Singapore

Disse sprer frykt

Patruljeroboter som overvåker og irettesetter innbyggerne vekker reaksjoner.

OVERVÅKER: Roboten Xavier patruljerer gatene i Singapore. Foto: NTB
OVERVÅKER: Roboten Xavier patruljerer gatene i Singapore. Foto: NTB Vis mer
Publisert

I et prøveprosjekt har singaporske myndigheter opprustet sin overvåkning av landets innbyggere med to patruljeroboter som tar seg rundt på fire hjul. Det skriver The Guardian.

Avisa skriver at robotene kjører rundt i bybildet, og gir bemerkninger til innbyggere som ikke følger restriksjoner. En gruppe eldre mennesker var ifølge The Guardian tilskuere til en sjakk-kamp da de fikk beskjed om å holde en meters avstand.

Massiv overvåkning

Landet er kjent for sitt høye antall kameraer, og kreative, tekniske løsninger for overvåkning. Øya med 5,5 millioner innbyggere har 90 000 overvåkningskameraer, et tall som The Guardian skriver at skal dobles innen 2030.

De nye kameraene skal blant annet ha en funksjon som gjenkjenner ansiktet.

- Det finnes ikke noen personvernslover over hva myndighetene kan, eller ikke kan gjøre, sier den singaporske advokaten Indulekshmi Rajeswari til The Guardian.

LAGET ROBOT: Agnessa Pedersen (18) laget og programmerte en robot som kan tegne. Video: Agnessa Pedersen / Øystein Sæthre Vis mer

Sterke reaksjoner

Det siste stuntet gjør at flere aktivister mener at nok er nok.

- Det bidrar til at vanlige folk må passe på hva de sier og gjør i Singapore, på en helt annen måte enn hva som er tilfelle i andre land, sier den digitale aktivisten Lee Yi Ting til Agence France-Presse, ifølge The Guardian.

Den singaporske regjeringen har forsvart prosjektet med at de ikke bruker robotene til å identifisere eller straffe noen av innbyggerne.

Myndighetene påpeker også overfor The Guardian at det tar ned politiets arbeidsmengde.

Men blant folket har ikke de nye vennene blitt tatt spesielt godt imot.

- Det minner meg om filmen Robocop. En dystopisk verden full av roboter. Jeg må ærlig si jeg er skeptisk til dette konseptet, forteller 34 år gamle Frannie Teo til The Guardian.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer