BANK: Direktør i Finanstilsynet, Morten Baltzersen, pålegger et knippe banker nå å bygge opp en ekstra buffer. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
BANK: Direktør i Finanstilsynet, Morten Baltzersen, pålegger et knippe banker nå å bygge opp en ekstra buffer. Foto: Terje Bendiksby / ScanpixVis mer

Disse syv bankene er så viktige at de må bli sterkere

Må bygge opp en buffer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no):  Finanstilsynet har i dag oversendt et utkast til høringsnotat med forslag til kriterier for identifikasjon av såkalt systemviktige finansinstitusjoner til Finansdepartementet.

Forslaget er svar på en henvendelse fra departementet 8. mai 2013, med bakgrunn i Baselkomiteens rammeverk for regulering av henholdsvis globalt systemviktige banker og nasjonalt systemviktige banker, og tilhørende gjennomføring i EU.

Krav til særskilt buffer for systemviktige institusjoner, og forskriftshjemmel til å pålegge disse særlige virksomhetsregler, er tatt inn i norsk lov.

- Etter loven skal bufferkravet for systemviktige finansinstitusjoner utgjøre 2 prosentpoeng, men med forskriftshjemmel til å sette kravet høyere eller lavere, heter det i en melding fra Finanstilsynet.
   Hva er systemviktig? En institusjon er ifølge tilsynet systemviktig hvis problemer i institusjonen kan påføre det finansielle systemet og realøkonomien betydelige negative konsekvenser.

Finanstilsynet foreslår at det innføres ett størrelseskriterium og tre erstattbarhetskriterier som utgangspunkt for å identifisere systemviktige institusjoner, der institusjoner som oppfyller ett eller flere av kriteriene i utgangspunktet defineres som systemviktige, heter det fra Finanstilsynet.

Kriteriene er:
- forvaltningskapital på minst 10 prosent av BNP-fastland eller total forvaltningskapital i det norske markedet - utlån til publikum på minst 5 prosent av alle utlån til publikum i det norske markedet - utlånsandel til bedriftsmarkedet på minst 10 prosent i én eller flere regioner - kritisk rolle i den finansielle infrastrukturen
Disse bankene får pålegg Finanstilsynet mener syv banker er så systemviktige at de pålegges særskilte krav i tillegg til en kapitalbuffer på 2 prosent:

- DNB Bank
- Nordea Bank Norge
- SpareBank 1 Nord-Norge
- SpareBank 1 SR-Bank
- SpareBank 1 SMN
- Sparebanken Vest
- Sparebanken Sør
- Sparebanken Pluss

De to sistnevnte bankene er besluttet fusjonert.

Dette er ikke klokt I Norge falt boligprisene videre i oktober, og vi venter at den negative trenden vil fortsette. Summen av økt krav til banker, mer  usikkerhet om den økonomiske fremtiden og utsikter til høyere arbeidsledighet og boliglånsrente, har gjort at mange setter seg på gjerdet og ser an utviklingen i boligmarkedet. I en slik sårbar situasjon tror og håper vi Norges Bank vil komme til fornuft, og anbefale at det ikke pålegges bankene ytterligere kapitalkrav i desember, står det å lese i månedsrapporten fra Sparebank1.

- Vi tror ikke det er klokt å pålegge bankene et nytt motsyklisk kapitalkrav, og regner med at Norges Bank kommer til samme konklusjon på rentemøte 5. desember, skriver Sparebank1s sjeføkonom Elisabeth Holvik i banken månedsrapport mandag.

Flere nyheter Meglerhus ser skjulte verdier
Kjos: - Veldig glad for å slippe streik
Henter ut milliongevinster på videresalg

UKLOKT: Sjefsøkonom i Sparebank1, Elisabeth Holvik, mener det uklokt å pålegge bankene et nytt motsyklisk kapitalkrav. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX .
UKLOKT: Sjefsøkonom i Sparebank1, Elisabeth Holvik, mener det uklokt å pålegge bankene et nytt motsyklisk kapitalkrav. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX . Vis mer