Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Disse stedene skulle USAs atombomber ramme

Ny studie på den kalde krigen.

 SKULLE RAMME SOVJET:  Serien Titan II Nuclear I ble utviklet på 50-tallet. Her er en av bombene på et museum i Arizona i 2015. Foto: AFP PHOTO/BRENDAN SMIALOWSKI
SKULLE RAMME SOVJET: Serien Titan II Nuclear I ble utviklet på 50-tallet. Her er en av bombene på et museum i Arizona i 2015. Foto: AFP PHOTO/BRENDAN SMIALOWSKI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 1956 så verdens politiske landskap svært annerledes ut enn det gjør i dag.

På den tida var verden delt i to som følge av kampen mellom det kommunistiske Sovjet og det kapitalistiske USA, og atomkrig ble sett på som en reell mulighet.

Derfor vakte det interesse da USAs nasjonale sikkerhetsarkiv i forrige uke publiserte en studie som inkluderer landets prioriterte bombemål fra 1956 om en krig skulle bryte ut, melder CNN.

Kom til å ramme allierte Dokumentene viser at landet så for seg systematisk ødeleggelse av store byområder som Beijing, Moskva, Warszawa og Øst-Berlin - blant annet for å hindre et eventuelt hevnangrep fra fiendtlige luftsstyrker.

- Strategic Air Command (organet som hadde ansvaret for USAs bombeflåte) så på det som essensielt å påføre store skader på kort tid, skriver William Burr, forfatter av studien, om planene til USA.

Han skriver videre at planene til USA ville ha rammet mange av USAs allierte.

- Hvis dette hadde blitt gjennomført, ville det ha ført til store tap blant sivile og allierte styrker. Dette som følge av radioaktiviteten, skriver Burr.

Ville ramme hardest mulig Burr, som er seniorforsker ved George Washington University, skriver videre Moskva og det daværende Leningrad (nå St. Petersburg) var topprioriterte mål for den amerikanske staten.

Ifølge hans analyse planla også USA å slippe bomber med åtte ganger så stor kraft som bomben «Little Boy», samtidig hadde de som målsetting å utvikle en bombe som var 70 ganger så kraftig som sistnevnte.

Da «Little Boy» ble sluppet over den japanske byen Hiroshima i 1945, døde 200 000 mennesker som følge av atombomba, mens mesteparten av byens bygninger ble pulverisert.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media