Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svartelistede insekter:

Disse svartelistede insektene kan du få med deg hjem fra hagesentre: - Æsj, så ekkelt!

Importerte planter kan bringe med seg ubehagelige overraskelser. 

- ÆSJ: Forskning viser at planter som er importert fra utlandet ofte har med seg «blindpassasjerer» i form av svartelistede insekter. Det får intetanende plantekjøpere til å grøsse. Video: Ingrid Cogorno / Dagbladet Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Man kan få ubudne gjester med seg hjem etter en handletur på nærmeste hagesenter, i form av svartelistede insekter som kommer med importert jord- og hageplanter.

Nye arter

Seniorforsker ved Norsk Institutt for naturforskning (NINA), Frode Ødegaard, forteller Dagbladet at han gjennom sin forskning har kommet fram til at nye arter kan overføre sykdom. De kan også lage superkolonier og ta over store areal.

Ødegaard påpeker også at kontrollen av planter som kommer inn i landet ikke er god nok.

Les mer her: Ubudne gjester følger med hageplantene (+).

- Blodsuger

Dagbladet tok seg en tur til et av de større hagesentrene i Oslo-området. Kundene fikk se bilder av insekter som de kan risikere å ta med seg hjem når de handler importerte planter, noe som skapte reaksjoner.

- Æsj! Dette var ekle krypdyr. Jeg liker ikke slike fæle insekter, utbryter Torild Flaten.

- Det er litt skremmende at det følger med slike krypdyr hit. Det er ekkelt, man vet ikke om de formerer seg, sier Monica Paulsen, på vei inn i hagesenteret.

Se noen av insektene, og kundenes reaksjoner til dem, øverst i saken.

Erik Hauge blir også overrasket:

- Denne vil jeg i hvert fall ikke ha i huset mitt, det ser ut som om den vil suge blodet mitt. Nå må jeg hjem og lete etter disse, for så å ta livet av dem.

- Strenge rutiner

Sjefsgartner på Plantasjen, Hilde Poppe, sier at de har strenge rutiner når det gjelder importerte varer i sine butikker.

- Våre rutiner ute hos produsent sikrer at vi ikke får med slikt inn til våre lagre, så har vi også Mattilsynet, som har ekstremt strenge rutiner i forhold til resten av Europa, forteller hun til Dagbladet, men legger til at man ikke kan garantere seg mot slike insekter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media