- Disse stoffene er som russisk rulett

Dop-ekspert advarer mot metamfetamin. 18-åring siktet for uaktsomt drap. Ansatte til avhør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En 18-åring døde i går på Elverum sykehus etter å ha fått i seg det som mest sannsynlig er en dose metamfetamin. Stoffet ble inntatt på en ungdomsinstitusjon i Trysil, der 18-åringen oppholdt seg.

En kamerat av den avdøde som politiet mener har framstilt stoffet, er siktet for uaktsomt drap.

- Han har erkjent å ha laget stoffet, sier politiadvokat Cathrine Fossen ved Hedmark politidistrikt til Dagbladet.no.

Politiet tror de har kontroll over alt stoffet som er framstilt, og ut ifra siktedes forklaring tror de det er snakk om metamfetamin. I morgen sender politiet prøver til Kripos for analyse. Fossen vil ikke kommentere hvor store mengder det er snakk om.

- Russisk rulett

Jørg Mørland, divisjonsdirektør i Folkehelseinstituttet og landets fremste ekspert på narkotiske stoffer, advarer på det sterkeste mot metamfetamin.

- Vi ser på det som russisk rulett. Det er som med andre sentralnervestimulerende midler. Noen ganger tåler du store doser, andre ganger dør man av lavere doser uten at man kan forklare helt hvorfor.

Metamfetamin kan drepe på flere måter. En overdose kan gi hjerneblødning, eller en hjerteforstyrrelse som i seg selv kan være dødelig, eller som kan føre til et infarkt.

DØDE PÅ SYKEHUSET: 18-åringen fikk alle tilgjengelige motgifter, men ingenting virket på det hjemmelagde stoffet. Han døde på sykehuset i Elverum lørdag. Foto: Morten Holm/Scanpix
DØDE PÅ SYKEHUSET: 18-åringen fikk alle tilgjengelige motgifter, men ingenting virket på det hjemmelagde stoffet. Han døde på sykehuset i Elverum lørdag. Foto: Morten Holm/Scanpix Vis mer

- Det er flere dødsfall knyttet til amfetamin og metamfetamin hvert år. Amfetamin er sterkt nok i seg selv, og metamfetamin er nok litt mer potent, sier Mørland.

Han sier metamfetamin etter hvert har blitt ganske utbredt i Norge. Han antar rundt 30 prosent av alt amfetamin som omsettes, er metamfetamin.

- Vi skal ikke overdramatisere dette, men det er flere dødsfall knyttet til disse stoffene hvert år.

Mørland sier at det er forbundet med fare å framstille stoffet.

- Noen av måtene å produsere stoffet på kan føre til eksplosjoner og branner.

Ingen motgifter virket

Politiet i Hedmark er redde for at andre ungdommer nå sitter på kunnskaper om hvordan man kan framstille hjemmelaget dop. Politiadvokat Cathrine Fossen advarer nå ungdommer mot å prøve å lage dop selv og å prøve stoffer de ikke vet hva inneholder.

- Dersom man får tilbud om å prøve slike stoffer, må man ikke under noen omstendigheter gjøre det. Dette er nytt, og virkningene er ukjente, så utfallet kan bli fatalt. Ikke minst med tanke på at man ikke kjenner styrkegraden i stoffene.

Hun sier at denne saken er et eksempel på at det er livsfarlig å få i seg stoffer man ikke vet hva er.

- 18-åringen fikk all tilgjengelig motgift på sykehuset, men ingenting virket, sier hun.

Skal avhøre ansatte

Institusjonen der ungdommene oppholdt seg, er døgnbemannet av voksne. Politiet vil nå avhøre de ansatte.

- Det var to ansatte til stede i boligen, opplyser daglig leder for institusjonen, Kai Pedersen til NTB.

- Overdosen ble raskt oppdaget og personalet kontaktet. Dessverre sto ikke livet til å redde, sier Pedersen, som ikke har latt seg kontakte av andre medier enn NTB.

- Jeg vet ikke om de ansatte er avhørt ennå. Vi har prioritert å avhøre ungdommene som var sammen med avdøde, sier Fossen til Dagbladet.no.

To til sykehus

Tre personer som oppholdt seg på ungdomsinstitusjonen i Trysil, brukte natt til lørdag det livsfarlige stoffet. To av personene som tok stoffet, ble sendt til sykehus, hvor 18-åringen senere døde.

Den andre personen, en 16 år gammel jente, ble i morges skrevet ut av sykehuset.

Siktede har fått oppnevnt en forsvarer, og vil sannsynligvis bli framstilt for varetektsfengsling i morgen.

Den omkomne 18-åringen er hjemmehørende på Romerike. Det har ikke lyktes Dagbladet.no å få en kommentar fra barnevernet på hjemstedet.

KAN GI HJERNEBLØDNING OG INFARKT: Jørg Mørland advarer mot metamfetamin.