Disse stemte for riksrett

Ti republikanere stemte for å stille Donald Trump for nok en riksrett, og dolket med det sin egen partifelle i ryggen.

SE NÅ: Nancy Pelosi møter pressen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Donald Trump blir stilt for riksrett igjen.

Det skjer etter at demokratene fikk støtte fra ti republikanere, og dermed flertall i Representantenes hus.

Nå skal riksrett-tiltalen behandles av Senatet. Det blir trolig ikke før etter at Joe Biden har tatt over presidentkontoret.

De ti republikanerne som stemte for å stille ham for riksrett var:

Liz Cheney (Wyoming), Tom Rice (South Carolina), John Katko (New York), Anthony Gonzalez (Ohio), Peter Meijer (Michigan), Adam Kinzinger (Illinois), Dan Newhouse (Washington), Fred Upton (Michigan), Jaime Herrera Beutler (Washington) og David Valadao (California).

- Svik

Blant dem som stemte for er topp-republikaner Liz Cheney. Hun er blant de mektigste republikanerne i Kongressen.

- En amerikansk president har aldri før stått bak et så stort svik mot grunnloven. Jeg vil stemme for å stille presidenten for riksrett, sa Cheney i en uttalelse allerede tirsdag kveld norsk tid.

Hun er også datter av tidligere visepresident Dick Cheney.

BANKES IGJENNOM: Donald Trump ble onsdag 13. januar stilt for riksrett for andre gang. Video: AP Vis mer

- Derfor stemmer jeg ja

I sitt innlegg under debatten i Huset kunngjorde republikaneren Dan Newhouse at han vil stemme for å stille president Donald Trump for riksrett.

- Presidenten avsa en ed for å forsvare grunnloven fra alle fiender. Forrige uke var det en trussel på trappene til The Capitol og han gjorde ikke noe for å stoppe det. Derfor stemmer jeg ja, sa Newhouse, og bemerket at han gjør dette med «et tungt hjerte».

Newhouse mener det ikke finnes noen unnskyldning for presidentens handlinger.

- Andre, inkludert meg selv, er ansvarlige for å ikke si fra tidligere - før presidenten feilinformerte og oppildnet en voldelig mobb, sa Newhouse.

Han var det sjette republikanske medlemmet til å stemme for riksrett.

- Initierte en mobb

Anthony Gonzalez fra Ohio stemte også for.

- USAs president hjalp til med å organisere og initiere en mobb som angrep Kongressen i et forsøk på å forhindre oss i å fullføre de høytidelige pliktene som er foreskrevet av konstitusjonen, skrev han i et innlegg på sosiale medier, ifølge lokalavisa cleveland.com.

- Visepresidenten og begge kamrene i Kongressen fikk livene sine satt i stor fare som et resultat av presidentens handlinger i hendelsene som ledet opp mot 6. januar, skriver han videre.

The Guardian omtaler Tom Rice som den største overraskelsen av republikanerne som stemte for. Han hadde ikke gitt noen indikasjoner på at han planla å støtte riksrettstiltale i forkant av avstemningen.

Han var ei heller vurdert som en av de sannsynlige «ja»-stemmene, skriver avisa.

SPENT STEMNING: Det er en svært spent situasjon i USA etter at Trump er blitt stilt for riksrett bare én uke for Biden skal innsettes som ny president. Video: AP/Dagbladet TV Vis mer

I en uttalelse sier han at han ikke vet om presidentens tale i forkant av opptøyene i Kongressen forårsaket hendelsene. Han påpeker likevel at enhver fornuftig person kunne se potensialet for vold.

- I timevis mens opptøyene fortsatte, kommuniserte presidenten bare via Twitter og tilbød lite annet en svake oppfordringer om å holde tilbake, skriver han blant annet i begrunnelsen for sin beslutning.

Rice avslutter uttalelsen på følgende vis:

- Jeg har støttet denne presidenten i tykt og tynt gjennom fire år. Jeg har drevet valgkampanje for ham og stemt på ham to ganger. Men denne feilen er det ikke mulig å unnskylde.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer