SKOLE PÅ SKIFT:  Disse syriske flyktningene er blant de heldigste barna i Jordan, fordi de får gå på skole i dette teltet i utkanten av byen Mafraq i Jordan, helt på grensa til Syria. Det er så mange barn i området, at telt-skolen tar inn flere skift barn hver dag. Foto: Muhammed Muheisen / Ap / Scanpix
SKOLE PÅ SKIFT: Disse syriske flyktningene er blant de heldigste barna i Jordan, fordi de får gå på skole i dette teltet i utkanten av byen Mafraq i Jordan, helt på grensa til Syria. Det er så mange barn i området, at telt-skolen tar inn flere skift barn hver dag. Foto: Muhammed Muheisen / Ap / ScanpixVis mer

Disse syriske barna sitter tett i tett i et telt, men de går i hvert fall på skole

Norske barn gjør seg klare til skolestart, mens 59 millioner barn aldri får gå på skole.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusenvis av norske skolebarn gjør seg nå klare til å starte et nytt skoleår i morgen tidlig. Samtidig står hele 59 millioner barn helt uten tilgang til skole.

En av dem er åtte år gamle Yazan. Hun er på flukt fra borgerkrigen i Syria sammen med familien sin, og er ikke blant de heldige som får begynne på skole. Flyktninghjelpen møter jenta mens hun sitter og leker i sanda i flyktningleiren Zaatari i Jordan, en av verdens aller største flyktningleire.

- Jeg er åtte år. Jeg skulle ha gått i første klasse, forteller Yazan sjenert til Flyktninghjelpen.

Minst 2,8 millioner syriske barn uten skole Borgerkrigen i Syria er inne i sitt femte år. Halvparten av landets rundt 22 millioner innbyggere er på flukt, og blant disse igjen er over halvparten barn, ifølge FN-organet UNHCR. Det vil si at 5,5 millioner syriske barn er på flukt i eller utenfor Syria. Mange av disse har ikke hatt skolegang på flere år. Ei heller et trygt sted å være. Faren til åtteårige Yazan er svært bekymret.

- Barna trenger utdanning, ellers vil de ikke lære å lese og skrive. De vil bare leke i gatene, sier faren til Yazan fortvilet.

Før borgerkrigen gikk så godt som alle syriske barn på skolen. Nå står minst 2,8 millioner av barna uten skolegang, ifølge Flyktninghjelpen. De har opplevd å måte flykte fra alt de eier, sett familiemedlemmer dø, i tillegg til at millioner av de syriske flyktningene lever under forferdelige kår i nærområdene Jordan, Libanon, Tyrkia, Irak og Egypt.

- Hva om dette skjedde i Norge? Det internasjonale samfunnet må komme på banen og ta denne oppgaven på alvor, sier Silje S. Skeie, spesialrådgiver for utdanning i Flyktninghjelpen.

Barn i konflikt Halvparten av barna som ikke får gå på skole bor i konfliktområder: Syria, Gaza, Irak, Afghanistan, Somalia, Sør-Sudan og Den sentralafrikanske republikk.

FNs tusenårsmål var at alle verdens barn og unge skulle gå på skole i år, i 2015. Men verden er langt unna målet: 59 millioner barneskolebarn går ikke på skole, ifølge UNESCOs statistikkinstitutt (UIS).

Antallet barn uten skolegang gikk i stedet opp med 2,4 millioner fra 2010 til 2013.

- Den negative utviklingen skyldes i stor grad manglende finanisering og manglende målrettede strategier for å nå de mest utsatte barna. Syriakrisen er også en viktig årsak. Også økt grad av angrep på skoler bidrar til å presse flere og flere barn ut av utdanning, sier Skeie.

Også ungdommer uten skole Det er ikke bare de yngste barna som ikke får komme på skolebenken. I tillegg til de 59 millioner barna som skulle ha gått på barneskole, kan vi plusse på 65 millioner ungdommer. I alt er dermed 124 barn og ungdom uten skolemuligheter i verden, ifølge Flyktninghjelpen. De fleste av disse bor i Afrika sør for Sahara, i Sør- og Vest-Asia og de arabiske landene.

FÅR IKKE GÅ PÅ SKOLE:  Den syriske gutten Yazan (8) går ikke på skolen. Faren har forsøkt å finne skoleplass i Zaatari flyktningleir i Jordan, men har ikke fått plass. Foto: Tiril Skarstein / Flyktninghjelpen
FÅR IKKE GÅ PÅ SKOLE: Den syriske gutten Yazan (8) går ikke på skolen. Faren har forsøkt å finne skoleplass i Zaatari flyktningleir i Jordan, men har ikke fått plass. Foto: Tiril Skarstein / Flyktninghjelpen Vis mer