TILPASNINGSDYKTIGE: Amerikanske klippesvaler er sjelden å se i Europa. De blir også sjeldnere påkjørt enn tidligere. Foto: Lostinfog/Creative commons
TILPASNINGSDYKTIGE: Amerikanske klippesvaler er sjelden å se i Europa. De blir også sjeldnere påkjørt enn tidligere. Foto: Lostinfog/Creative commonsVis mer

Disse svalene har lært seg å ikke bli påkjørt av biler

Forskere overrasket over lynrask evolusjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De fleste som har kjørt bil noen år har opplevd å kjøre på en fugl. De som har gjort det flere ganger kan ha fått seg til å tenke: Lærer de aldri?

Men det er jo selvsagt ikke så lett å lære av noe en blir drept av.

Og biler er ikke akkurat naturlige fiender for fjærkledde virveldyr.

Tilfeldighet Men nå viser en amerikansk studie at i hvert fall én fulgeart ser ut til å ha tilpasset seg livet i nærheten av en tett trafikkert vei.

Nature omtalte i går en studie fra Nebraska i USA, der forskerne har kartlagt en populasjon mursvaler i 30 år.

De var i utgangspunktet mest interessert i å studere samspillet mellom svalene. Men etter hvert oppdaget de at antallet fugler som ble drept av biler hadde sunket gradvis. Og det på tross av at trafikken og populasjonen hadde økt.

De to forskerne, Mary Bomberger Brown, oriontolog ved Universitetet i Nebraska-Lincoln og Charles Brown, biolog ved Universitetet i Tulsa i Oklahoma, begynte å studere forskjellen mellom fuglene som ble drept i trafikken og de som ble fanget i forskernes nett.

Mindre vingespenn Det viste seg at de trafikkdrepte hadde lengre vinger enn sine artsfrender. Svalene med kortere vinger hadde altså i større grad unngått kollisjoner med biler. De var mer bevegelige og lette på vingene.

- De kan snu 90 grader raskere, sier Brown til Nature.

De kortvingende svalene ved veien har hatt større sjanse til å overleve og reprodusere seg, mener forskerne, som samtidig ikke kan fullstengi utelukke andre forklaringer, som at fuglene har lært seg å manøvrere unna bilene på annet vis.

Se torsken Biologiprofessor og evolusjonsekspert Nils Chr. Stenseth mener studien er meget interessant.

- Det kan nok være et resultat av evolusjonen. Dette er faktisk veldig interessant, sier Stenseth til Dagbladet.

- Jeg kjenner ikke til andre tilsvarende undersøkelser på fugl. Men vi har noen undersøkelser fra fiskeriene. Der blir de største fiskene tatt opp selektivt. Da får ikke de reprodusert seg og det blir et seleksjonstrykk mot mindre fisk som blir tidligere kjønnsmoden.

- Hvordan kan slike endringer skje så raskt?

- Det er mulig om seleksjonstrykket blir kraftig nok, i dette tilfellet at det er mye biltrafikk og mange fugl som dør. Torsken i Barentshavet er også blitt mindre av størrelse og tidligere kjønnsmoden bare på noen tiår.

Men de som er redd for å kjøre på vilt, kan nok ikke vente seg at elgbestanden utvikler evner som gjør at de ikke blir påkjørt i skumringa på landlige riksveier.

- Seleksjonstrykket er nok her altfor lavt til at noe tilsvarende skal skje med elgen, sier Stenseth.

Skal måle i Danmark Den danske fugleforskeren Johannes Erritzoe i Birdresearch sier de også har registrert en nedgang i trafikkdrept fugl. Han vil nå måle vingespennet på de omkomne fuglene, for å se om det samme kan ha skjedd der som i Nebraska, skriver Nature.

PS: Før noen vil rase fra seg i kommentarfeltet eller på e-post: Ja, tittelen er noe unøyaktig. Det er selvsagt ikke akkurat de fire fuglene der som har lært seg å unngå å bli påkjørt. Det er én bestand som har tilpasset seg. Men noen begrensinger er det i en tabloidtittel. Men hvis noen absolutt vil, er det bare å rase i vei om både dette og annet dere måtte ha på hjertet (innenfor rimelighets grenser, da, f eks ingen hitling av fugl!). Og ja, det var en pinlig skrivefeil i første avsnitt (bil, ikke fugl), takk til dere som har sagt fra :)