Disse svalene har lært seg å ikke bli påkjørt av biler

Forskere overrasket over lynrask evolusjon.

TILPASNINGSDYKTIGE: Amerikanske klippesvaler er sjelden å se i Europa. De blir også sjeldnere påkjørt enn tidligere. Foto: Lostinfog/Creative commons
TILPASNINGSDYKTIGE: Amerikanske klippesvaler er sjelden å se i Europa. De blir også sjeldnere påkjørt enn tidligere. Foto: Lostinfog/Creative commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De fleste som har kjørt bil noen år har opplevd å kjøre på en fugl. De som har gjort det flere ganger kan ha fått seg til å tenke: Lærer de aldri?

Men det er jo selvsagt ikke så lett å lære av noe en blir drept av.

Og biler er ikke akkurat naturlige fiender for fjærkledde virveldyr.

Tilfeldighet Men nå viser en amerikansk studie at i hvert fall én fulgeart ser ut til å ha tilpasset seg livet i nærheten av en tett trafikkert vei.

Nature omtalte i går en studie fra Nebraska i USA, der forskerne har kartlagt en populasjon mursvaler i 30 år.

De var i utgangspunktet mest interessert i å studere samspillet mellom svalene. Men etter hvert oppdaget de at antallet fugler som ble drept av biler hadde sunket gradvis. Og det på tross av at trafikken og populasjonen hadde økt.

De to forskerne, Mary Bomberger Brown, oriontolog ved Universitetet i Nebraska-Lincoln og Charles Brown, biolog ved Universitetet i Tulsa i Oklahoma, begynte å studere forskjellen mellom fuglene som ble drept i trafikken og de som ble fanget i forskernes nett.

Mindre vingespenn Det viste seg at de trafikkdrepte hadde lengre vinger enn sine artsfrender. Svalene med kortere vinger hadde altså i større grad unngått kollisjoner med biler. De var mer bevegelige og lette på vingene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer