Disse stuntene vil vi (ikke) huske fra valgkampen 2013

- Det har vært en kjedelig valgkamp, sier valgforskere.

 GLEMMES?  Vil vi huske taxi-Jens, Carl Ivar Hagens Facebook-utspill eller SVs svertekampanje mot FRP etter valget i kveld?
GLEMMES? Vil vi huske taxi-Jens, Carl Ivar Hagens Facebook-utspill eller SVs svertekampanje mot FRP etter valget i kveld?Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som i alle valgkamper har det i årets stortingsvalg vært forsøk på politiske stunt, angrep og svertinger.

Hva vil du huske best fra valgkampen 2013? Skriv inn i kommentarfeltet under.

Men til tross for mange forsøk, mener valgforskerne at årets valgkamp har vært av det kjedelige slaget.

- Jeg vil ikke huske noen øyeblikk, og det var ingenting som overrasket meg, sier valgforsker ved Universitetet i Tromsø, Marcus Buck til Dagbladet.

- Det var en valgkamp helt på det jevne, mener Buck.

Han får støtte av Tor Georg Jakobsen ved NTNU.

- Valgkampen har stort sett vært litt kjedelig, sier Jakobsen.

Stuntene Blant forsøkene på politiske stunt i valgkampen kan noen av disse nevnes:

I slutten av juli gikk SV ut med en svertekampanje mot FRPs innvandringspolitikk. Ikledd bunader stilte flere SV-profiler opp, med med ulike tekster som var ment som stikk til den blåe siden.

- Byturen blir ikke helt den samme uten mangfold, står det på bildet med en smilende Audun Lysbakken, som spiser kebab.

I midten av august forsøkte Arbeiderpartiet og Jens Stoltenberg seg på et stunt hvor statsministeren kjørte rundt i Oslo i taxi, og spurte ut sine passasjerer om hva de virkelig mente.

Fokuset skiftet fort da Grete Knudsens bok «Basketak» kom i butikkene. I boka langer Knudsen ut mot blant andre statsminister Jens Stoltenberg og helseminister Jonas Gahr Støre, noe som skapte furore både blant gamle Arbeiderparti-politikere og hos LO.

Ernas Solbergs mann, Sindre Finnes, fikk også mye oppmerksomhet i valgkampen, da han uttalte seg på Twitter om sitt synspunkt på hvordan NRK dekker Høyre.

«Tror noen ansvarlige i NRK bør vurdere om Ingunn Solheim skal få permisjon i resten av valgkampen.», skrev Finnes, før han dagen etter gikk ut og beklaget opptrinnet overfor programlederen og NRK.

For under to uker siden lanserte Arbeiderpartiets Jan Bøhler en egen sang, hvor han hyller Groruddalen. Sangen fikk totaltslakt hos Dagbladets musikkanmelder Svein Ove Bakke, som mente Bøhlers musikk-stunt sto til terningkast én.

Michael von Tetzschner Men det er likevel ingen av stuntene som vil huskes særlig godt, skal vi tro valgforskerne.

- Den med Jens var uheldig, men den var så tidlig at den ikke gjorde noen skade, mener valgforsker ved NTNU, Tor Georg Jakobsen.

Jakobsen mener at tidligere FRP-leder Carl Ivar Hagen tar kaka når det kommer til pinlige episoder i denne valgkampen. For få dager siden gikk Hagen ut og sa at han ville gjøre det han kunne for å hindre at hans parti kommer i regjering, om ikke Siv Jensen sørger for at FRP får gjennomslag for hans konkrete krav.

- Det kanskje aller pinligste er Hagens siste utspill om at FRP må få gjennom de og de tingene for at FRP skal være i en regjering, sier valgforskeren.

Han mener også at Carl Ivar Hagens for få dager siden om at regjeringen må ta skylden for at Anja Weløy Aarseth ble drept var uheldig.

- Det var rent taktisk utspill for å få justisspørsmålet på banen. Det var nok for å skape debatt, men endte med at det ble lite debattert, mener Jakobsen.

Der valgforsker Marcus Back sier at han ikke vil huske noen av øyeblikkene i valgkampen, har Tor Georg Jakobsen sin soleklare favoritt.

 

- Krangelen mellom Michael Tetzschner og Per Sandberg under en debatt på TV2. Den var rett og slett komisk. Det var så stereotypt - det var overklassen mot underklassen, blant annet da Sandberg kalte Høyre-politikeren for Michael von Tetzschner, ler Jakobsen, om TV2-debatten foran Stortinget.

Til tross for at Marcus Buck synes valgkampen 2013 har vært kjedelig, er det én ny ting han har observert denne gangen.

- Det nye i denne valgkampen var at det var en mer fragmentert debatt på grunn av sosiale medier, slik at ikke tradisjonelle medier kunne sette dagsorden alene, sier Buck.