HELT ÅPENT:  Her er Mitt Romney på George Mason-universitetet i Fairfax, Virginia i går. Delstaten ansees som en vippestat der resultatet er heltåpent. De siste tilgjengelige tallene fra Real Clear Politics, som sammenholder de siste ferske målingene, viser at Obamas opplutning ligger på 48 prosent i delstaten og Romney med 47,7. Foto: AFP
HELT ÅPENT: Her er Mitt Romney på George Mason-universitetet i Fairfax, Virginia i går. Delstaten ansees som en vippestat der resultatet er heltåpent. De siste tilgjengelige tallene fra Real Clear Politics, som sammenholder de siste ferske målingene, viser at Obamas opplutning ligger på 48 prosent i delstaten og Romney med 47,7. Foto: AFPVis mer

Disse statene avgjør valget

De fleste statene er allerede som avgjort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I brorparten av de 50 deltatene er resultatet i nattens valg lenge tatt for gitt. Texas regnes for eksempel som en sikker republikansk stat, og California en demokratisk stat.

Derfor har Obama og Romney den siste tida satt inn støtet i vippestatene - som kommer til å avgjøre valget.

Presidenten av USA velges ikke direkte av folket, men av valgmenn i det såkalte valgmannskollegiet (electoral college). Her sitter 538 valgmenn fra de 50 delstatene og Washington D.C.

For å vinne valget kreves 270 valgmannstemmer. Valgordningen i USA er slik at den som får flest stemmer i en stat, også vinner alle valgmannstemmene. De to unntakene er delstatene Nebraska og Maine som fordeler stemmene distriktsvis.

Dette er vippestatene, med valgmannstemmer i parentes:
- Ohio (18)

- Florida (29)

- Virginia (13)

- Iowa (6)

 FELTE EN TÅRE:  Obama talte for 20 000 tilhengere i Des Moines, Iowa i går. Foto: AFP
FELTE EN TÅRE: Obama talte for 20 000 tilhengere i Des Moines, Iowa i går. Foto: AFP Vis mer

- Colorado (9)

- New Hampshire (4)

- Michigan (16)

- Nord-Carolina (15)

- Wisconsin (10)

- Pennsylvania (20)

- Nevada (6)

Derfor har kontrasten under den flere måneder lange valgkampen vært stor i de ulike delstatene. Kandidatene har frekventert vippestatene i håp om å sanke de siste viktige stemmene, mens de sikre statene ikke har fått en like stor dose med valgkampsirkus.

Her er trendene
Ohio: Obama har tirsdag ettermiddag en oppslutning på 50 prosent, mens Romney har 47,1 viser en oversikt utarbeidet av Real Clear Politics (RCP), som opererer med gjennomsnitt av de siste ferske målingene. Delstaten anses som svært åpen og svært viktig. Ingen republikansk presidentkandidat har tapt Ohio og samtidig vunnet valget.

Florida: Et høyt antall valgmannstemmer står på spill her. Dersom Obama vinner delstaten kan han antagelig greie seg med en eller to vippestater til for å vinne valget. Det gjør staten superviktig for Romney. De siste tallene fra RCP viser Obama på 48,2 og Romney på 49,7.

Viginia: Obama fikk de 13 valgmannstemmene her i 2008. Det var første gang en demokratisk presidentkandidat vant staten på 44 år. Romney har kommet seg sterkt den siste tida, og delstaten ansees som helt åpen. Siste målinger viser Obama 48 og Romney på 47,7 prosent.

Iowa: Også her vant Obama i 2008, og han har ledet staten lenge. En Obama-seier i Iowa kombinert med Ohio og Wisconsin sikrer Obama valgseieren. På RCPs oversikt ligger Obama på 48,7 og Romney på 46,3.

Colorado: Delstaten har hatt en noe spesiell utvikling, ettersom den første presidendebatten ble holdt her. Den tapte Obama som kjent ganske kraftig, noe som også har medført at Obamas forsprang har krympet betraktelig. RCP-tallene gir Obama 48,8 prosent mens Romney har 47,3. New York Daily News skriver at Obama har god støtte fra unge velgere og latinamerikanere, og sistnevnte utgjør en stor andel av befolkninga i delstaten. Obama vant her i 2008.

New Hampshire: Den minste vippestaten. Mitt Romney har hus her, og delstaten grenser til Massachusets der han har vært guvernør. Ifølge RCP ligger Obama på 49,9 og Romney på 47,9.

Michigan: Ikke alle anser dette som en vippestat. Delstaten har stemt demokratisk de to siste valgene, Obama vant her med solid margin i 2008. De siste målingene vipper i favør Obama med 49,5 prosent mot Romneys 45,5.

Nord-Carolina: Obama vant knepent her i 2008, og valgte sammen med demokratene å holde landsmøtet her i september. Republikanerne står sterkt i delstaten, og flere regner en Romney-seier her som obligatorisk for at han skal bli president. RCP-tall: Obama 46,2 og Romney 49,2.

Wisconsin: Tradsisjonelt står demokratene sterkt her. Men Romneys visepresidentkandidat, Paul Ryan, kommer fra delstaten noe som kan påvirke velgerne. Obama har ledet her lenge. RCPs oversikt viser Obama med 50,4 prosents oppslutning og Romney med 46,2.

Pennsylvania: Ifølge New York Daily News har ikke staten stemt republikansk siden 1988. Avisa skriver videre at delstaten har vært ansett som en sikker demokratisk stat inntil bare for få dager siden, da Romney skal ha økt oppslutningen. Ikke alle er enige i at dette er å anse som en vippestat, blant annet utelates den av oversikten til Amerikanspolitikk.no og Politico.com. Gjennomsnittet for de siste målingene viser Obama på 49,9 prosent og Romney på 45,6. Et høyt antall valgmannstemmer står på spill.

Nevada: Ansett som en relativt sikker stat for Obama, han vant her klart i 2008. Samtidig blant statene der finanskrisen har rammet hardest, og en delstat der arbeidsledigheten ligger opp mot 12 prosent (landsgjennomsnittet ligger rett under åtte). Ca. ni prosent av innbyggerne er mormonere, noe som gagner Romney. Siste tall fra RCP: Obama 50,2 prosent og Romney 47,4.

 STEMMEGIVNINGEN I GANG:  Stemmingen er i full gang på Stonewall Middle School i Manassas, Virginia. Foto: AFP
STEMMEGIVNINGEN I GANG: Stemmingen er i full gang på Stonewall Middle School i Manassas, Virginia. Foto: AFP Vis mer