, sier politiinspektør Agnes Beate Hemiø til Dagbladet.

Politiet fastholder på hovedhypotesen om at Lørenskog-mysteriet er en drapssak med Tom Hagen som gjerningsmann. 70-åringen nekter straffskyld.

- Vi mener huset er åsted for en straffbar handling, og at den største sannsynligheten er at Anne-Elisabeth Hagen er drept, sier politiinspektøren.

At etterforskningen ble holdt hemmelig i ti uker, kan ha ført til at viktige vitneobservasjoner har gått tapt.

Elektroniske spor

Politiet understreker at de uansett har sikret store mengder elektroniske spor.

- Vi gjennomgår og systematiserer nå alt materiale vi har samlet inn i saken.

Her inngår blant annet tekstmeldinger og telefonsamtaler til og fra Anne-Elisabeth på forsvinningsdagen.

Dette er sentralt i etterforskningen fordi det kan danne et bilde av når hun forsvant eller ble drept. Det siste sikre livstegnet fra Anne-Elisabeth er en telefonsamtale med sønnen klokka 09.14.

Tom Hagen ringte kona åtte ganger på forsvinningsdagen uten å få svar. Klokka 10.06 ringer han første gang, og han prøver igjen minuttet etter.

I 11-tida ringer han ytterligere tre ganger, før han slår på tråden igjen klokka 13.06. Han ringer enda en gang to minutter seinere. Siste oppringning tar han klokka 13.18, men han får fortsatt ikke svar fra kona.

TOM HAGEN: Politiet skriver i en pressemelding at de ikke lenger begjærer Tom Hagens hus beslaglagt. Foto: NTB Vis mer

Dagbladet er kjent med at politiet har reagert på at de to første anropene fra Tom Hagen til Anne-Elisabeth, er slettet fra anropsloggen på hans Nokia-telefon.

Politiet har også undersøkt helseappen på Anne-Elisabeths telefon, som skal vise en brå bevegelse i tidsrommet mellom klokka 09.16 og 10.07 på forsvinningsdagen.

Et videoopptak av Hagens bil som kjører inn på Futurum mellom klokka 09.10 og 09.15 er også sentralt fordi det gir ektemannen alibi.

Trusselbrevet

Da Tom Hagen kom hjem fra jobb 31. oktober 2018, var kona borte og i gangen i huset lå et trusselbrev med et løsepengekrav på 90 millioner kroner utbetalt i kryptovalutaen Monero.

Gjennom etterforskningen av trusselbrevet, har politiet funnet det de mener er forberedelseshandlinger tilbake til tidlig sommeren 2018.

Politiet har nå satt ned en ny sakkyndig gruppe som skal gjennomgå brevet.

- Politiet har igangsatt et arbeid for å gjennomgå trusselbrevet som ble funnet i Sloraveien 4 på nytt. Blant annet skal lingvister fra både Norge og utlandet foreta nye analyser, sier Hemiø.

Målet er å finne mer informasjon om det språklige innholdet.

MULIGE FUNN: Disse små, blågrønne flekkene kan indikere at politiet har funnet nye blodspor i Tom Hagens bolig i Sloraveien 4. Foto: NTB Scanpix / Reporter: Marie Røssland Vis mer

Jakten på den antatte motparten har vært vesentlig, og politiet har brukt mye tid på å se på milliardærens kobling til krypto-sporet. Personer tett på Hagen mener det er helt usannsynlig at han, som skal være svært analog, kan stå bak et rigg som involverer kryptovaluta.

Før sommeren siktet politiet en 32 år gammel mann, i pressen kalt «kryptomannen», for frihetsberøvelse eller medvirkning til dette. Mannen hadde gjentatte ganger oppsøkt Hagen med en forretningsidé om investeringer i kryptovalutaen Bitcoin, men 70-åringen var ikke interessert.

Beslag i boligen

Politiet gjorde undersøkelser i ekteparets hus lenge før pågripelsen av Tom Hagen, men sikret seg flere rettigheter etter at de tok ut drapssiktelsen. De tok seinere beslag i boligen, noe 70-åringen og hans forsvarer Svein Holden protesterte mot i retten. De fikk ikke medhold.

I rettsmøtet i forbindelse med beslaget av boligen forklarte Kripos-etterforsker Christer Svane Andersson at «Sloraveien 4 trolig er Norges mest undersøkte åsted».

- Er det aktuelt å ta beslag i huset igjen slik saken står nå?

- Slik saken ser ut nå, så er vi ferdige med huset i Sloraveien. Vi utelukker ikke at det kan bli nødvendig med ytterligere undersøkelser, men vi har ingen planer om det per nå.

Politiet har også gjort undersøkelser av ekteparets hytte på Biri, og den mer brukte hytta på Kvitfjell.

Siktelsen

Til tross for at Eidsivating lagmannsrett valgte å løslate Tom Hagen, og han på selveste frigjøringsdagen 8. mai kunne spasere ut av Oslo fengsel som en fri mann, har de opprettholdt siktelsen mot ham.

Det var ikke en enkelthendelse, et enkeltbevis eller en særskilt utvikling i saken som gjorde at politiet gikk til pågripelse. De mente et samlet sett indisier ga grunnlag for at det var skjellig grunn til mistanke mot 70-åringen.

Dette mener de har styrket seg gjennom etterforskningen.

Det har ikke vært kontakt mellom Hagen og politiet siden 3. juni - da det var planlagt et møte hos Kripos. Dette ble avbrutt før det i det hele tatt fikk begynt på grunn av milliardærens helsetilstand. Da politiet i ettertid kalte han «pjusk», uttalte forsvarer Svein Holden at hans klient ikke kommer til å stille i nye avhør.

Heller ikke Hagens tre barn ønsker å la seg avhøre.

- Bremser det etterforskningen der dere står nå, at Tom Hagen ikke vil la seg avhøre?

- Vi skulle gjerne stilt ham spørsmål, men det bremser ikke etterforskningen på noen måte, sier Hemiø.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer