KRITISK:  
Den pensjonerte danske sjøfartsinspektøren Flemming Thue Jensen er tilstede under pressekonferansen til Stiftelsen Etterforskning av mordbrannen Scandinavian Star som holdes i Oslo søndag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KRITISK: Den pensjonerte danske sjøfartsinspektøren Flemming Thue Jensen er tilstede under pressekonferansen til Stiftelsen Etterforskning av mordbrannen Scandinavian Star som holdes i Oslo søndag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

- Disse sto bak brannen på «Scandinavian Star»

Flemming Thue Jensen har tiet i 26 år. Nå langer skipsinspektøren ut mot mot norsk politi og de tre han mener drepte 159 mennesker på «Scandinavian Star».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

159 mennesker omkom da det brøt ut brann på ferja «Scandinavian Star» den 7. april 1990 mellom Oslo og Frederikshavn.

Lørdag kom det fram at den pensjonerte danske skipsinspektøren Flemming Thue Jensen mener brannen var resultat av sabotasje, og «en djevelsk plan» utført av folk blant mannskapet.

Jensen, som etterforsket brannen tilbake i 1990, sa i går  at han kjente til identiteten til tre personer som han holder ansvarlig for den katastrofale brannen.

- Jeg er sikker på disse tre står bak brannen på skipet, sa Jensen under pressekonferansen han holdt sammen med stiftelsen «Etterforskning av mordbrannen Scandinavian Star» i Oslo i går.

- Kommer aldri til å oppklare saken De tre personene Jensen omtaler har i lang tid vært utpekt av stiftelsen. Dansken sier imidlertid at han ikke kunne uttale seg offentlig om saken tidligere, noe flere pårørende har reagert på.

- Mine hender og føtter har vært bundet. Fram til for et halvt år siden var jeg en av sjefene i den danske Sjøfartsstyrelsen, sier Jensen ifølge Politiken.

Dagbladet kjenner innholdet i dokumenter som viser at politiet noen få dager etter brannen fikk tips om en av de Thue Jensen nå anklager.

Da Dagbladet møtte denne mannen i april i fjor var han svært skeptisk. Han påsto han hadde glemt hele brannen, men i den korte samtalen lettet han imidlertid noe på sløret.

- Norske myndigheter kommer aldri til å finne ut hva som skjedde, sa han.

Han avviste å si noe mer før han plutselig utbrøt: - Den norske pyromanen.

- Mener du den danske lastebilsjåføren?

- Nei, den norske pyromanen, sa han, før han avbrøt samtalen.

Var tilstede ved fem branner Mannen Dagbladet snakket med hadde vært til stede ved hele fem skipsbranner forut for «Scandinavian Star»-hendelsen.

Daværende visepolitimester i Oslo, Arne Huuse fant opplysningene om mannen så interessante at han beordret undersøkelser rundt dette sporet. Men ingenting skjedde.

Politiet konsentrerte seg i stedet om lastebilsjåføren Erik Mørk Andersen, en av de som døde under brannen. I ettertid har politiet erkjent at de utpekte feil mann.

- Det er helt utrolig at politiet ikke fulgte opp opplysningene om denne mannen. Men de var ikke interessert i noen annen løsning enn Mørk Andersen. Hvis politiet hadde fulgt opp dette, kunne de ha løst saken i 1990, sa Terje Bergsvåg i stiftelsen «Etterforskning av mordbrannen Scandinavian Star» under pressekonferansen i går.

En av personene han og Jensen anklager hadde en sentral rolle ombord på båten. Han skal ha hatt tett kontakt med brannfolkene ombord da hydraulikkbrannen plutselig begynte å rase.

Mannen disponerte også walkie-talkie og kunne kommunisere med de to andre som Jensen anklager. På dette tidspunktet var det bare disse tre og noen brannfolk ombord.

Mistenkelige funn Sentralt i Jensens forklaring er en kloss som sperret branndøren til bildekket, noe som bidro til sterkt brannens alvorsgrad. Ifølge Jensen hadde kun mannskapet tilgang på klossen.  

Jensen sier også at han fant en løs mutter tilhørende et hydraulikkrør. Fra dette røret sprutet det ut store mengder olje, en lekkasje Jensen mener kom etter at noen fjernet mutteren.

Den danske inspektøren ønsker ikke å la seg avhøre av norsk politi, grunnet manglende tillit. Det har imidlertid vært kontakt mellom Jensen og den nyutnevnte granskningskommisjonen på Stortinget.

- Politiet har vært med på å forkvakle sin egen etterforskning, fordi de så bort fra sabotasje, sa Flemming Thue Jensen søndag.

Politiet vil bruke opplysningene Norsk politi ønsker ikke å uttale seg om påstandene hans.

De ønsker imidlertid å bruke dem i den videre etterforskningen på brannen. Denne er planlagt avsluttet til sommeren.

- Informasjon fremkommet under pressekonferansen og i mediene vil vi ta med oss inn i den videre etterforskningen. Opplysningene vil bli sammenholdt med opplysninger som allerede foreligger i etterforskningsmaterialet, skriver pressesjef Unni Turid Grøndal i Oslo politidistrikt i en pressemelding.